לנדבר: "עמדנו על העקרונות", גפני: "מה השגנו? אין בחירות"
לאחר סיומו של המשבר הקואליציוני, בישראל ביתנו חוגגים את המתווה שהושג ובמסגרתו חוק הפטור מגיוס יוצמד להצעת חוק שתגובש במשרד הביטחון. "לא פירקנו ממשלת ימין", אמרה שרת הקליטה והעלייה לאולפן ynet. ח"כ גפני מיהדות התורה: "לא השגנו דבר מעבר לעובדה שהשפיות חזרה לקואליציה"
לאחר דרמה ממושכת ודיונים רבים הגיעו אתמול (יום ג') סיעות הקואליציה להסכם סביב חוק הפטור מגיוס - שהציל את המערכת הפוליטית מהליכה מוקדמת לבחירות. מי שהכריזה על עצמה כמנצחת הגדולה בתום המשבר היא מפלגת ישראל ביתנו, שקיבלה את המתווה שביקשה ולפיו חוק הגיוס יוצמד בהמשך להצעת החוק הממשלתית שתגובש במשרד הביטחון. "עמדנו על העקרונות שלנו ושל החיילים במדינת ישראל", אמרה שרת הקליטה והעלייה סופה לנדבר לאולפן ynet.
בעקבות ההסכמה שהושגה ולפיה הסיעות יזכו לחופש קואליציוני בהצבעה, לנדבר, שהגישה ערר נגד החוק, הצביעה בהתאם לעמדתה - ולא פוטרה. "הייתי בטוחה שנעמוד על שלנו והייתי בטוחה שהחוק ששר הביטחון מתכוון להביא בקדנציה הזו יהיה חוק לכולם. ההחלטה עליו צריכה להיות שייכת למערכת הביטחון בלבד", הוסיפה.
"עמדנו על שלנו ולא פירקנו ממשלת ימין", הבהירה לנדבר. "היינו בטוחים שרק חוק מקצועי צריך לקבוע מי ישרת עבור המדינה וייתן את השנים הכי טובות שלו. אני חושבת שהנטל צריך ליפול על כל אזרחי מדינת ישראל, שצריכים לתת שירות בצבא".
חברה לסיעה של לנדבר, ח"כ עודד פורר, בירך גם הוא על ההסכם: "היה ברור לנו לחלוטין שהעמדה שלנו היא העמדה הנכונה - וזו הסיבה שהיא גם התקבלה. כל הזמן אמרו לנו 'תרדו, תעלו', אבל אנחנו לא טיפסנו על שום עץ. מי שהתחילו את המשבר הזה היו הסיעות החרדיות עם האולטימטום, אחר כך שר האוצר כחלון שם אולטימטום, אחר כך ראש הממשלה. כל הזמן שמו אולטימטומים, אבל אנחנו לא הצבנו כזה".
"מה שאמרנו היה דבר אחד מאוד פשוט - שחוק הגיוס חייב לעבור דרך הביטחון וצה"ל. הם אלה שצריכים להתניע ולהוביל את התהליך הזה, ולא מועצת גדולי התורה. אמרנו שנצביע נגד החוק בכנסת, וזה מה שהיה. הייתה חשיבות גדולה מאוד להצבעה הזו כי החוק שהונח נותן פטור מלא לחרדים מכל שירות שהוא", הוסיף.
"ההישג? השפיות חזרה לקואליציה"
מנגד, מפלגת יהדות התורה, שהצהירה לאורך כל הדרך כי לא תאשר את התקציב עד שלא יאושר חוק הגיוס בשלוש קריאות, נאלצה בסופו של דבר להתפשר. "אין לי פצעים מהעניין הזה", אמר ח"כ משה גפני לאולפן ynet והוסיף: "אני מצטער על המשבר ואני חושב שהוא היה מיותר לחלוטין. אם היו שומעים לנו מלכתחילה, לא היה את המשבר הזה. המתווה שהושג טוב וכזה שאנחנו מסכימים לו, על אף שיש בו הרבה פשרות".
מה בעצם השגתם?
,לא השגנו שום דבר מעבר לעובדה שלא הולכים לבחירות ושהקואליציה ממשיכה. אין דבר כזה שעושים חוק כזה בלי משרד הביטחון והצבא, לכן המתווה הזה הוא מתווה נכון. לא השגנו שום דבר מעבר לעובדה שהשפיות חזרה לקואליציה".
לשאלה האם הח"כים החרדים לא טיפסו על עץ גבוה מדי, השיב גפני: "הכול יכול להיות, אבל כולם יודעים את עמדתי. אני מייצג את דגל התורה ולא סברנו שצריך ללכת לכיוונים מוקצנים יותר ממה שיש במתווה הזה. לא צריך להגיע לאולטימטומים, אבל צריך לזכור שיש הסכם קואליציוני וכולם יודעים שזה חלק מהעניין".
"בג"ץ פסק נגדנו ולא מכיר בערך של לומדי תורה, לכן עשינו את החוק בתחילת הקנדציה. אלא שבג"ץ פסל אותו ולכן צריך לעשות חוק אחר. ביקשנו את זה וקיבלנו - הולכים לחקיקה טרומית בהצעת החוק הפרטית, מערכת הביטחון תחוקק חוק ממשלתי במהלך הפגרה, וצריך למזג בין שני החוקים. אני לא חושב שיהיה משהו דרמטי ושונה ממה שהיה בעבר. נמצא את הפתרונות ואני מקווה שהמשבר הזה לא יחזור על עצמו".
שרת המשפטים איילת שקד אמרה בהתייחסה לסיום המשבר: "אנחנו כבר שבועיים עובדים על זה. כל הזמן אמרנו 'המשבר מדומה, אין כאן שום פן אידיאולוגי' ואנחנו ידענו שיש פתרון. כנראה שהיה איזשהו רצון מצד ראש הממשלה לקבל את הפתרון. רוב הציבור, בלי קשר לימין ושמאל, הבין שבחירות זה דבר מיותר. אנחנו לא דמוקרטיה בהפרעה, מגיע לנו כל ארבע שנים בחירות ולא כל שנתיים או שלוש".
שקד הוסיפה: "גם כמפלגת הימין אני חושבת שזה חוסר אחריות לאומית לפרק ממשלתי ימין כזאת. הכי חשוב להיות נחוש ולא לוותר. כשאתה נחוש ולא מוותר ונלחם על משהו שאתה מאמין בו - אז קרובים הסיכויים שתצליח. המתווה שראש הממשלה הגיע אליו בסופו של דבר זה מתווה נכון. כל השותפות היו מאוחדות, אף אחת לא הסכימה ללכת לבחירות ביוני. ראש הממשלה לא ילך נגד השותפות שלו".
ח"כ אוחנה הבהיר "אין דף מסרים" - ונטש
ח"כ אמיר אוחנה (הליכוד) טען באולפן כי התנהגותו האחראית של ראש הממשלה נתניהו מנעה מהמערכת ללכת לבחירות. "בעוד שכולם מסביב טיפסו על העצים - ליצמן עם 'חוק גיוס בקריאה שלישית, שום דבר פחות מזה', כחלון שטען כי "אם התקציב לא עובר, אני מפרק את הממשלה" וליברמן, היחיד שחזר מחו"ל ואמר שהוא רוצה להמשיך עם הקואליציה הזו וליישב את המחלוקות היה נתניהו".
את הטענה שלפיה הליכוד פועל לפי דף מסרים אוחנה פחות אהב, והשיב לפני שנטש את הריאיון: "לא קראתי, לא קיבלתי, לא שמעתי ולא תודרכתי בשום דף מסרים - אז די לבלבל את המוח לציבור".