לקראת הבחירות: מצרים קוראת לציבור להלשין על עיתונאים
המתנגדים בכלא, אתרי חדשות נחסמו והמועמד היחיד אלמוני - אבל א-סיסי לא עוצר. שבועיים לפני הבחירות הקימה הממשלה מלשינון כדי שהאזרחים ידווחו על "פייק ניוז" וכתבות שפוגעות בביטחון המדינה
מצרים רוצה שאזרחיה ידווחו לשלטון על הדיווחים בתקשורת לקראת הבחירות לנשיאות בסוף החודש. הרשויות במצרים פרסמו מספרי טלפון שאליהם יוכלו האזרחים להתקשר, ולדווח על כתבות שלדעתם שקריות, או פוגעות בביטחון המדינה.
הנשיא עבד אל-פתאח א-סיסי, שהוביל את ההפיכה שהדיחה את מוחמד מורסי ב-2013, מנהל בשנים האחרונות מאבק גדול במתנגדיו. לקראת הבחירות החודש, שיהיו בין 26 ל-28 במרס, השלטון מעלה הילוך – למרות שאין לא-סיסי יריב משמעותי במרוץ. כל מי שעשוי היה להוות איום נעצר, או פרש מהמרוץ בתום לחצים שהופעלו עליו. היריב היחיד של א-סיסי הוא מוסא מוסטפא מוסא, יריב אלמוני למדי. רק עשרות תומכים הגיעו לעצרת של מוסא בקהיר בסוף השבוע.
הרשויות כבר השתיקו כמעט את כל כלי התקשורת העצמאיים או הביקורתיים במצרים. בשבועות האחרונים הזהיר א-סיסי ובכירים אחרים את התקשורת מפרסום דיווחים שעלולים להתפרש כשקריים, או כאלה שמשמיצים את כוחות הביטחון.
בשני בערב, כשלשכת התובע הכללי נביל סאדק פרסמה את מספרי הטלפון לדיווחים על עיתונאים, גייסה הממשלה גם את האזרחים בהשתקה של סיקור ביקורתי או שלילי על השלטון. ההודעה קוראת למצרים לשלוח תלונות בווטסאפ או בהודעות טקסט, עם הפרטים האישיים שלהם. התובע הכללי סאדק קרא לעובדים לעקוב אחרי התקשורת, ולנקוט צעדים נגד כל מי ש"פוגע באינטרסים הלאומיים".
זהות המנצח בבחירות ברורה, והפחד הגדול של הממשלה הוא אחוז הצבעה נמוך במיוחד שיעורר ספק לגבי הלגיטימיות של הבחירות. כדי למנוע את זה, הממשלה והתקשורת המקומית – זו שתומכת בא-סיסי כמובן – קוראות למצרים לצאת להצביע. שלטי חוצות של א-סיסי מופיעים בכל מצרים.
הממשלה העבירה לכלי התקשורת הנחיות מפורטות לגבי סיקור הבחירות, ואוסרת על עיתונאים לערוך סקרים, או משאלי רחוב על ההצבעה. עיתונאים שמבקרים את השלטון לא מופיעים בתקופה הזו בטלוויזיה, והגישה לעשרות אתרי חדשות עצמאיים ואיסלאמיסטיים נחסמה. כ-20 עיתונאים נעצרו. כתבים וצלמים שמנסים לראיין אזרחים עלולים להיעצר, או להיתקל ביחס עוין ברחוב.
התקשורת המגויסת במצרים מציגה את הסיקור השלילי כמזימה של ארצות זרות לזרוע הרס במדינה. שר התקשורת יאסר אל-קאדי הודיע אתמול שצעדים "קונקרטיים" ננקטים כדי להקים רשתות חברתיות מצריות. אל-קאדי רוצה שמצרים תהיה כמו סין, ותחסום את פייסבוק כדי לקדם רשת חברתית משלה. במקביל הפרלמנט שוקל חוק שיעמיד לדין את מי ש"משתמש לרעה" ברשתות החברתיות.
הרשויות במצרים טוענות שהצעדים לקראת הבחירות נועדו למנוע אי יציבות, בתקופה שכלכלתה של מצרים מדשדשת והיא מנהלת מערכה קשה נגד הג'יהאדיסטים בצפון סיני. א-סיסי אמר פעמים רבות שזכויות פוליטיות חשובות פחות מהזכות לאוכל ודיור.
הגנרל א-סיסי הוביל ב-2013 את ההפיכה הצבאית נגד מורסי – שניצח בבחירות חופשיות. כבר אז היחסים של הממשלה והתקשורת היו מתוחים, והממשלה התנגדה לשימוש במילה "הפיכה". מאז אלפי איסלאמיסטים נעצרו, וגם כמה פעילים חילונים בולטים.
הפרשנים אומרים שהקריאה של הממשלה להלשין על עיתונאים עלולה לגרום לתוצאות בלתי רצויות, בגלל שהיא מאפשרת להגיש תלונות כוזבות או מוגזמות. "הבחירות כבר הוכרעו והאתגר היחיד של השלטון הוא אחוזי ההצבעה", אומר אחמד עבד ראבו, פרופסור למדעי המדינה מאוניברסיטת קהיר. "זו היסטריה. למעשה אנחנו מתקדמים לעבר שלטון אוטוריטארי עוד יותר. לצערי נראה שזה קורה במקומות רבים".