מנכ"ל האוצר: "גם אם הממשלה תתפרק - יש יציבות"
המשבר הפוליטי רשמית מאחוריו, ושי באב"ד נושם לרווחה לאחר שהכנסת אישרה את תקציב 2019. בריאיון לאולפן ynet הוא מסביר: "גם אם הממשלה לא תשלים את ימיה, משרדי הממשלה ידעו מה התוכנית". על העתיד: "יש ירידה ביוקר המחיה. יהיו עוד רפורמות"
בבוקר שאחרי אישור תקציב המדינה לשנת 2019, מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד יכול לשחרר אנחת רווחה ולסמן וי על סיומו הרשמי של המשבר הקואליציוני שעלול היה להוביל לבחירות מוקדמות ולירידה לטימיון של עבודת המשרד. בריאיון לאולפן ynet היום (ה') הוא הודף את הביקורת מהאופוזיציה שלפיה אישור התקציב לשנה הבאה בשלב כה מוקדם מהווה חוסר אחריות שמושפע מגחמה פוליטית. צפו בריאיון המלא.
"הסיבה היחידה שהדבר הזה נאמר היא מתוך רצון שלא יעבור תקציב", הוא אומר. "אני רוצה להחזיר אתכם שלוש שנים אחרונה ל-2015. לא עבר תקציב כי הממשלה התפזרה קודם, אז המשמעות היא שכל משרדי הממשלה נעצרים. עוברים לניהול המשק ב-1 חלקי 12, בלי מדיניות, בלי תכניות עבודה, כשכל משרדי הממשלה נבלמים. הפעם באה הממשלה ואמרה - בלי קשר למי תהיה הממשלה הבאה - שצריך לייצר ודאות ויציבות למשק. לכן, בבוא העת, כשהממשלה הזאת תתפזר, בין אם היא תשלים את ימיה ובין אם לא, יהיה תקציב ודאי ל-2019 שבו משרדי הממשלה יודעים מה תוכנית העבודה וגם המשק יודע מהן התוספות".
- אבל תשעה חודשים לפני המועד האחרון לאישור התקציב הלכתם כמעט למלחמת עולם. היה משבר קואליציוני סביב ההתעקשות הזאת של שר האוצר.
"הנה, התשובה בשאלה שלך. ראית כמה זה היה קשה להעביר את התקציב עכשיו וכמה קשה לייצר ודאות למשק ולמשרדי הממשלה. אתה יכול לבד לתאר לעצמך מה היה קורה אם היינו צריכים להעביר את התקציב הזה בנובמבר-דצמבר, אם בכלל הייתה אז ממשלה. לא היה נטו משפחה, לא היו נקודות זיכוי, לא היו צהרונים, לא היו ימי חופשות, לא הייתה תוכנית סיעוד, לא הייתה תכנית לנכים, לא היו קצבאות לקשישים, לא היו תוספות לניצולי השואה, לא היו תוספות למשרד הבריאות, כל הדברים האלה היו נקטעים. אנחנו שמים את כל השיקולים הפוליטיים בצד. בלי שום קשר לדרג הפוליטי, הדרג המקצועי דחף לכך שתקציב 2019 יעבור".
- מה ההישגים שאתם מצביעים עליהם בתקציב הזה?
"מצד אחד מדובר בתוספות חסרות תקדים לתקציבים החברתיים. ממשרד הבריאות שקיבל תוספות של קרוב ל-40%, למשרד החינוך שקיבל תוספות של 50-40%, למשרד הרווחה וביטוח לאומי שקיבלו תוספות דומות. נעשה פה צמצום פערים אדיר ותוספות חברתיות לצד רפורמות מרכזיות במשק: מעבר בין בנקים, הורדת חסמים בייבוא אישי, רפורמה במזומן שתמנע את ההון השחור. יש פה תקציב טוב שיעודד את הצמיחה".
- באופוזיציה טוענים שהתקציב לא מתואם בכלל עם המשרדים השונים.
"ככה זה כשאין מה להגיד".
- זה התקציב האחרון שהממשלה הזאת מעבירה. מה אתם מתכננים לעשות? כאשר תקציב יורד מהשולחן מתפנה המון זמן.
"יש עוד לא מעט רפורמות ששר האוצר רוצה להוביל בנושא של צמצום פערים ובנושאים החברתיים. החוק להפרדת כרטיסי האשראי מהבנקים, רפורמה בחברת חשמל, רפורמה נוספת לעסקים קטנים ובינוניים".
- עדיין נדמה לי שיוקר המחיה בישראל הוא מהגבוהים בעולם ועדיין משלמים 105% בערך על רכב חדש, ועדיין המזון יקר, והקוסמטיקה יקרה. אז מה על הפרק? מה נרגיש בכיס?
"אתה צודק לגבי יוקר המחיה, אבל בשנים האחרונות אתה מתחיל לראות שהמדיניות של שר האוצר הובילה להפחתה ביוקר המחיה. דגים עולים פחות, בשר עולה פחות, ירקות ופירות עולים פחות, קורנפלקס ופסטה עולים פחות. הדרך התחילה בלפתוח את השוק לייבוא, הורדנו מכסים, הורדנו מכסות. לא סיימנו לעבוד".