4 המלצות לטיולים בפסח עם הילדים
מפלגי המים של נחל טל, דרך יער אודם ויער האיילים ועד לשמורת נחל מערות – ריכזנו עבורכם כמה המלצות לטיולים עם הקטנטנים בחג
ילדים הם הקהל החכם והסקרן בעולם, והם גם מלאי אנרגיה, מה שהופך אותם לטיילים מצטיינים. אוצרות הטבע, התרבות, הסיפורים וההיסטוריה, שמצויים בישראל, הם אתגר שהילדים אוהבים. השבוע, לקראת חופשת הפסח, אני חוזרת לארבעה מסלולי טיול מתוך 55 המסלולים שכתבתי עליהם בספר "רגעים קטנים" שפרסמתי לפני כשנה ואשר מוקדש לטיולי משפחות עם ילדים. קדימה, בואו נצא לדרך
על פלגי מים, בלוטים ושיטוטים: טיול בחורשת טל
חורשת טל, בצפון עמק החולה וממזרח לקריית שמונה, היא אתר טבע ונופש נפלא לטיולים: עם הגעתכם תראו מיד את פלגי המים המפכים של נחל טל, וכמובן את עצי האלון העצומים והבלוטים היפים מעוטרי הספלולים, שנושרים מהם בכל פינה.
רבים מכם מכירים את חורשת טל כמקום לבילוי ביום קיץ לוהט - אז המקום הומה וגועש אפוא, ובצדק. אני אוהבת לבוא לכאן עם משפחתי דווקא בחורף, לטייל בשקט וליהנות עם אהובי מהטבע הנפלא, שקשה יותר להתרשם ממנו כשיש מאות אנשים סביבכם.
המסלול: בימי החורף יתגלו לעיניכם מיד בכניסה הנחל המפכה במלוא הדרו, שלכת צבעונית יפהפייה של מאות עצי אלון, ותחילת הפריחה הענוגה של הכלניות בצבעים נהדרים של לבן, ורוד וסגול. המרחבים העצומים יקראו לילדים לרוץ ולהשתולל, ואם תגיעו בקיץ - גם להשתכשך.
לאגם שבחורשה מגיעים מינים רבים של ציפורים: אנפית הבקר, סיקסקים, עורב אפור ושרקרק מצוי.כמו כן, חלק מהשמורה מוקדש לגידול גרעין רבייה של יחמור פרסי - אייל נדיר, שאם יתמזל מזלכם תוכלו להבחין בו בסבך השיחים.
אורך המסלול: כקילומטר וחצי.
לילדים מספרים ש: בחורשת טל זורם נחל ושמו – ניחשתם? – נחל טל. היום נטייל בחורשת האלונים העתיקים שבמקום, שנקראים עצי אלון התבור, וכמה מהם בני מאות שנים. אומרים שהבוגרים שבהם הם בני 400 שנה ויותר! אגדה מעניינת מהמסורת הערבית מסבירה מדוע מכנים את המקום בערבית שׁג'רת אל–עשׁרה – "עץ העשֹרה".
לפי האגדה, עשרה ממלוויו של הנביא מוחמד חנו באזור, אך לא מצאו בו עצים לקשור אליהם את הסוסים. הם נעצו באדמה את מקלותיהם וקשרו אליהם את הסוסים, והמקלות היכו שורשים והפכו לעצים כבירים. מאותם עשרה עצים קדושים צמחו כל עצי החורשה, לפי האגדה.
על העצים שומרות נמלים אמיצות ונדירות ששמן קטיפניות האלון, על שום בטנן השעירה שמזכירה מגע קטיפה, ועצי האלון שהן חיות בהם. הקטיפנית טורפת חרקים וזחלים הנמצאים על העצים, וכךמגינה עליהם ממזיקים. תוכלו לחפש אותה על הגזעים ואפילו ללטף לה בעדינות את הבטן, אך מובן שאסור לפגוע בה.
דרישת שלום מבמבי: טיול ביער אודם ויער האיילים
תארו לכם שאתם מטיילים ביער עבות מושלג. בין העצים מציצים אליכם, מעט בחשדנות, איילים שמזכירים מאוד את במבי. נשמע כמו סיפור אגדה? מדובר במציאות, ואפילו מקומית: באחד המקומות היפים בארץ, היישוב אודם, תוכלו לחזות כל השנה בבעלי החיים המופלאים הללו – האיילים - כמעט במרחק נגיעה.
המסלול: יער אודם הוא שמורת היער הגדולה ביותר ברמת הגולן. בעבר הוא חלש על מרבית שטחה של צפון רמת הגולן, אבל נפגע קשות בתחילת המאה הקודמת בגלל שימוש בעצים למטרות מסחריות. הקרדיט לצמיחתו המחודשת של היער מגיע דווקא לשכנינו הסורים: כדי להסוות את מוצביהם הפונים לכיוון ישראל, הם דאגו להפסיק כל בירואשל היער, המתאושש כיום במהירות הודות למאמצי השימור שלנו.
ביער מגוון רחב של בעלי חיים ובהם ציפורים, עופות דורסים וכן חבורות של חזירי בר. ברחבי היער פזורות 23 ג'ובות - גבֵי געש: אלה בורות גדולים ותלולים שנוצרו מהתפרצות גזים געשיים, ללא חומרים מוצקים או נוזליים. בועות הגז יצרו חללים שהפכו לבורות ענק לאחר שתקרתם קרסה.
קוטרה של הג'ובה הגדולה מגיע לכ-250 מטרים ועומקה כ-60 מטרים. כשהמקום מושלג, המראה ממש מרהיב. אוהבי הפריחה ישמחו למצוא כאן כרכומים בסתיו המאוחר וסחלב נדיר ומוזר למראה - רצוּעית הגליל שמו - בתחילת חודש יוני. מאז התגלה כאן הסחלב בשנות ה-80, עולים אליו לרגל "משוגעי הסחלבים".
ואיפה האיילים שהבטחתי? ממש כאן. עדרי האיילים הגדלים ביישוב אודם כוללים כמה מינים - האייל הנקוד, האייל הגמדי (שמקורו בהודו) והאייל האדום, שמזכיר יותר מכולם את אביו האגדי של במבי ומתפאר בקרניים גדולות ומסועפות. במתחמים נפרדים מגדלים כאן בעלי קרניים נוספים ובהם צבאים, אנטילופות, יעלים, עזים ואף ביזון אמריקני. בחצר תוכלו לחזות בעופרים מקסימים, כבר אסור להאכיל את האיילים ולהתקרב אליהם, ומדריך יסביר לכם במה שונים האיילים משאר בעלי הקרניים, איך מכינים שופר מקרני האייל ועוד.
ברחבי יער אודם כדאי לטייל בנהיגה עצמית ברכבי גולף, ורוב האטרקציות כלולות במחיר הכניסה. חשוב להתלבש חם בכל עונות השנה,שכן יער האיילים ממוקם בלב לבו של יער אודם, ושניהם נמצאים בגובה 1,070 מ' מעל פני הים, כך שתמיד קריר כאן. בנוסף, יער אודם הוא מקום קסום גם בשעת הדמדומים ולעת השקיעה. זהו בדיוק המקום להצטרף למסע עששיות קסום בלב היער שמעביר אוהד גיגי, שמדריך אותו בקסם השמור לאנשים היודעים להיכנס ללב כל אדם וילד.
הסיור מתחיל בשעת הדמדומים, לקראת שקיעה יפהפייה. לאחר שקיעת השמש, כשתצעדו עם עששיותיכם המאירות, תחושו כמו גמדים הפוסעים בלב יער עבות. במהלך הסיור תשמעו מפי אוהד שלל סיפורים ואגדות, תוכלו להביט בכוכבים, להאזין לרחשי הלילה ביער אודם, לשמוע על בעלי החיים שגרים ביער ולקנח בתה עשבים חמים. קסם. לפרטים נוספים על מסע העששיות – הקליקו.
אורך המסלול: ביער אודם - 2 ק"מ בקצב איטי. מהחניה יוצאים לשביל מעגלי סלול וקצר המסומן בשחור ומונגש לנכים. ביער האיילים מטיילים במתחם, כך שמשך הטיול תלוי בכם.
לילדים מספרים ש: יער אודם נראה כמו יער קסום מהאגדות, שמסתתרים בו חיות ופרחים. יש בו גם בורות מיוחדים באדמה שנקראים ג'ובות. הם נוצרו מהתפרצות הרי געש. נפגוש כאן איילים שהם קרובי משפחה של במבי, חזירי בר, ציפורים ופרחים מיוחדים כמו כלניות, כרכומים בעונה וסחלבים בתחילת חודש יוני.
ביקור נימוסין אצל משפחת קדמוני: טיול בשמורת נחל מערות
שמורת הטבע נחל מערות משתרעת משני צדי נחל מערות בכרמל, אל מול נוף עוצר נשימה המפגיש בין השפלה וההר הירוק כל ימות השנה, על רקע חוף הים הכחול-טורקיז. לא רבים יודעים, אך כינויו של הר הכרמל הוא "הר אלף המערות" על שום מערות רבות, מוכרות יותר או פחות, שנמצאות בו.
הטיול במורדות הכרמל הדרומיים הוא מסע מרתק בין שלוש מערות שבהן חיואבות אבותינו הקדמונים כבר לפני כחצי מיליון שנה, והוא כולל תצוגה של כלים, חיזיון אורקולי והדרכה בדבר המערות ומי שחיו בהן. החיזיון האורקולי מוקרן במערת הנחל הנגישה לעגלות ילדים ולכיסאות גלגלים, אך שאר המערות מצריכות טיפוס במדרגות תלולות, לכן עדיף לטפס עם תינוקות ופעוטות במנשאים.
המסלול: מסלול מערות האדם הקדמון הוא מסלול מעגלי המתאים לכל המשפחה וכרוך בתשלום. יש בו מדרגות, הוא עובר בפתחן של שלוש המערות, ואורכו כ-900 מ'. משך ההליכה כשעה (כולל הדרכה). נקודת המוצא היא מערת התנור הגדולה, שממנה ממשיכים אל מערת הגמל ומשם אל מערת הנחל, שעומקה כ-90 מטרים ובה מוצג החיזיון האורקולי הממחיש את אורח חייו של האדם הקדמון (אורכו כעשרים דקות).
ההדרכה התיאטרלית של הזוג הניאנדרטלי החביב ש"גר" במקום מותאמת לילדים בני 10 ומעלה, אבל גם הקטנים שבחבורה ייהנו. (עם זאת, קחו בחשבון שילדים קטנטנים ממש עלולים להיבהל מעט מהסרט, שלא מסתיים ב"הפי אנד". ייתכן שתצטרכו להסביר להם מה בדיוק קרה לאיש המזוקן שנלחם בנמר, ומדוע סחבו אותו על הכתפיים...).
הממצאים בשמורת נחל מערות מעידים על התיישבות במקום החל מתקופת התרבות האשלית (לפני 200 אלף עד 500 אלף שנים), ועד לתרבות הנטופית (לפני 9,000 עד 12 אלף שנים), אז החל האדם להתמסד ועבר לציד, לליקוט מזון באופן מאורגן ולייצור חפצי אמנות כמו גילופים באבן ומחרוזות צדפים.
באביב מלאים מדרונות השמורה בפריחה אביבית ססגונית. מרחבת החניה של השמורה יוצאים שבילים מסומנים שמגיעים לכמה פינות חמד בכרמל. בשמורה תמצאו עוד מסלולי טיול המיועדים למיטיבי לכת: המסלול הבוטני (מעגלי, מסומן לבן–כחול, אורכו כ–3.5 ק"מ - כשלוש שעות הליכה) והמסלול הגיאולוגי (מעגלי, מסומן בשילוט ובעמודי עץ עם חצים ומספרי תחנות,אורכו כקילומטר – כשעת הליכה).
אורך המסלול: החל מ-500 מטר ועד 3 קילומטרים וחצי, ואפילו יותר – אם תרצו.
לילדים מספרים ש: היום אנחנו מוזמנים לביקור אצל... האדם הקדמון! כן, כן: נבקר במערות בהר הכרמל, שבהן חי האדם הקדמון לפני חצי מיליון שנה. מצוק ההר נוצר משונית חוף קדומה המורכבת משרידי יצורים ימיים, וכשנטפס במדרגות אל המערות תוכלו להבחין במאובנים הטבועים בסלעים, שהם הוכחה לים הקדום שהיה כאן.
אם יהיה לנו מזל, נפגוש גם שפני סלע. נעצור לתצפית על הנוף ונכיר את הצמחייה האופיינית לכרמל: חורש טבעי, עצי אלון וחרוב, וכמובן פרחי העונה. במערות שגילו הארכיאולוגים הם מצאו מדורות כבויות, כלי נשק עשויים מעצמות מחודדות של בעלי חיים, מחרוזות ותכשיטים מקונכיות ומעצמות, ושלדים ושיניים של אבותינו הקדמונים. כך נודע לנו שאבותינו נהגו להבעיר אש בעזרת שפשוף מקל עץ קשה בחריץ שנחרת בגזע עץ.
ממערת התנור נרד אל מערת הגמל שצורתה מזכירה דבשת, ונראה תצוגה של בובות וכלי אבן. המערה השלישית, מערת הנחל, היא המרשימה מכולן. רק אליה אפשר להיכנס, ויש ללכת בה לאט ובזהירות. הדרך מוארת בתאורה מעניינת, ונוכל לצפות במופע אורקולי, הכולל סרט קצר על חיי האדם הקדמון.
טוב ונעים בין המטעים: טיול במבואות ירושלים
מטע הוא מושב קטן ויפה, המשמש נקודת מוצא נפלאה לטיולים באזור. בסביבות המושב - באזור שבין יער מטע, בית שמש ובית גוברין, בין הרכסים המקיפים את ירושלים - מתפתלים נחלים עמוקים המספקים נופי בראשית של יער נטוע וחורש טבעי. נעים לנשום את האוויר הצלול בהרים הירוקים ולצעוד בין טרסות עמוסות שיחי תבלין, המבשמים אותו.
את יער מטע, שנמצא בלב פארק עצמאות ארה"ב, נטעה קרן קיימת לישראל בראשית שנות ה–50 של המאה הקודמת. לאורך נחל זנוח החוצה אותו הקימה קק"ל שביל טיול וחניון למטיילים, והשם ניתן למקום על שום המטעים בסביבה.
המסלול: אחד המסלולים היותר נחמדים מתחיל ממש כאן ביציאה מהמושב, לכיוון עין מטע - מעיין קטן שאליו תגיעו לאחר צעדה קצרה בלב שדות פורחים. יש לצאת משער המושב לכיוון המעיין. לאורך מסלול ההליכה תיהנו מטבע שלֵו, פרחים בעונת הפריחה וחורבות מהתקופה הצלבנית.
חורשת הדקלים שאליה תגיעו שרדה בעקשנות שריפה קשה שהשתוללה כאן. בקיץ היא משמשת מקום מפלט מהחום הכבד ומגרש משחקים נפלא לילדים. המשיכו למעיין הקטן כדי שהילדים יוכלו להשתכשך בו. בהמשך הדרך נמצאים האתרים עין תנור וחרבת חנות, אבל כדי להגיע אליהם יש להיערך לצעידה ממושכת.
אורך המסלול: 2.5 קילומטר של הליכה מישורית.
לילדים מספרים ש: מושב מטע שבהרי ירושלים הוא יעד הטיול שלנו היום. ליד המושב יש יער גדול, נחל קטן ומעיין מסתורי בשם עין מטע. בדרך אל המעיין נראה צמחים ופרחים מעניינים, חורבות אבנים שתוכלו לדמיין מי חי בהן, וגם חורשת דקלים מוצלת, שאספר לכם עליה סיפור קטן: פעם התחוללה כאן שריפה גדולה, אבל הדקלים שבחורשה התגברו עליה באומץ לב.
הכבאים - לוחמי האש האמיצים - עזרו לכבות את האש, והדקלים הגבוהים התאמצו והצליחו להתגבר על האירוע ולהמשיך לצמוח. בישראל מתרחשות כאלף שריפות בשנה: לפעמים הן נגרמות מהחום, ולפעמים מחוסר זהירות של מטיילים שמשאירים גפרורים, גחלים או ענפים דולקים. התפקיד שלנו הוא לשמור על העצים ועל הטבע בישראל. לכן חשוב שנזכור תמיד להתנהג בצורה זהירה ואחראית,ולכבות את המנגל אחרי שכולם מסיימים לאכול "על האש".
אתם מוזמנים לקרוא על עוד עשרות מסלולי טיול בספר "רגעים קטנים" שבהוצאת כתר. להמלצות נוספות ועדכונים שוטפים הצטרפו לקבוצת הפייסבוק "רגעים קטנים - מטיילים עם יעל לרנר ".