גלגל ההצלה המוזר של המועדון הראשון בספרד
השבוע פורסם שהמועדון הראשון בספרד יימכר עבור אירו אחד. זה הסיפור על המקום בו הכדורגל הספרדי התחיל ומאז השתלט על אירופה והעולם כולו
אי שם בדרום ספרד, לחופי האוקיינוס האטלנטי, שוכנת עיר יפיפייה בשם הואלבה. העיר האנדלוסית מוקפת בשטחים עצומים המכילים מחצבי טבע שונים שמשכו את חברות הכרייה הבריטיות בסוף המאה ה-19. הבריטים הביאו עימם לחצי האי האיברי את תרבותם הכוללת מספר ענפי ספורט כגון סקווש, טניס, פולו וקריקט. נוסף לענפים אלו שעשו את צעדיהם הראשונים בספרד בעיר , הביאו הבריטים עימם את מה שעתיד להיות המשחק הפופולרי בעולם – הכדורגל.
הואלבה הפכה להיות התחנה הראשונה של הכדורגל במדינה הספרדית, כאשר המשחק הראשון שהתקיים בספרד התקיים ליד נהר טינטו, החוצה את העיר ונשפך לאוקיינוס. תיעוד לאותו משחק לא נותר, ועל כן קיימים ויכוחים עד עצם היום הזה היכן התקיים המשחק הראשון. אך האסמכתא לכך שהעיר הואלבה היא מקור הכדורגל בספרד ניתן למצוא ב-1889, אז הוקם באופן רשמי המועדון ריאל קלוב רקראטיבו דה הואלבה, הראשון מסוגו במדינה.
למרות הפז"מ, המועדון עלה רק 3 פעמים בכל תולדותיו לליגה הראשונה, בילה בה כ-5 שנים סה"כ ומלבד עונת שיא ב-2007, אז סיימו האנדלוסים במקום השמיני והמכובד, המועדון לא הצליח להגיע להישגים מרשימים או לזכות בתארים מלבד אליפות הליגה השנייה ב-2006 ואליפות אנדלוסיה ב-1918. כמעט 130 שנים אחרי הקמת רקראטיבו, הרבה מים זרמו בנהר טינטו. מועדונים רבים הוקמו, מועדונים רבים התפרקו ועשרות קבוצות זכו להתחלק בשלל תארי האליפות והגביע. נוסף על כך, בעשור האחרון ספרד ביססה את מעמדה כמעצמת הכדורגל העולמי, זאת בזכות הצלחה בלתי פוסקת של המועדונים הספרדיים במפעלים האירופיים לצד שלטון דומיננטי של הנבחרת הלאומית עם זכיות בשני טורנירי היורו ב-2008 ו-2012 ובמונדיאל 2010.
מאז הקמתו ידע המועדון העתיק בספרד מספר תקופות של קשיים כלכליים. בשנת 2016 היה על סף פירוק, השחקנים ועובדי המועדון לא קיבלו משכורת למעלה מתשעה חודשים, החובות הצטברו והגיעו לסכום של 22 מיליון אירו ולא נראה אור בקצה המנהרה. השחקנים נעלו את עצמם בחדר ההלבשה כאות מחאה (אותה מחאה בוצעה ע"י שחקני המועדון גם ב-1990, כשהמועדון היה שרוי בחובות) אך לא הצליחו להביא לישועה. לבסוף הנס הגיע מהיציע. רקראטיבו מחזיקה באחד מ-20 בסיסי הקהל הגדולים בספרד, ואותו קהל עצום ונאמן קיבל השראה מאוהדי אייבאר וריאל אוביידו, שדרך קמפיין מימון המונים הצליחו לכסות את חובות מועדוניהם.
הקמפיין של אוהדי רקראטיבו נחל הצלחה מסחררת. הכסף שנאסף הצליח לכסות חלק ניכר מחובות המועדון וסייע לרכוש 75% ממניות המועדון מידיו של הבעלים דאז, פאבלו קומאס. הוא לא רצה להשקיע עוד כסף במועדון, ואי נכונותו לשלם את החובות הייתה מביאה בסיום אותה עונה לקיומם של שני תסריטים נוראיים בדמות ירידת ליגה או פירוק. האוהדים העבירו את הטיפול במועדון לידי עיריית הואלבה, ומאז העירייה תיפקדה כממשלת מעבר עד להשלמת מציאת רוכש ראוי למועדון הראשון במדינה.
עכשיו, כמעט שנתיים לאחר מכן, הסיפור קרוב לסיום מתוק. חברת Eurosamop ברשותו של חואנמה לופס תרכוש כ75% ממניות המועדון מהעירייה תמורת אירו אחד (25% הנוספים יהיו בידי האוהדים וגורמים נוספים). העירייה מתחייבת לכסות את החובות הנותרים בגובה של 8 מיליון אירו, זאת על מנת שהבעלים החדשים יקבלו את המועדון נקי מחובות. אישורים מטעם שני הצדדים כבר נשמעו בפומבי ורק מספר נקודות בירוקרטיות עומדות בין המועדון לבין עתיד ורוד. הבעלים החדשים מתכוון להשקיע במועדון, שמשחק כיום בליגה השלישית, ולעזור לו לחזור לליגה הבכירה.
מעבר לכך שבקבוצה עברו מספר שחקנים גדולים דוגמת אנטוניו ולנסיה, סנטי קאסורלה, מרטין קאסרס, מנואל אלמוניה וג'ונתן וילה (מיודענו מבית"ר ירושלים), מדובר במועדון חשוב בספרד. זהו לא מועדון בעל תארים ששבר שיאים או הגיע להישגים מרשימים, אך זהו המועדון שמהווה את הנקודה הארכימדית של הכדורגל הספרדי. ימים יגידו אם המאבק העיקש, הארוך והמתיש של האוהדים הצליח להביא את זקן מועדוני ספרד לחוף מבטחים, אך בינתיים טוב לראות שהמועדון בו התחילה להיכתב היסטוריית הכדורגל הספרדי, לא נעלם. אותו מועדון מהעיר היפיפייה הואלבה, אשר לחופיה עגן לראשונה במדינה ענף הכדורגל, שהפך להיות המקום היחיד שמצליחה לאחד אנדלוסים, באסקים, קטלאנים ואת שאר עמי ספרד תחת דגל אחד.