הצבעות כפולות והאקרים: יום הבחירות ברוסיה
פוטין צפוי להיבחר הערב לכהונה רביעית כנשיא ולהישאר בקרמלין 6 שנים נוספות. עד כה דווח על כמה קלפיות שנפסלו בגין אי-סדרים, מעסיקים שהכריחו עובדים לצאת להצביע ומתקפה ממדינות זרות על אתר האינטרנט של ועדת הבחירות. אוקראינה מונעת מאזרחים רוסים להצביע
יום הבחירות ברוסיה : על פי כל הסקרים צפוי הנשיא ולדימיר פוטין להיבחר הערב (יום א') ברוב גדול לכהונה רביעית של שש שנים נוספות בקרמלין, וברקע זה נרשמו עד שעות הצהריים כמה וכמה מקרים שבהם נפסלו קלפיות בגין הצבעות כפולות. אחד המקרים תועד בעיר ליוברטסי שליד הבירה מוסקבה, ומנהלת ועדת הבחירות במקום, אירינה קונבאלובה, הודיעה שכל הפתקים בקלפי נפסלו.
ועדת הבחירות האזורית במזרח המדינה דיווחה שבעיר ארטיום הכניס מצביע כמה פתקים לקלפי. על פי הדיווח, הקלפי נאטמה והאיש נעצר. ועדת הבחירות המרכזית ברוסיה הודיעה כי נבדקות טענות על הצבעות כפולות גם באזור קמרובו בסיביר. פעילים ומשקיפים עצמאיים בקלפיות דיווחו לאי סדרים נוספים במקומות אחרים.
במקביל דיווחה ועדת הבחירות המרכזית כי אתר האינטרנט שלה עמד תחת מתקפת האקרים שלא צלחה. לדבריה הובילו עקבות ההתקפה למחשבים ב-15 מדינות, אולם היא לא ציינה את שמותיהן.
הבחירות מתקיימות בתקופה מדינית מתוחה שבה נאשמת רוסיה עצמה בהתערבות בבחירות בארה"ב ובהרעלת המרגל בבריטניה. במזרח המדינה נפתחו הקלפיות כבר אתמול בערב, והערב תסתיים ההצבעה במובלעת הרוסית בקלינינגרד באירופה.
פוטין, ששולט ברוסיה כמעט שני עשורים, מקבל בסקרים כ-70% מהקולות, בזכות קמפיין שהציג אותו כנשיא שהחזיר את היציבות והגאווה הלאומית אחרי התקופה המשפילה של קריסת ברית המועצות. על פי החוקה ברוסיה כיום, הכהונה הרביעית של פוטין תהיה האחרונה.
שבעה מועמדים
מתמודדים מול הנשיא המכהן, אך כאמור איש מהם לא מהווה איום אמיתי. סקר שנערך ב-9 במרס העניק למועמד השני - פאבל גרודינין מהמפלגה הקומוניסטית - 7% בלבד מהקולות. האינטרס של אנשי פוטין הוא ששיעור ההצבעה יהיה גבוה ויהווה הבעת אמון של העם בנשיא. על רקע זה דיווח ארגון רוסי שמפקח על הבחירות על עלייה מדאיגה בתלונות נגד מעסיקים שכופים על העובדים שלהם להצביע.
מי שלא מתמודד בבחירות הוא יריבו הגדול ביותר של פוטין, איש האופוזיציה אלכסיי נבלני. ועדת הבחירות אסרה עליו להתמודד בגלל שהורשע בגניבה. נבלני קרא לתומכיו להחרים את הבחירות, וטען שהמשחק מכור.
145 אלף משקיפים מפקחים על הבחירות, בהם 1,500 זרים ונציגים של נבלני. אחת המתמודדות מול פוטין, אשת הטלוויזיה לשעבר קסניה סובצ'ק בת ה-36, הגיעה להצביע בקלפי במוסקבה ואמרה שעל שאר המתמודדים להתאחד. היא קראה לאזרחים לצאת להצביע ולא להחרים את ההליך: "כל אחוז נוסף לפוטין הוא תוצאה של אלה המסרבים להצביע או שלא אכפת להם". לעיתונאים שהמתינו לה אמרה שככל שהתמיכה בפוטין תהיה יותר גדולה – כך יאלצו אזרחי רוסיה להתמודד עם "מערכת קשוחה יותר" בכהונתו הבאה.
מבקריה של סובצ'ק טוענים שמאחורי הקלעים היא נהנית מתמיכה שבשתיקה של הקרמלין, או היא מכחישה זאת וטוענת שהיא היחידה שיצאה בביקורת פומבית נגד פוטין במהלך הקמפיין.
בערים שונות באוקראינה – בהן קייב ואודסה - הגיעו כוחות ביטחון מקומיים לנציגויות רוסיות כדי לאכוף את האיסור על השתתפות של אזרחים רוסים בבחירות. בעקבות העימות בין המדינות, שנמשך מאז סיפוח חצי האי קרים לרוסיה לפני ארבע שנים, הודיעה ממשלת אוקראינה כי תאפשר הצבעה רק לדיפלומטים ולא לאזרחים ממוצא רוסי (ההערכה היא שמדובר במיליוני בני אדם, אולם לא ברור כמה מהם רשומים באופן שמאפשר להם להצביע).