מדריך לאביב: כך תאבחנו אלרגיה - ולמי מתאים החיסון
האף שלכם דולף, העיניים אדומות והעור מגרד? אתם לא לבד. מכת אלרגיות האביב השנתית כבר כאן, ואנחנו מתגייסים עם כל התשובות לשאלות: האם פרחים אכן גורמים לאלרגיה, איך נבדיל בין אלרגיה לסתם צינון, ואיך מומלץ לטפל בהתקף? מדריך אביבי
אביב הגיע - אלרגיה באה: כמו בכל שנה, העלייה בטמפרטורות, הפריחה וניקיונות הפסח מביאים איתם גם את גל התקפי האלרגיה. אם גם אתם מהסובלים מנזלת, דמעות, גירוד בעור ושיעולים, לפניכם כמה דברים שחשוב לדעת על אלרגיות:
כמה זה שכיח?
על פי ההערכות, אחד מכל ארבעה ישראלים לפחות סובל מאלרגיות. משוער שכ-50% מהסובלים מאלרגיות כלל אינם יודעים שמדובר באלרגיה.
מהם תסמינים האופייניים לאלרגיה?
אלרגיות עלולות להתבטא במגוון רחב מאוד של תסמינים. השכיחים הם אף דולף או גודש באף, כלומר תחושה שהאף "סתום". תסמינים נוספים כוללים אדמומיות בעיניים, הפרשה שקופה מהעיניים או אורטיקריה (פריחה המלווה בגרד). במקרים קשים יותר מופיע קוצר נשימה יחד עם נפיחות בלשון ובלוע וסכנת חנק. אלרגיה קשה עלולה להוביל גם למצב הקרוי הלם אנפילקטי בו כלי הדם מתרחבים וגורמים לאיבוד הכרה וסכנת חיים.
אלרגיות עלולות להתבטא גם כתסמינים נדירים יותר, הכוללים כאבי בטן ממושכים, כאבי ראש בלתי מוסברים, וישנם אף דיווחים על אלה שלקו בכאבים בחזה המזכירים התקף לב כשהגורם לו היה מחולל אלרגיה.
מהן האלרגיות השכיחות בישראל?
בניגוד למה שנהוג לחשוב, האלרגיות השכיחות באביב אינן דווקא מפרחים, כיוון שהאבקנים שלהם מפוזרים על ידי חרקים, כך שהפיזור שלהם על ידי הרוח אינו נרחב.
עוד כתבות בנושא:
פריצת דרך: תרופה ראשונה בעולם לטיפול באלרגיה לבוטנים
"לא נותנת לאורטיקריה לנהל אותי. במקום זה, אני מנהלת אותה"
סכנה: מה לא לאכול עם תרופות לאלרגיה?
הצמחים שהם גורמי אלרגיה השכיחים בישראל כוללים דשא, ברוש, ערער, פקאן, זית וכתלית יהודה. אלרגיה שכיחה נוספת היא לקרדית אבק הבית, יצור זעיר המתחבא באבק הבית, במזרנים, שטיחים ועל רהיטים.
האם יש אלרגיה גם למזונות?
בהחלט. המזונות גורמי האלרגיה השכיחים בישראל הם אלה שנצרכים כאן בשכיחות גבוהה יחסית, בהם מוצרים המכילים שומשום (חלווה, טחינה), ביצה ואורז. בארצות אחרות האלרגיות השכיחות תלויות אף הן בשכיחות המזונות. כך למשל בארצות סקנדינביה שכיחה אלרגיה לדגים.
אלרגיה לבוטנים שכיחה פחות בישראל, בזכות חטיפי הבוטנים (כמו במבה או שוש) הניתנים כאן לפעוטות מגיל צעיר.
כיצד מאבחנים אלרגיות?
אם אתם סובלים מחלק או מכל התסמינים שתוארו לעיל, ואינכם יודעים אם מדובר בהתקף אלרגיה או סתם צינון עם נזלת, לפניכם שלוש אפשרויות אבחון עיקריות ופשוטות:
- בדיקת תבחיני העור כוללת דקירה של העור בכ-20 מקומות - אליהם מטפטפים חומרים אלרגניים הכוללים תמציות שונות - לרוב מצמחים, קרדית אבק הבית או מוצרי קוסמטיקה. לאחר זמן מה בודקים האם נוצרה תגובה אלרגית באותם מקומות דקירה.
- בבדיקה מהסוג השני, מדביקים על העור מדבקה שספוגה בחומר אלרגני. לאחר 48 שעות מסירים את המדבקה ובוחנים אם נוצרה במקום תגובה אלרגית.
- קיימת גם בדיקת דם שנקראת RAST ובודקת נוגדנים הנוצרים בדם נגד חומרים אלרגניים שונים לרוב בדיקה זו משמשת לאבחון אלרגיה למזון.
- במקרה שלא נמצא גורם האלרגיה, ניתן לחשוף את המטופל תחת השגחה רפואית לחומר האלרגי החשוד, לעקוב אחריו במרפאת אלרגיה במשך כמה שעות או ימים, ולבדוק הימצאותם של סימנים מעוררי חשד לאלרגיה.
כיצד מטפלים באלרגיות?
לעיתים התקף האלרגיה פשוט יחלוף מעצמו.
במקרים שבהם מופיעים סימפטומים ספציפיים – אפשר להקל עליהם בעזרת תכשירים להקלה על גודש, שמכילים חומר המכווץ את כלי הדם באף. מומלץ שלא להשתמש בתכשירים אלו יותר משלושה ימים ברצף כי הם עלולים לגרום להתמכרות.
תרופות מסוג אנטיהיסטמין יעילות נגד אלרגיות ומונעות את שחרור ההיסטמין - חומר שגורם לאלרגיה. בניגוד לתכשירים ותיקים, שהיו נלחמים באלרגיות אך היו מלווים בתופעות לוואי של ישנוניות, אפשר למצוא תרופות מהדור החדש שלא גורמות לתופעות לוואי אלו.
תרסיסים סטרואידיים לאף (כמו אבמיס) מפחיתים את התהליכים הדלקתיים והבצקת באף.
במקרים של קוצר נשימה מוסף טיפול גם במשאפים כמו ונטולין ובודיקורט, ובמקרה הצורך גם סטרואידים הנלקחים דרך הפה.
במקרים של רגישות לעקיצות דבורים, צרעות, אבקות צמחים או קרדית אבק הבית, ניתן לטפל באמצעות חיסונים המוזרקים לעור. חיסונים אלה מכילים את החומר גורם האלרגיה במינונים הולכים ועולים עד שהגוף כבר אינו מגיב בתגובה אלרגית.
מה זה מזרק אפיפן ואיך משתמשים בו?
מדובר במזרק שמכיל אדרנלין - חומר שמכווץ את כלי דם ומרחיב את הנשימה. המזרק הזה מציל חיים: בעקבות התקף אלרגיה קשה אדם עלול להיכנס למצב של שוק אנפילקטי - שעלול להיות קטלני בתוך כמה שניות. לכן, אצל אלה שסובלים מאלרגיות קשות יש להזריק את האפיפן על פי ההוראות, לרוב לירך. מצמידים את המזרק לאחר הזרקתו במשך 20 שניות, ושולפים את המזרק.
האף כל הזמן נוזל, אני מתעטש בצרורות וקשה לי לנשום דרך האף, האם אפשר להיפטר מזה?
במרבית הפעמים ניתן לפתור את הבעיה ואין סיבה להמשיך לסבול. הנזלת המלווה עיטוש חוזר מצביעה על אפשרות של רקע אלרגי. על ידי תבחיני עור לאלרגיה, הנעשים בכל מרפאה לאלרגיה, ניתן לאבחן בתוך כרבע שעה אם קיים גורם אלרגי - ומהו.
במקרה שזוהה גורם כזה, ניתן להדריך את המטופל כיצד להפחית את החשיפה לאותו גורם או גורמים. אבל חשוב מזה, במקרה שקיים גורם אלרגי ניתן להציע טיפול חיסוני על ידי זריקות בחומרים הטבעיים אליהם המטופל רגיש, כדי להביא למצב של סבילות. כך, בחשיפה לגורם האלרגני, החולה לא יפתח את התגובה האלרגית ואת הנזלת. זהו תהליך ארוך אמנם, אך ייחודי, שמאפשר הקלה ניכרת מהתסמינים, ופחות צורך בתרופות.
אני סובלת מיובש וגרד מתמשכים בכפות הידיים, למה זה קורה?
יובש וגרד בכפות הידיים עלולים לנבוע מחשיפה לחומרי ניקוי, אך במקרים מסוימים גם כתוצאה מתגובה אלרגית לחומרים עמם נמצאים במגע כמו מתכות, בשמים וחומרי קוסמטיקה שונים, כולל תכשירים לבניית ציפורניים.
ניתן בקלות לברר זאת על ידי תבחיני עור לאלרגיה המבוצעים על ידי מדבקות מיוחדות המונחות על גב החולה. התשובה מתקבלת תוך יומיים שלושה, והטיפול פשוט – להימנע מלהיחשף לחומר האלרגני.
כל פעם כשאני נעקץ על ידי דבורים העקיצה רחבה ונפוחה מאוד, האם זה מסוכן?
תגובה מקומית לעקיצת דבורים או צרעות, גם אם היא נרחבת, אינה נחשבת לתגובה אלרגית המסכנת חיים ואיננה מצריכה טיפול חיסוני.
תגובה זו נוטה לחזור על עצמה בעקיצות חוזרות, ודורשת טיפול אנטי היסטמיני וסטרואידלי כדי להפחית ולמנוע אותה.
הסיכון של התפתחות תגובה אלרגית כללית ומסכנת חיים אינה גבוהה במידה משמעותית מאשר באוכלוסייה הכללית (כ 5-6% לעומת כ 3% באוכלוסייה הכללית). עם זאת לא ניתן לנבא מראש התפתחות או אי התפתחות של תגובה אלרגית כללית ומסכנת חיים בעקיצות חוזרות.
כך למשל, דבוראים הנעקצים עשרות פעמים עלולים לפתח בשלב מסוים רגישות אלרגית, אך לא ניתן לנבא אם ומתי. למרות זאת, יש לברר היטב את אופי התגובות: אם התגובות המקומיות נוטות להתגבר כל פעם באופן מובהק, אם יש סכנה לחשיפה רבה (אזורים חקלאיים) או ידועה אלרגיה לדבורים במשפחה, ניתן לשקול לצייד את החולה במזרק epien אפיפן, כך שאם קורית תגובה מסכנת חיים כגון תפרחת מפושטת קוצר נשימה או שינוי במצב הכרה ניתן יהי לטפל בה. במקרה זה כאמור יהי צורך בטיפול חיסוני להפחתת הרגישות. טיפול זה ניתן בכל מרפאה לאלרגיה.
צפו: כך משתמשים במזרק האפיפן
ייעוץ רפואי: פרופ' מנחם רתם, מנהל השירות לאלרגיה, אסתמה ואימונולוגיה, מרכז רפואי העמק