כל השיטות שעזרו לנו ללדת בלי אפידורל
לנשום, לזוז, להאמין בעצמך, להקשיב להנחיות של המיילדת ולזכור שעשו את זה לפנייך. נשים שילדו ללא אפידורל מספרות מה עזר להן בהתמודדות עם הצירים ונותנות עצות ליולדת ולמלווים שלה
יש נשים שהאסוציאציה הראשונה שמעלה בהן המילה "לידה" היא "אפידורל". הן לא רוצות להרגיש שום כאב וברור להן שזו הדרך הנכונה עבורן. לעומתן, יש נשים שמאמינות בצמד המילים "כאב טוב" ומעדיפות לחוות כל ציר בלידה. בין לבין יש את אלו שמתלבטות ולא בטוחות מה הן מעדיפות, חוששות ולא מצליחות להחליט.
אז האם באמת מדובר בכאבים בלתי נסבלים? ולמה בכלל לסבול כאבים? נשים מספרות מה עזר להן להתמודד עם הרגעים המאתגרים ונותנות טיפים לנשים שרוצות ללדת בלי אפידורל ולבני הזוג או למלווים אחרים שמגיעים לתמוך בהן.
עיסויים בגב התחתון
"בלידה הראשונה הגעתי כבר בשלב ממש מתקדם עם פתיחה גבוהה וברגע שנכנסתי לחדר לידה פשוט לא היה זמן לאפידורל", מספרת נירי שאול, אימא לשניים. "בלידה השנייה שאלו אותי אם אני רוצה אפידורל ומצאתי את עצמי מתלבטת כי כבר עשיתי את זה בלי ואני יודעת שאני יכולה, אז דחיתי אותם עם הזריקה כי הרגשתי שבתוך תוכי אני רוצה שוב ללדת בלי".
מה עזר לך ברגעים קשים?
"תרגלתי נשימות בלחיצות, זה ממש עזר לי ללחוץ. בנוסף, בלידה השנייה כבר הגעתי קצת יותר מודעת וביקשתי ללדת בחצי ישיבה ולא בשכיבה. אומנם ניסו קצת להתווכח איתי, אבל עמדתי על זה ואני חושבת שזה הקל על התהליך.
"חוץ מזה הנוכחות של בעלי השרתה עליי רוגע. העובדה שהוא היה שם והחזיק לי את היד והיה הכי קרוב אליי שאפשר חיזקה אותי רגשית. בנוסף, אימא שלי גם הייתה ועשתה לי עיסויים ולחיצות בגב התחתון בזמן הצירים, זה היה מעולה".
קראו עוד:
הכנה ללידה לגברים - "רוצים להיות חלק פעיל"
6 עצות שישדרגו את חופשת הלידה שלך
היריון טבעי אחרי שנים של טיפולי פוריות
לנשים לפני לידה שאול אומרת - "קודם כול, זה בסדר לפחד. גם אני הגעתי ללידה השנייה ומצד אחד רציתי בלי אבל מצד שני כבר ידעתי כמה זה כואב אז מאוד פחדתי מהרגע הזה. אפשר לבקש עירוי בכל מקרה ולתת ללידה להתחיל להתקדם, ומקסימום להחליט בשלב מאוחר יותר להוסיף אפידורל, אם הזמן מאפשר.
"אם זה באמת חשוב לך ללדת בלי אפידורל, פשוט תזכירי לעצמך כל הזמן שהכול רגעים, וסיכוי טוב שמחר בשעה הזאת תחבקי כבר את התינוק שלך. להסתכל קדימה ולדמיין איך זה יהיה. עוד דבר שאני לא עשיתי אבל אם הייתי בהיריון הייתי עושה - לקחת דולה. כמה שיותר תמיכה פיזית תוך כדי, זה מבורך בעיניי".
הכול עובר
"לא הייתה לי החלטה ברורה, זו הייתה משאלת לב כי פחדתי מכל עניין הזריקות ורציתי לעשות את זה כמה שיותר טבעי. עמוק בלב ידעתי שאם אימא שלי, סבתות שלי וכל השושלת המפוארת שסביבי ילדו בלי אפידורל, אז גם אני יכולה", אומרת לירז גרין, אימא לשלוש בנות, המוציאה בימים אלו לאור את הספר "לא שומרים בבטן - על תינוקות, הורים ומה שלא מספרים". גרין, שעברה שתי לידות ללא אפידורל, הגיעה ללידה השלישית אחרי לילות ללא שינה מהפחד והחששות.
"היה לי ברור שאני רוצה להמשיך במסורת הלידה ללא אפידורל, אבל לא היה לי ברור מאליו איך אני עושה זאת", היא מספרת. "הגעתי לחדר לידה עם צירים ופתיחה של 4.5, והפחד כנראה שיתק אותי ועצר את הלידה. את שלושת הימים הקרובים ביליתי במחלקה, ללא שום התקדמות, כשאני מסרבת בכל תוקף לזירוזים מלאכותיים.
"אחרי כמה שיחות נפש עם נשים שמכירות אותי היטב, הבנתי שאני יכולה לעשות את זה. בסיוע בן זוגי הזמנתי למחלקה מדקרת סינית מופלאה שלחצה לי במקומות הנכונים, אחר כך אכלתי ארוחה בשרית טובה ושקעתי בשינה עמוקה כשבאוזניות מתנגנת לה המוזיקה שהכנתי מראש.
"כשהתעוררתי, שטופת דמעות של הקלה, היה לי ברור שאני מוכנה להיכנס לחדר הלידה, להיעזר בפקיעת מי שפיר שנחשבת זירוז טבעי, ותוך שעה, שאת רובה ביליתי בג'קוזי בחדר הלידה הטבעי, התינוקת הייתה בחוץ. זה כאב ואפילו מאוד, אבל כל הזמן הרגעתי את עצמי שגם זה יעבור, כמו בכל הפעמים האחרות, וברגע שהתינוקת הייתה בחוץ הכאב נעלם כלא היה.
"אני יודעת שיש נשים שמאוד רוצות ומצפות ללידה ללא משככי כאבים אך סיבוכים שונים מונעים את זה מהן, ואז הן מאוד מאוכזבות מעצמן. להן אני רוצה להזכיר שהן לא בתחרות עם אף אחת ובטח לא עם עצמן. כל מה שקורה - קורה מסיבה כלשהי, והעיקר שבסוף יש תינוק בחוץ".
עצה לבני הזוג?
"פשוט תשתקו ותנו לה לנהל את זה. שימו מוזיקה, חבקו כשהיא מבקשת, עזרו לה עם המון מים ותביאו שווארמה לאחרי ושוקולד. הרבה שוקולד".
להיות בתנועה
"אני מורה לאירובי, לימדתי תוך כדי ההיריון והיה לי ברור שעד סופו אמשיך לרקוד וללמד קבוצות", מספרת אליה גורן, אימא לשלושה. "אני מכירה את הגוף שלי, יודעת לעבוד איתו והחלטתי שרק אם לא תהיה לי ברירה אסכים לקבל זריקת אפידורל. מה שעזר לי לעבור את הלידות הללו, התחיל עוד לפני הלידות עצמן.
"פעלתי, זזתי, רקדתי. הייתי בתנועה. בלידות עצמן הבנתי שמה שעוזר הוא להישאר בתנועה - לצעוד גם כשכואב, לשבת על כדור פיזיו, לנסות ולבדוק מה עוזר לך באותו רגע ולא לפסול אפשרויות. לנשום לתוך הכאבים, לספור כמו שלימדו אותי בקורס הכנה ללידה, להיות מחוברת לגוף ולהבין מה הוא צריך. נשמתי נשימות עמוקות והחזקתי חזק את ידו של בעלי. קצת לפני שהגיעו צירי הלחץ עוד הסתובבתי בחדר הלידה ותכננתי את הצעדים לשיעורי האירובי שאלמד אחרי הלידה".
עצות לזוגות שנכנסים לחדר לידה?
"כדאי לאישה להיות בתנועה מתמדת, לעסוק בספורט עוד לפני ההיריון, תוך כדי ועד הסוף. היריון הוא לא מחלה. אפשר ליהנות ממנו, ללמוד מה הגוף שלך צריך, לסמוך על עצמך שאת יכולה. בעיקר להפסיק לקרוא סיפורים על לידות קשות שהסתבכו. דמייני את רגעי הלידה כמו שאת רוצה לחוות אותם - קלים, זורמים ומרגשים.
"לבן הזוג אני ממליצה לעשות הכול כדי לא להתעלף. היא צריכה אותך שם, ובלי חפירות על כמה אתה מבוהל ואתה דואג. בטח לא יעזרו השיחות עם אימא שלך או עם החברים המודאגים בחדר הלידה. תהיה רק איתה. היא צריכה אותך בשבילה, בלי הפרעות.
"נשום איתה את הנשימות העמוקות כמו שעשית כשהיית איתה בקורס הכנה ללידה וספור איתה את השניות בין ציר לציר. תחייך ותגיד לה איך היא מתקדמת יפה, שהיא נהדרת, תותחית, נפלאה ומהממת".
לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet
להקשיב למיילדת
"בלידה השנייה שלי החלו לשאול אותי כל מיני שאלות לגבי הלידה הראשונה, שהייתה עם אפידורל", מספרת שרונה הרשקו, אימא לשניים. "כשהגיע זמן הלידה אמרו לי שאין זמן לאפידורל ושאני בלידה. בעלי ביקש שמייד יביאו את המרדים עם האפידורל ואני הרגעתי אותו שהכול בסדר, שאין זמן ושאני אעבור את זה.
"הלידה עברה עם הרבה נשימות ואמונה שהכול יהיה בסדר. בחדר לידה נכחו המיילדת, עוזרת המיילדת ובעלי, שממש עזר ליילד אותי. הם דיברו איתי, ליטפו והרגיעו אותי. מייד אחרי הלידה הרגשתי מצוין ורציתי לאכול משהו מתוק, הייתי אנרגטית ולא כאב לי כלום".
איזה טיפ יש לך לנשים שרוצות ללדת בלי אפידורל?
"תאמינו בעצמכן שאתן חזקות ומסוגלות ללדת לידה טבעית. בנוסף, נשימות מאוד עוזרות וחשוב להקשיב להוראות המיילדת".
לבן או בת הזוג של היולדת מציעה הרשקו לעודד, לעמוד לצידה, לתמוך בה ולהיות רגישים. "בנוסף לזה בן הזוג צריך להרגיש ולחוות את הלידה ביחד עם האישה".
לסמוך על הטבע
"ההחלטה הייתה בלתי נמנעת בלידה הראשונה של הבן הבכור וגם בלידה השלישית של התאומים. כן, לידת תאומים ללא אפידורל", אומרת חגית סרדס, אימא לארבעה. "למזלי הצירים החזקים ממש התחילו אצלי כשעתיים לפני הלידה בפועל והייתה כבר פתיחה, כך שהאפידורל לא היה ממש אופציה. חוויית הלידה חקוקה בזיכרוני כמשהו מעצים, משהו אדיר, כאב שהיה והלך כלא היה. זה באמת לא כל כך נורא. היה לי ליווי של מיילדות טובות בשתי הלידות שעזרו לי להתקדם ולעבור הכול במהירות ובשלום".
מה את ממליצה לאישה לקראת הלידה?
"לסמוך על הטבע. הגוף שלנו נועד לכך. לא תמיד היו תרופות והן לא הכרחיות לכולן. אם הצירים החזקים מתחילים בסמוך ללידה, האפידורל מיותר, כפי שקרה לי בלידה השנייה. לקחתי כעשרים דקות לפני הלידה וזה עלה לי ביוקר. ההחלמה הייתה קשה יותר. ההחלמה בלידה ללא אפידורל היא מהירה הרבה יותר. צריך להירגע ולהקשיב למיילדת. הדברים פשוט קורים. לבן הזוג אני ממליצה להיות נטו בשביל האישה. התמיכה כל כך חשובה. זה מרגיע, מנחם וגורם לכל התהליך לעבור הרבה יותר בקלות".
לדמיין את החוויה
מאיה רבין ילדה לפני עשרה ימים ללא אפידורל. "רציתי את החוויה המלאה, להרגיש את הלידה כפי שהיא. להרגיש כמו חיה, כמו בטבע. מפגש חדש עם עצמי", היא מספרת.
מה עזר לך לקראת ובמהלך הלידה?
"להתכונן, לדבר עם נשים שעברו חוויית לידה חיובית, להאמין בעצמי ושיהיה טוב, לדמיין את החוויה, לתרגל מדיטציה, להכין את הגוף דרך היוגה, להתרגש מהתהליך".
לנשים שרוצות ללדת באופן טבעי ככל שאפשר מציעה רבין: "ציר הוא כמו גל וכך גם הלידה. הכאב הוא חלק מהעניין, אבל הלידה היא משהו הרבה יותר גדול. המפגש עם ה'עצמי' דרך חוויית הלידה מזמין הרבה מאוד מראות, עוצמות וכוחות. כדאי לראות לידות טבעיות של נשים בכל העולם - ושל חיות".
לבני הזוג היא ממליצה לעודד, לתמוך ולהאמין - "לאפשר מרחב ולחבק, בהתאם לצורך. לדבר על החוויה לפני וגם אחרי, העיבוד הוא חשוב".
תאום ציפיות עם בן הזוג
"אחרי לידה ראשונה ארוכה וזמן החלמה ארוך מאוד לי ולתינוק, קראתי שלידה ללא אפידורל מקצרת את זמן הלידה ומפחיתה את הסיכוי לתפרים. בלידה השנייה החלטתי שאני אלד בלי אפידורל ויהי מה", מספרת בתאל שפירא, אימא לשלושה. "לקחתי דולה שתהיה לי לעזר והלידה אכן הייתה מדהימה. קשה וכואבת, אך החוויה, הידיעה מה הגוף צריך לעשות וזה ששעה אחרי הלידה הייתי על הרגליים - היו שווים את כל הכאב שבתהליך".
אילו טיפים יש לך לנשים שרוצות ללדת בלי אפידורל וחוששות?
"לבוא ללידה בשני כיווני מחשבה מחשבות - מצד אחד להבין שהכאב יבוא ויעבור, אך המאמץ שווה את זה בהחלמה, להיות מוכנה לקבל את הכאב ולהבין שככל שיותר כואב, סימן שהסוף מתקרב. מצד שני, דווקא לבוא עם הבנה שכל לידה היא שונה ויכול להיות שתצטרכי או תרצי משככי כאבים, וזה גם בסדר גמור".
עצה לבני הזוג?
"שאלתי פעם את בעלי איך הוא הרגיש בלידות והוא אמר ש'ממש חסר תועלת'. נראה לי שזה הקושי של הגברים בלידה, ואין לזה פתרון אחד. כל אחת כנראה רוצה משהו אחר מהבעל בלידה, לכן העצה היחידה זה לעשות תיאום ציפיות עם היולדת לפני יום הלידה והאצלת סמכויות בהתאם לבקשתה. אחת תרצה שהבעל בכלל לא יהיה, אחת תרצה שהוא יעמוד בצד בחדר ואחת תרצה שהוא יוציא את התינוק מתעלת הלידה. זה נורא סובייקטיבי. לכן תיאום ציפיות נראה לי עצה מוצלחת".
מה קורה אחרי הלידה? התינוק צמוד אלייך או שזה זמן למנוחה? צפו ב"בייבי טוק":