החשד להונאה במשרד החינוך: "חריגות של 40 עבודות גמר ביום לאדם"
18 עובדים חשודים במעורבות בפרשת ניפוח שעות ומספר עבודות גמר שנבדקו, תוך גריפת כ-20 מיליון שקל. מנכ"ל המשרד שמואל אבואב: "הביקורת נערכה ביוזמתנו והמשטרה עושה את עבודתה. לא מדובר בבגרויות"
פרשת ההונאה. דיווח באולפן ynet
מנכ"ל משרד החינוך שמואל אבואב התייחס הבוקר (ב') לפרשת החשד להונאה שבמסגרתה ניפחו עובדים מספרי מבחנים שבדקו וקיבלו שלא כדין משכורות בהיקפים כוללים של כ-20 מיליון שקל. "המשרד ביוזמתו ערך ביקורת ובקרה פנימית ועלו חשדות וחששות להשתכרות גבוהה ובלתי סבירה של אנשים בתוך המערכת, כולל בכירים", אמר. "היה חשש שיש כאן דיווח של שעות לא מדויק. היה חשש שאולי חלק מהבודקים והמעריכים אין להם אישור לעבודה נוספת כי במקביל הם עובדים במשרד החינוך.
"היה חשש שיש דיווח פיקטיבי של שעות והיקף לא סביר של מספר העבודות שנבדקות ביום. למשל, חריגה של 40 עבודות ביום על ידי מעריך. היה גם חשש מי קובע את הבוחנים. מרגע שהחשד הזה עלה, הוריתי מיידית להעביר את החומר לפרקליטות כדי שזו תבדוק את הדברים ותמליץ אם להעביר את החומר למשטרה. לאחר שהפרקליטות בדקה את הדברים היא הורתה לנו להגיש את החומר למשטרה. לא המתנו עד שהמשטרה תסיים את הבדיקה. מיד הוצאנו חוזר מנכ"ל לשינוי הנהלים שמבהיר למי מותר לבדוק בחינות והבהרנו שמפקח מקצוע לא יבדוק את העבודות. קבענו בחוזר המנכ"ל מה הדרישות מבודק ומה היקף ההשתכרות שלו ומרגע זה המערכת אישרה את הסטנדרטים של העבודה שלה. אנחנו פותחים דף חדש בכל הנושא של בדיקת עבודות הגמר והמשטרה עושה את עבודתה.
"בשנה, בממוצע, המשרד מייעד לכל מערך כ-180 עד 200 מיליון שקל. הקבוצה חשודה בהיקף של 20 מיליון שקל. אנו מדגישים כי לא מדובר על בחינות הבגרות בישראל. מדובר פה על זירה אחרת, רק עבודות הגמר".
במסגרת החקירה עוכבו לחקירה 18 מעורבים. הם חשודים שהצהירו על בדיקות רבות של בחינות בעל-פה ובכתב בשכר שהתקבל מחברה חיצונית, שאותה מממן משרד החינוך. כמו כן ניפחו מספר נבחנים בעל-פה, ועל כך קיבלו תוספות שעות עבודה מהמשרד. אחת החשודות היא מפקחת במשרד החינוך. היא הגיעה בבוקר לחקירה במחלק ההונאה של ימ"ר ירושלים.
ראשיתה של החקירה הסמויה בתלונה שהתקבלה ממשרד החינוך לפני כשלושה חודשים בעקבות בקרה פנימית, שהעלתה חשדות לאי-סדרים חמורים בבדיקת עבודות גמר על-ידי החשודים. במהלך החקירה הסמויה עלה חשד לעבירות גניבה, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, זיוף, רישום כוזב במסמכי תאגיד.
אבואב: "אנחנו מעריכים שהתלמידים לא ייפגעו ואנו רוצים להאמין שיש נתק מוחלט בין אופן הכנת העבודות של התלמידים לבין מה שהתגלה בבדיקות. בעת הזו אנו לא מעריכים שיש כפילות ברמת העבודות. אנחנו מקווים שאין רדידות בקבלת ציון, אבל כל מה שאני אומר נכון לעת הזו. אנחנו לא יודעים להיכן זה התרחב. יכול להיות שהמשטרה תגלה היקף רחב יותר של אנשים.
"ישנו זכיין שמתפעל את הבדיקות. הוא מקבל 180 מיליון וזה הגוף שמשלם למעריכים ולבוחנים בתחום של העבודות הטכנולוגיות. שם החברה הוא 'אמנט'. מדובר על מפמ"רים במשרד החינוך.
"ייתכן שהייתה התנהלות לא תקינה מצד אנשי המשרד. התברר שהחברות השונות לא התנהלו בצורה נכונה, אבל זה בחקירת משטרה. בסוף המשטרה תגיד אם מישהו עבר על החוק וכיצד צריך לפעול. נבהיר לכולם שדברים כאלו לא יתרחשו אצלנו. ההערכה לעת הזו היא שהפרשה התרחשה במשך ארבע שנים".
מנכ"ל משרד החינוך, שמואל אבואב
צילום: לע"מ
מומלצים