החדש של חיים באר, הספר שטלטל את גרוסמן וכל מה שכדאי לקרוא בפסח
אחד הקולות העכשוויים המסקרנים בספרות האפרו-אמריקנית במכתב לבנו; אסף ענברי חוזר לוויכוח ההיסטורי על הטנק הסורי בדגניה; הרומן הראשון של קלאריס ליספקטור הברזילאית; ושירה פרי עטו של מנשה נוי. אביב הגיע - ואיתו כל מה שכדאי לפנות לו מקום על המדף בזמן שאתם מנקים
ביכורים: "קרוב ללב הפראי", קלאריס ליספקטור
אחרי שתורגמו לעברית שלושה מקובצי סיפוריה הקצרים, רואה אור הרומן הראשון של כותבת הענק היהודייה-ברזילאית קלאריס ליספקטור, שיצא לאור ב-1943, כשהייתה בת 23. מי שהפכה לימים לקול הבולט בספרות של ברזיל התקבלה באהדה במהרה, וזמן קצר לאחר צאת רומן הביכורים שלה "קרוב ללב הפראי" (הקיבוץ המאוחד) הגדירו אותו כ"נס ספרותי".
הספר מגולל עלילה עתירת דרמה: במרכזה ז'ואנה, הגדלה ללא אם ובמהרה מאבדת גם את אביה. היא מתאהבת במורה ש"מלמד אותה לחיות", עוברת לפנימייה, מתחתנת, מגלה שבעלה לא באמת עזב את ארוסתו הקודמת ומפתחת מערכת יחסים עם מאהב שחשוב לה לא לדעת את שמו. ולמרות הדרמה הרבה, כוחותיה הענקיים של היצירה טמונים דווקא בשימוש המכשף בשפה ובתובנות מופלאות שמתגנבות אל הקורא ומכות אותו בתדהמה, כדרכה האופיינית של ליספקטור.
רטרוספקטיבה: "הטנק", אסף ענברי
כמעט עשור לאחר צאתו לאור של ספרו הקודם והמוערך, "הביתה", אסף ענברי שב לבחון את מגעה של הספרות בהיסטוריה. לא רחוק מזירת התרחשות הספר הקודם, שתיאר את תולדות קיבוץ אפיקים - שבו ענברי נולד - "הטנק" (ידיעות ספרים) חוזר אל זירת הקרב המיתולוגית של מלחמת העצמאות ליד קיבוץ דגניה - שבו ענברי גר. בלב הספר עומדים הדיון שהתפתח ברבות השנים על אודות סיפור עצירת הטנק הסורי - והעדויות השונות לגבי מה שהתרחש עומדים בלב הספר כל מה שהתרחש אז. הסיפור מתמקד בחמישה אנשים שכל אחד מהם בטוח כי הוא האיש שהכריע את המלחמה. שאלות על טיבה של גבורה, זיכרון ומיתוס עולות בעקבות הצפת העבר על ידי החמישה, על רקע חשבון נפש והתפכחות של לאחר מלחמת יום הכיפורים.
תרגום חדש: "חנויות קינמון" / "בית המרפא בסימן שעון החול", ברונו שולץ
הסופר היהודי-פולני, שמותו נותר תעלומה (ובין גרסאותיה מצאה לה מיתוס מצמרר), הספיק להוציא בחייו הקצרים שני ספרי פרוזה בלבד, אך אלה היו כה משמעותיים, צברו קהל קוראים רב והוכרו כמקור השראה עבור לא מעט סופרים, שאף בחרו להתייחס אליו ביצירותיהם. בין גלגוליו של שולץ אפשר להזכיר את "בראש של ברונו שולץ" מאת מקסים בילר, שבאחת הנובלות שבו מכתב ששולץ הבדיוני מספר בו לסופר תומאס מאן על אדם שמתחזה לו; הופעתו בתור דמות בספרה של ניקול קראוס "תולדות האהבה"; תפקיד המפתח שלו בשרשרת מקרי רצח בתל אביב ב"אגדת ברונו ואדלה" של אמיר גוטפרוינד; ומקומו המשמעותי ברומן הגדול של דויד גרוסמן, "עיין ערך: אהבה".
התרגום החדש של מירי פז ל"חנויות קינמון" ו"בית המרפא בסימן שעון החול" (הקיבוץ המאוחד) יוצא לציון 33 שנה לרומן של גרוסמן, ומצורפת אליו אחרית דבר שבה הסופר מתאר את חיבורו העמוק לשולץ וגם משתף בהתחקותו אחר הגרסאות השונות לרגעיו האחרונים. "קראתי את הספר כולו בכמה שעות", מתאר גרוסמן את מפגשו הראשון עם היצירה של שולץ. "קשה לי לתאר במילים את הקריאה ההיא, את הטלטלה שחלפה בי".
עיון: "בין העולם וביני", טא נהסי קואטס
בסוף החודש שעבר הודיע הסופר האפרו-אמריקני טא נהסי קואטס שיכתוב את הקומיקס הבא בכיכובו של "קפטן אמריקה", לאחר שרשם הצלחה לא קטנה עם גרסתו ל"הפנתר השחור" מבית אימפריית מארוול. זוהי תקופה נהדרת עבור גיבורי קומיקס שמגיעים מהשוליים ומייצגים סקטורים שלא זכו ליחס היסטורי מלבב - לכן מעניין שקואטס, מהקולות האפרו-אמריקניים העכשוויים המסקרנים, בוחר לכתוב דווקא את הסיפור של הדמות הכי אמריקנית ולבנה בהיסטוריה המצוירת של האומה. יידרש עוד זמן (הקומיקס יצא ב-4 ביולי) עד שנגלה מה מתכנן לעולל קואטס, אבל עד אז אפשר בהחלט להתנחם בספרו, "בין העולם וביני", שתורגם לאחרונה לעברית בהוצאת הקיבוץ המאוחד.
ביצירה קצרה ומקיפה, הבנויה כמכתב שממען קואטס לבנו, הוא מתעכב על תחנות מחייו, שאותן הוא אורג בסיפור ההיסטורי האפרו-אמריקני הרחב. דרך עיסוק בייצוגים מהתרבות הפופולרית המשולבים בציטוטים של תיאורטיקנים גדולים הוא עוסק בפירוק שלל המיתוסים הממלאים את המציאות שבין גופו ובין העולם - אלה שנכתבו על ידי "אנשים שמאמינים שהם לבנים". המהלך הזה מותיר יצירה עיונית בטון אישי, הנמסרת מאב לבן בכורח המציאות המייאשת, שגם אפשר לזהות בה כמה זיקים אופטימיים של מאבק.
מתח: "שלושה דברים שצריך לדעת על אלזי", ג'ואנה קאנון
פלורנס קלייבורן רואה יום אחד את רוני בטלר מחלון דירתה במרכז הדיור המוגן שבו היא מתגוררת. הבעיה היא שהוא מת שישים שנה קודם לכן. איש לא לוקח ברצינות את טענותיה שהוא מנסה לשבש את חייה ולהאיץ את העברתה למוסד סיעודי - איש מלבד מלבד חברתה הטובה אלזי והשכן שלה ג'ק. כך יוצאים השלושה בעקבות תעלומה שמלמדת את פלורנס שהזיכרונות, האנשים והחיים עדיין מסוגלים להפתיע אותה.
רומן המתח "שלושה דברים שצריך לדעת על אלזי" (תמיר-סנדיק) הוא ספרה השני של הסופרת הבריטית ג'ואנה קאנון. כמו ספר הביכורים שלה, שתורגם לעשרים שפות, גם הרומן הזה הפך במהרה לרב-מכר ובימים אלה הוא מעובד לסדרת טלוויזיה של ה-BBC.
וריאציה על בלש: "בחזרה מעמק רפאים", חיים באר
ספרו השביעי של חיים באר, "בחזרה מעמק רפאים" (עם עובד), הוא רומן כמו-בלשי שמתחיל בטקס קבורה של סופר ישראלי ידוע בבית קברות נוצרי במושבה הגרמנית בירושלים. מי שנותר אחריו - בנו, חוקר יצירתו, מכריו ובייחוד אלמנתו - נושאים עתה באחריות לזכור את אישיותו השנויה במחלוקת ואת עזבונו הספרותי העשיר. מעבר הכוח מידיו של הסופר, שברא עולמות וגזר את גורל גיבוריו, לסביבתו - מוביל לטלטלה רצינית.
כריכה רכה: "גרנטה" בנושא כסף
הגיליון השביעי של מגזין הספרות, שנוסד בקיימברידג' ב-1889 ושגרסתו העברית נולדה לפני כארבע שנים, עוסק בדבר שגורם לעולם להסתובב. בגיליון בנושא כסף של "גרנטה" (בהוצאת רוני קרמר, סיפור פשוט. בעריכת מירה רשתי, ארנה קזין ויונית נעמן) מופיעים בין השאר פרסומים ראשונים של שמות מפתיעים כמו מנשה נוי בשירה ויוצרת הקולנוע אורית זמיר בפרוזה. מלבדם כותבים גם ריצ'רד ריינר, שהיה בעבר עורך של "גרנטה" הבריטי ומספר כאן על שנותיו כגנב; איילת צברי על כסף וכתיבה, עוני והצלחה כלכלית מפתיעה; יונית נעמן, שרותמת את סיפור עבודתה בבסטה למכירת תכשיטים ביפן להקשר הגדול של תנועת עובדים גלובלית בעקבות כסף; ולזלי ג'יימיסון בחיבור קצר שמסמן את הבחירה במיליארדר דונלד טראמפ לנשיאות כנקודת שבר.
נוער: "סירת מבטחים", פיליפ פולמן
ספרי "חומריו האפלים" הפכו את פיליפ פולמן הבריטי לאחד הסופרים הפופולריים בסוגת ה-Young Adult. כעת רואה אור הספר הראשון בסדרתו החדשה, "ספר האבק", שהוא מעין פריקוול מוקדם לאותה טרילוגיה. במרכז "סירת מבטחים" (כנרת-זמורה-ביתן) ניצב מלקולם, ששם לב לכל פרט ומקשיב לכל שיחה המתקיימת בפונדק של הוריו שעל גדות נהר התמזה. באחד הטיולים בסירה האהובה שלו הוא מוצא הודעה מוזרה על חומר סודי ששמו "אבק" ומנסה לגלות למי היא מיועדת. עד מהרה הוא נשאב לתוך מזימה אפלה ונדרש להגן על מי שברבות הימים תהיה הגיבורה של סדרת "חומריו האפלים".