פרס ישראל בחקלאות ליהודה הראל, פרס ישראל בחינוך לפרופ' נאוה בן צבי
שר החינוך בנט הודיע על זכייתו של הראל: "הפך את רמת הגולן משדה בזלת וקרב - לאזור שוקק חיים". הראל ל-ynet: "הפרס הגדול ביותר - כשהוספנו מיליון דונם וחצי למדינה בדמות רמת הגולן". פרס ישראל לחינוך הוענק לפרופ' נאוה בן צבי: "חלוצה שפעלה לקידום ושילוב נשים באקדמיה"
יהודה הראל, שנחשב לאבי ההתיישבות ברמת הגולן, יזכה בפרס ישראל בתחום החקלאות וההתיישבות. שר החינוך, נפתלי בנט הודיע לו הבוקר (ב') על זכייתו. הראל, חבר כנסת לשעבר, תמך במשך כל חייו בהתיישבות בשטח שנכבש במהלך מלחמת ששת הימים. במקביל, הודיע בנט על הענקת פרס ישראל בחינוך לפרופ' נאוה בן צבי, ממייסדות האוניברסיטה הפתוחה ונשיאת מכללת הדסה לשעבר שכיום מנהלת התוכנית להוראת המדעים (m-teach) במכללה האקדמית בית ברל. "בן צבי היא אישה שכולה נשמה וחינוך, חלוצה בלימודים המקוונים שפעלה לקידום מנהיגות נשים ושילוב נשים חרדיות באקדמיה", אמר בנט.
"בישרתי כעת ליהודה הראל על זכייתו בפרס ישראל לחקלאות והתיישבות בשנת ה-70 למדינה", אמר בנט. יהודה הוא אבי ההתיישבות הישראלית בגולן; איש חזון שהפך את רמת הגולן משדה בזלת וקרב לאזור שוקק חיים. בעיניי, יהודה הוא התגלמות ארץ ישראל היפה".
עם קבלת הפרס, אמר הראל ל-ynet: "הייתי בטיול בקיבוץ כשקיבלתי את הטלפון משר החינוך נפתלי בנט. אמרתי לו שהיה לי פרס יותר גדול: כשהוספנו מיליון דונם וחצי למדינת ישראל בדמות רמת הגולן.
פרופ' בן צבי אמרה ל-ynet לאחר שנודע לה על קבלת פרס ישראל: "אילו בעלי לא היה הולך לעולמו - השמחה הייתה שלמה יותר. אני מדברת לפעמים עם השר בענייני עבודה, ולכן לא כל כך הבנתי למה התקשר היום. זו הייתה הפתעה מוחלטת. אני גאה שיש לי עם ויש לי מדינה, ואולי אעשה את המקום הזה עוד יותר טוב.
"כמו בכל העולם, מצב החינוך בישראל נמצא באי-ודאות עצומה, אבל אנחנו בכל זאת בדרך. יש לנו נוער נפלא, ואנחנו צריכים להבין מה אפשר לעשות ומה אי אפשר - ולאן ללכת". לדבריה, הדבר שהיא הכי גאה בו הוא "זה שבתור כימאית שאוהבת כימיה - בחרתי ללכת דווקא לחינוך. הרבה אנשים טובים הולכים לשם. אני גאה שזכיתי להיות בצמתים שצריך לעשות בהם בחירות, ושעשיתי בחירות שלדעתי הן טובות: להקים את האוניברסיטה הפתוחה, לבנות את הפרוייקט של הלמידה הדיגיטלית, לעמוד בראש מכללת הדסה ולהתמקד בנושאים של מצוינות".
"באשר למצב ברמת הגולן - אני חושב שמגזימים. ברמת הגולן יש שקט ושלווה. השקט הזה הוא כבר מ-1974. אנחנו האזור הכי שקט במדינת ישראל. מפעם לפעם יש רעש בתקשורת, אבל בשטח אנחנו חיים בשלווה. אין לנו מושג מה יהיה בעתיד, אבל הייתי רוצה שרמת הגולן תמשיך להיות האזור שהכי טוב לחיות בו בארץ. אין כאן מלחמות פנימיות, אין כאן שבטים, אין כאן פוליטיקה. יש כאן טבע, שטחים פתוחים, מזג אוויר טוב, מים וחקלאות טובה - זה סיפור הצלחה".
הראל, בן 84, נולד בברלין ב-ב-1934 לרחל וזאב אורבך. הוריו היו בשליחות מטעם הקיבוץ המאוחד, אך אביו נפטר, וכשנה לאחר מכן הוא עלה עם אמו לישראל - והיא נישאה לאריה הראל.
במהלך שירותו בצה"ל, היה הראל חבר בגרעין נח"ל של הנוער העובד. הוא הגיע לקיבוץ מנרה ואף היה מזכירו. ב-1967, במהלך ואחרי מלחמת ששת הימים, היה חלק מחברי הקיבוץ המאוחד שהתיישבו בעליקה ובקוניטרה שברמת הגולן. בהמשך הם אף הקימו את קיבוץ מרום גולן - מקום מגוריו כיום.
הראל כיהן כחבר בכנסת ה-14, בין השנים 1996-1999 ושובץ במקום השני במפלגת "הדרך השלישית" שעם מקימיה הוא נמנה. בשנת 2016 הוענק לו פרס מוסקוביץ' לציונות. הוא בעל תואר שני בהיסטוריה מאוניברסיטת תל אביב.
ראש מועצה אזורית גולן, אלי מלכה: "אני מברך את יהודה הראל על זכייתו בפרס ישראל לחקלאות והתיישבות בשנת ה 70 למדינה. יהודה הוא מראשוני המתיישבים, אשר עלו לשדות הבור והקוצים לאחר מלחמת ששת הימים וחלמו להקים התיישבות יהודית מחודשת ומשגשגת כאן בגולן. לאורך השנים היווה יהודה דמות משמעותית בפיתוח הגולן וידוע באהבתו לחבל הארץ המקסים הזה. הבחירה ביהודה לקבלת הפרס מרגשת וממלאה את תושבי הגולן בגאווה".