פרשת הקונסוליה הצרפתית: העביר מזוודות נשק מעזה, קיבל עשרות אלפי שקלים
כשהם עטופים בניילון, הועברו כלי נשק מעזה דרך מעבר ארז לגדה המערבית. הבלדר: רומן פרנק (24), עובד הקונסוליה הצרפתית, שנאשם כי העביר את אמצעי הלחימה ברכבים הדיפלומטיים שבהם נהג תמורת תשלום של עשרות אלפי שקלים. בפרשה הוגשו חמישה כתבי אישום נוספים
נשק מעזה לגדה בתוך מזוודות, דרך ישראל - ברכבים דיפלומטיים של הקונסוליה הצרפתית: כתבי אישום הוגשו בצהריים (יום ב') נגד שישה נאשמים, בהם רומן פרנק, אזרח צרפתי בן 24 שעבד כנהג בקונסוליה של צרפת בירושלים, שקשר קשר עם חמשת הנאשמים האחרים והעביר בתמורה לתשלום אקדחים ורובים. הוא ניצל את המעמד הקונסולרי שאיפשר לו להימנע מבידוק במעבר ארז. פרנק נאשם בעבירות נשק (ייבוא, סחר, נשיאה, הובלה והחזקת נשק) וכן בקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות. כך לדוגמה, באחד המקרים קיבל פרנק 700 דולר תמורת העברת 5-6 אקדחים. במקרה אחר קיבל על עסקה נוספת כ-5,000 שקלים ובאירוע נוסף, שבו הועברו כ-17 אקדחים ורובה, קיבל עובד הקונסוליה סכום של כ-10,500 שקלים.
לקריאת כתב האישום המלא בפרשה - לחצו כאן
מכתבי האישום, שהוגשו באמצעות עו"ד אירה ויימן קריקון מפרקליטות מחוז דרום לבית המשפט המחוזי בבאר שבע, עולה כי פרנק נהג ברכב קונסולרי מסוג טויוטה, שבו הסיע את נציגי הקונסוליה מישראל לעזה ובחזרה דרך מעבר ארז. אלא שלרשותו הועמד רכב נוסף מסוג סיטרואן - גם הוא בעל לוחית רישוי קונסולרית - שבו השתמש לצרכיו האישיים ונהג לנסוע בו מירושלים לרמאללה דרך מחסום קלנדיה.
בשל לוחית הרישוי הדיפלומטית – הוא נהנה מהקלות משמעותיות בבדיקת הרכב במחסומים. על פי האישום, את כלי הנשק נהג פרנק להעביר מרכב הטויוטה לסיטרואן – ואיתו לעבור לגדה המערבית.
במסגרת הפרשה, ביקשו שניים מהנאשמים האחרים לסחור ולהעביר כלי נשק מהרצועה דרך מעבר ארז לישראל ולקבל עבורם כסף שיגיע בחזרה לעזה. בעקבות זאת, יצר אחד מהם קשר עם פרנק והציע לו להעביר את הנשק והכסף תמורת תשלום מסוים – והאחרון הסכים ואף הציע לעובד נוסף בקונסוליה, מחמד בן זכי סיאד, להצטרף אליו בחלק מנסיעותיו לגדה המערבית. לקשר הזה התווספו שלושה נאשמים נוספים, תושבי הגדה.
לפי נהלי בדיקות במעברי גבול, רכב בעל לוחית רישוי דיפלומטית או קונסולרית, נהנה מהקלות משמעותיות בבדיקה הפיזית בתוך הרכב. פרנק ידע שכלי הרכב שבהם נהג ייהנו מאותן הקלות במעבר ארז ובמחסום.
מכתבי האישום עולה כי בין פרנק לבין זוהיר, עובד מרכז התרבות הצרפתי בעזה, הייתה היכרות על רקע עבודתו של פרנק ונסיעותיו לעזה. בתקופה זו העביר פרנק לבקשת זוהיר דברי ערך שונים מעזה לישראל, תוך ניצול המעבר החופשי דרך מעבר ארז ברכב הקונסולרי בו נהג - בתמורה לתשלום כספי.
סמוך לנובמבר 2017 הציע זוהיר לפרנק להצטרף לקשר שקשר עם תושב עזה בשם מוחמד ג'מאל אל-חאלדי, לסחור בנשק ולהעביר כלי נשק מרצועת עזה, דרך מעבר ארז לישראל, ומשם להעבירם לאחרים בגדה המערבית, הכול תמורת תשלום כספי, ופרנק הסכים לכך.
בהמשך הצטרפו לרשת הזו הנאשמים הנוספים: מופק אל-עג'לוני מיהודה ושומרון, אחמד מג'די עראביד, תושב עזה המתגורר ביהודה ושומרון, מוחמד כתות, תושב עזה שמתגורר בגדה, אנוואר ענאתי ונזאם מוהלווס, תושבי מזרח ירושלים. פלסטינים נוספים היו מעורבים ברשת.
לאחר הצטרפותו לקשר, הציע פרנק למוחמד סיאד, עובד הקונסוליה ותושב ישראל, להצטרף לקשר, ולסייע לו בכך שיתלווה אליו בחלק מנסיעותיו לגדה המערבית עם הנשק, וסיאד הסכים לכך.
כלי נשק עטופים בניילון בתוך מזוודות תמורת אלפי שקלים
כתבי האישום מפרטים חמישה מקרים שבהם העבירו הנאשמים נשק מרצועת עזה לגדה המערבית תמורת סכומי כסף שונים, כאשר הדבר נעשה לרוב באופן הבא: פרנק נפגש עם זוהיר בעזה וקיבל ממנו כמות מסוימת של כלי נשק במזוודות, כשהם עטופים בניילון וקיבל אלפי שקלים תמורת חלקו בקשר.
פרנק הכניס את החבילה לתיקו, הניח בתא המטען של הרכב הקונסולרי והגיע למעבר ארז עם הרכב הקונסולרי. פרנק עבר את הבידוק הביטחוני לאחר שהצהיר בכזב כי כל התיקים שאותם הוא מעביר ברכב הקונסולרי שייכים לו ולנוסע שאיתו, וכי אין לו נשק. כתוצאה מכך יצא פרנק מעזה ועבר את מעבר ארז ללא בדיקה פיזית בתוך הרכב הקונסולרי, והביא את החבילה לישראל.
לאחר שהביא את החבילה ובה כלי הנשק לישראל, נפגש פרנק עם אחד הנאשמים, העביר לידיו את החבילה, שהועברה בהמשך לנאשמים הנוספים. הנאשמים הנוספים דאגו למכירת האקדחים וקיבלו תמורתם סכומי כסף שונים. במקביל להגשת כתבי האישום ביקשה הפרקליטות להורות על מעצרם של השישה עד תום ההליכים המשפטיים נגדם.
מוקדם יותר היום הותרה הפרשה לפרסום, כשבמרכז החשד ששני עובדי הקונסוליה הצרפתית במזרח ירושלים - נהג והמאבטח שלו - היו מעורבים לכאורה ברשת הברחת כלי נשק מרצועת עזה לגדה המערבית. הנהג, רומן פרנק, אזרח צרפתי, חשוד שהשתמש בכלי הרכב הדיפלומטי כדי להעביר כ-70 אקדחים ושני רובי סער.
פרנק היה מעורב ברשת של פלסטינים מרצועת עזה, יהודה ושומרון ומזרח ירושלים שהבריחה אמצעי לחימה תקניים מרצועת עזה לגדה המערבית דרך מעבר ארז. הוא עשה זאת בכמה הזדמנויות בחודשים האחרונים תוך ניצול כלי הרכב הקונסולרי, שזכה להקלות בבידוק הביטחוני במעבר הגבול. מתוקף תפקידו נע פרנק בצמוד למאבטח, תושב מזרח ירושלים, וגם הוא כאמור נעצר בחשד למעורבות בפרשה.
על פי החשד קיבל פרנק את אמצעי הלחימה מפלסטיני תושב עזה שמועסק ב"מרכז התרבות הצרפתי" ברצועה. כלי הנשק הועברו לפלסטיני ביהודה ושומרון, והוא מכר אותם לסוחרי אמצעי לחימה. בנוסף לפרנק ולמאבטח נעצרו פלסטינים מרצועת עזה ששהו שלא כחוק ביהודה ושומרון. במסגרת החקירה נעצרו בסך הכול תשעה חשודים, ונגד שישה מהם יוגשו היום כתבי אישום על ידי פרקליטות דרום.
מהחקירה עולה בבירור כי פרנק פעל בתמורה לרווח כספי, על דעת עצמו וללא ידיעת הגורמים הממונים עליו. עוד נחשף כי חלק מהחשודים היו מעורבים בהברחת כספים מרצועת עזה ליהודה ושומרון.
מהשגרירות הצרפתית בישראל נמסר כי היא משתפת פעולה עם ישראל בפרשה: "אנחנו לוקחים ברצינות רבה את המקרה, ואנו פועלים בצמוד לרשויות הישראליות בעניין".
לפי הפייסבוק שלו, פרנק - שגדל בלמברסאר שבצפון צרפת - הגיע לירושלים לפני שנה וחודשיים. "זה היום הגדול, אני יוצא להרפתקה חדשה, תודה לכל מי שליווה אותי ותמך בי", כתב אז. בהמשך הוא פרסם תמונות רבות מהאזור, בין היתר מפטרה ומעקבה שבירדן, משטחי הרשות הפלסטינית ומבקעת הירדן.
גורמים מדיניים: "אירוע קשה מאוד, מתייחסים בחומרה רבה"
גורם בכיר בשב"כ אמר כי "מדובר באירוע חמור ביותר, שבו נוצלו באופן ציני החסינויות וזכויות היתר המוענקות לנציגויות זרות בישראל לטובת הברחת אמל"ח תקני, בהיקף של עשרות כלי נשק שעלולים לשמש לפיגועי טרור נגד אזרחים ישראלים ואנשי כוחות הביטחון". על רקע מעצרם לחקירה של חשודים העובדים בקונסוליה הצרפתית, התנהלה החקירה בתיאום עם משרד החוץ הישראלי ובעדכון שוטף של הרשויות הצרפתיות.
גורמים מדיניים אמרו כי "מדובר באירוע קשה מאוד. אנחנו מתייחסים אליו בחומרה רבה". עוד ציינו כי הפרשה לא תשפיע על היחסים עם צרפת: "אנו מודים לשלטונות הצרפתיים על שיתוף הפעולה".
מתאם פעולות הממשלה בשטחים, אלוף יואב (פולי) מרדכי, אמר בתגובה: "מדובר באירוע חמור של ניצול ציני ובלתי פוסק של תשתיות הטרור את אפיקי הסיוע ההומניטרי והסיוע הבינלאומי. אירוע זה מחדד את ההכרח במדיניות קפדנית ומחמירה של מתן היתרים. הגורמים הבינלאומיים נדרשים לבצע בדק בית פנימי כדי להבטיח סיוע לתושבי עזה ולא לטרור.
"ארגוני הטרור ברצועה לא בוחלים באף ערוץ, בין אם הוא נועד לתת סיוע רפואי או בינלאומי לניצול צורכיהם. שוב ושוב אנו נוכחים לדעת שטובת האוכלוסייה ברצועת עזה אינה מעניינת כלל וכלל את ארגוני הטרור".