תושבי האיים זועמים: מחאות נגד צרפת מעבר לים
תחת ריבונות צרפת יש כמה איים אקזוטיים במיוחד - אבל הגירה בלתי מבוקרת, אבטלה גואה ומחסור בדלק, בתרופות וברופאים גורמים לכך שהמצב שם לאחרונה אינו רגוע. "הבטיחו הבטחות גם להורים ולסבים שלנו"
כבר חודש שהרוחות בקבוצת האיים הטרופיים השלווים מיוט, טריטוריה צרפתית באוקיינוס ההודי, סוערות. גל המחאה שכלל בחודש האחרון שורה של שביתות לצד הפגנות רבות החל לאחרונה להתפשט גם לאיים אקזוטיים נוספים שנמצאים בריבונות צרפתית - והתושבים זועמים.
אספקת הדלק, התרופות והמוצרים החיוניים האחרים הולכת ואוזלת באיי מיוט שבין מדגסקר למוזמביק שבאפריקה, שבהם מתגוררים כ-250 אלף תושבים, אזרחי צרפת. המפגינים דורשים שיוזרם לטריטוריות המרוחקות יותר תקציב מפריז, ואולי גם קצת אמפתיה מהממשל המרכזי בעיר האורות.
צרפת כבשה את איי מיוט יחד עם כל איי ארכיפלג קומורו באמצע המאה ה-19. האי, שכונה על ידי הצרפתים "אי התבלינים", הוא המחוז הרביעי של צרפת מעבר לים שמשותק בעשור האחרון על-ידי גל שביתות במחאה על תנאי המחיה בו.
מתקפה של כנופיה על בית ספר לאחרונה הייתה רק הקש ששבר את גב הגמל, והפכה את התסכול מההגירה ההמונית וההפקרות המתמשכת במחוז הצרפתי העני ביותר למחאה. רבים מקשרים את המצב הבעייתי במיוט עם הגעתם של מהגרים רבים מאיי קומורו השכנים שאינם בשליטה צרפתית.
שרת הטריטוריות שמעבר לים של צרפת, אניק ג'ירארדין, ביקרה השבוע במיוט ולא הצליחה לפייס את המפגינים. זאת למרות שהבטיחה כי המשטרה תגביר את מאבקה בפשיעה ובהגירה הבלתי חוקית. "הם הבטיחו את אותן הבטחות גם להורים שלנו וגם לסבים שלנו", אמר בביטול טוטו אמצ'באנה, יו"ר חברת תחבורה ששובתת במסגרת המחאה.
הטריטוריות מעבר לים של צרפת כוללת, בין היתר, את האיים ואליס ופוטונה שבדרום האוקיינוס השקט, סן פייר ומיקלון שבצפון-מערב האוקיינוס האטלנטי וראוניון שבאוקיינוס ההודי.
הזיקה בין התושבים לכובשת הקולוניאליסטית לשעבר הוא בדרך כלל חזק בטריטוריות מעבר לים - במיוחד בחמשת המחוזות הרשמיים: מרטיניק, גוואדלופ, גיאנה הצרפתית, מיוט וראוניון. אולם רבים מרגישים ששכחו אותם מעבר לים.
מקרון לא מבטיח שיצליח לעזור: "אני לא סנטה קלאוס"
שיעור האבטלה במיוט, למשל, עומד על 25.9% - יותר מפי שניים מאחוז האבטלה בצרפת עצמה. יתר על כן - במיוט יש 18 רופאים על כל 100 אלף אזרחים, ואילו בצרפת, לשם ההשוואה, יש 201 רופאים על כמות דומה של אזרחים.
"אזרחים רבים במיוט מאבדים סבלנות. יש כאלו שמצפים שהדברים יסתדרו תוך חצי שנה, אבל זה ייקח לפחות דור אם לא שניים", אמר אוליבייר סודרי, כלכלן בחברת הייעוץ BDE לסוכנות הידיעות הצרפתית.
אך בעוד שהאי נחשב לעני ביחס לצרפת, הוא נחשב לעשיר ביחס לאיי קומורו השכנים - ולכן מהווה יעד מועדף למהגרים משם. כ-9,600 תינוקות נולדו בבית החולים במיוט בשנה שעברה - מספר שיא עבור בית חולים צרפתי. אולם 70% מהתינוקות נולדו להורים שהיגרו למיוט בתקווה שהילד יקבל אזרחות צרפתית.
בצד השני של העולם - גל מהגרים שוטף גם את גיאנה הצרפתית שבדום אמריקה - ומתסכל את התושבים שחשים שהתשתיות לא עומדות בכך. המפגינים בגיאנה הצרפתית השביתו בשנה שעברה למשך כמה שבועות את בסיס השיגור קורורו, שמשמש לשיגור לוויינים אירופאיים לחלל. הם דרשו תוכנית ש"תמריא" את האזור, במקום את הלוויינים.
במהלך ביקור שערך באוקטובר הבטיח נשיא צרפת עמנואל מקרון לצמצם את ההטבות שמהן נהנים מהגרים שנכנסים לטריטוריות הצרפתיות. אבל הוא גם הכריז כי הוא "לא סנטה קלאוס", כשהסביר שהוא לא יכול למלא את כל ההבטחות שהבטיחו הממשלות הקודמות מבלי לקיימן.
ב-2009, ממשלת צרפת אישרה תוכנית של העלאת משכורות כדי להתגבר מעט על יוקר המחיה באיים גוואדלופ ומרטיניק - אשר שותקו במשך חודש בעקבות שביתה כללית. אולם התושבים במיוט מתעקשים שהם לא מחפשים לקבץ נדבות.
"תושבי מיוט נלחמו כדי להיות אזרחי צרפת ולהיות חופשיים", אמר חכים, מנהיג המחאה, לעיתון הצרפתי "לה מונד". "אנחנו לא קבצנים".
לדעתו של קלוד-ולנטיין מארי, סוציולוג במכון הצרפתי למחקרי דמוגרפיה, הם בסך הכל רוצים את מה שהאזרחים בצרפת עצמה לוקחים כמובן מאליו. "הם רוצים להידמות למחוזות אחרים של צרפת בתחומי החינוך, הכלכלה, הבריאות והביטחון", אמר. "הם לא רוצים להמשיך להיות יוצאי דופן".