שתף קטע נבחר

יורש העצר הסעודי: "נשים בהחלט שוות לגברים"

בריאיון לתוכנית "60 דקות" נשאל מוחמד בן סלמאן אם נשים שוות לגברים - והשיב באופן נחרץ: "אין שום הבדל". יורש העצר עושה דרכו לביקור מדיני בארה"ב, שם ייפגש עם טראמפ וינסה למשוך משקיעים באמצעות הרפורמות שהוא מוביל

"כולנו בני אדם ואין שום הבדל". מוחמד בן סלמאן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"כולנו בני אדם ואין שום הבדל". מוחמד בן סלמאן(צילום: רויטרס)

יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ממשיך בניסיונותיו להתנער מהמדיניות השמרנית-למדי שאפיינה עד כה את הממלכה שהוא עתיד לעמוד בראשה. בריאיון לתוכנית הטלוויזיה "60 דקות" ששודר אתמול (ב') ברשת CBS האמריקנית נשאל בן סלמאן אם נשים שוות לגברים, והשיב: "בהחלט, כולנו בני אדם ואין שום הבדל".

 

בן סלמאן המריא אתמול לארצות הברית לצורך ביקור מדיני. הוא צפוי להיפגש עם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ולבקר בכמה ערים אמריקניות. אחת ממטרותיו המרכזיות בביקור היא לשכנע את האמריקנים ברצינות כוונותיו בנוגע לרפורמות עמוקות בתחומי הכלכלה החברה - ובכך למשוך משקיעים לשטחה של סעודיה.

"לא חייבות ללבוש רק עבאיה שחורה". נשים סעודיות בריאד (צילום: EPA) (צילום: EPA)
"לא חייבות ללבוש רק עבאיה שחורה". נשים סעודיות בריאד(צילום: EPA)

 

 

הממלכה הסעודית ידועה במיוחד בשמרנותה בעניין זכויות נשים. על נשים נאסר, בין היתר, לנהוג (איסור שאמור להיות מבוטל בקרוב), והן נדרשות להתלבש בהתאם לקוד הלבוש האיסלאמי המחמיר שמחייב אותן לכסות את גופן בציבור.

 

"החוקים ברורים מאוד בהלכה האיסלאמית", אמר סלמאן ל"60 דקות". "נשים נדרשות ללבוש בגדים צנועים ומכבדים - בדיוק כמו שנדרש מגברים. אולם, זה לא אומר שהן חייבות ללבוש רק עבאיה שחורה שמכסה גם את הראש שלהן. ההחלטה איזה בגד צנוע ומכבד ללבוש היא לגמרי בידיהן", לדבריו.

"נשים וגברים בהחלט שווים". בן סלמאן בפגישתו עם תרזה מיי בלונדון (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
"נשים וגברים בהחלט שווים". בן סלמאן בפגישתו עם תרזה מיי בלונדון(צילום: gettyimages)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

יורש העצר והמלכה. בן סלמאן נפגש עם אליזבת השנייה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
יורש העצר והמלכה. בן סלמאן נפגש עם אליזבת השנייה(צילום: AFP)

בן סלמאן התייחס בריאיון גם לביקורת שהושמעה על אורח חייו הראוותני והפזרני. לדבריו, "בכל הנוגע להוצאות הפרטיות שלי - אני איש עשיר ולא איש עני. אני לא גנדי ולא מנדלה".

 

בן סלמאן, שהשנה מלאו לו 32, היה עד לפני פחות משלוש שנים בסך הכול "עוד" נסיך בחצר הגדולה של בית המלוכה הסעודי, וכעת הוא מחזיק בשורה ארוכה של תארים – יורש העצר, שר ההגנה, סגן ראש הממשלה, יו"ר המועצה לעניינים פוליטיים וביטחוניים ויו"ר המועצה לענייני כלכלה ופיתוח. המלך הוא אולי סלמאן בן עבד אל-עזיז המזדקן, אבל לכולם בסעודיה ומחוצה לה כבר ברור כי מוחמד הצעיר הוא המושך בחוטים.

 

לפני כמה חודשים קיבל בן סלמאן תפקיד חדש – יו"ר הוועדה למלחמה בשחיתות במדינה. מינויו נתן את האות למבצע מעצרים חסר תקדים: 380 אישים בממלכה הואשמו בשחיתות, בכלל זה נסיכים עשירים ובכירים בממשלה בעבר ובהווה.

 

באפריל 2016 הכריז בן סלמאן על תוכנית כלכלית גרנדיוזית – "חזון 2030". החזון נועד להוציא את הכלכלה הסעודית לדרך חדשה ולשים קץ לתלות האדירה שלה במגזר הנפט. הוא הכריז כי במסגרת התוכנית תפותח תעשייה צבאית מקומית, נשים ישולבו בשוק התעסוקה, ייעשו ניסיונות למשוך משקיעים מחו"ל, ועובדים זרים – וכאלה יש בשפע בסעודיה – יפנו את מקומות העבודה לעובדים סעודים.

בקרוב באופן חוקי. אישה נוהגת בסעודיה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
בקרוב באופן חוקי. אישה נוהגת בסעודיה(צילום: AFP)

בשולי ועידת עסקים שנועדה לקדם כניסה של משקיעים זרים לסעודיה באוקטובר האחרון סיפק בן סלמאן ריאיון יוצא דופן בפתיחותו לעיתון בריטי. "עלינו לחזור לאיסלאם המתון", הצהיר בו כמכה על חטאה של הממלכה השמרנית, שבמשך עשרות שנים התנהלה לפי החוקים הנוקשים ביותר של ההלכה האיסלאמית. "לא ידענו כיצד להתמודד עם המהפכה האיראנית ולכן בחרנו בשמרנות. עכשיו עלינו לשוב לאיסלאם המתון שפתוח לכל העולם ולכל הדתות. אנחנו מקווים שהעולם יעזור לנו". בריאיון ל"60 דקות" חזר בן סלמאן על המסר, והוסיף: "היינו קורבנות, במיוחד הדור שלי", בהתייחסו למהפיכה באיראן והבחירה בשמרנות בתגובה לה.

 

לפי כל ההערכות הוא העומד מאחורי הצו ההיסטורי שפרסם בספטמבר מלך סעודיה - הצו שבו התיר לנשים לקבל רישיון נהיגה ולנהוג החל מיוני 2018. מתן זכות הנהיגה לנשים נחשב לטאבו בממלכה השמרנית, ולאורך השנים ניפקו אנשי הדת הסעודים תירוצים שונים ומשונים לכך שאין לאפשר לנשים לנהוג. יורש העצר, כך נראה, מבין שקידום מעמד האישה הוא אחד המפתחות להשתחררות סעודיה מתדמיתה כממלכה קיצונית המקדשת ערכים שעבר זמנם.


פורסם לראשונה 19/03/2018 19:07

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מוחמד בן סלמאן
צילום: רויטרס
מומלצים