"חלם להיות כבאי" והבריח נשק מעזה. זהו הנאשם בפרשת הקונסוליה הצרפתית
עבד כמלצר, התנדב בתחנת כיבוי ונסע לישראל כדי לטייל ולהרוויח כסף. חבריו של רומן פרנק, שנאשם בהעברת מזוודות נשק מעזה לגדה המערבית, מתקשים לעכל את הפרשה שנחשפה: "הוא ילד טוב, בטח תמרנו אותו". ההערכה: הנשקים התגלגלו גם לגורמי טרור. מומחים בצרפת: "הפרשה תחליש את שר החוץ ותעניק לישראל מנופי לחץ מול צרפת"
"הוא חבר ילדות, אני מכיר אותו מאז שהיה קטן - ואני לא מאמין לזה". כך אמר בקול רועד אחד מחבריו של רומן פרנק, עובד הקונסוליה הצרפתית בישראל שנאשם כי העביר כלי נשק מעזה דרך מעבר ארז לגדה המערבית בתמורה לעשרות אלפי שקלים. מייק, חבר אחר, אמר דברים דומים לכלי התקשורת בצרפת: "זה לא הגיוני".
פרנק, אזרח צרפתי בן 24 שעבד בקונסוליה של צרפת בירושלים, נאשם בקשירת קשר עם חמישה נאשמים נוספים והעביר בתמורה לתשלום אקדחים ורובים, תוך שהוא מנצל את המעמד הקונסולרי שאיפשר לו להימנע מבידוק במעבר ארז.
לדברי החבר מייק, פרנק עבד כמלצר בפאבים בעיר ליל ושימש ככבאי מתנדב: "הוא ילד טוב. הוא רצה להיות כבאי ונסע לישראל במטרה לטייל קצת ולתור את המדינה - ובעיקר כדי להרוויח קצת כסף כדי שיוכל לקנות בית עם שובו ולהיות כבאי".
לפני כשנה, חבר של פרנק שלמד מדעי המדינה, סיפר לו על התפקיד בקונסוליה הצרפתית בירושלים. "זה לא הגיוני, בטוח שתמרנו אותו", העריך אותו חבר. "הוא ובני משפחתו הם אנשים הגונים, בלי עבר פלילי. הוא אדם טוב".
הפרשה, כך מעריכים מומחים בצרפת, תפגע במעמדה של צרפת מול ישראל. "מדובר בעניין רציני, כיוון שישראל עושה הכול כדי למנוע מהפלסטינים להתחמש בנשק", אמר וינסנט למיר, מרצה להיסטוריה, לאתר האינטרנט "Europe 1". "מדובר ב-70 כלי נשק, כמות משמעותית, ומה שמדאיג במיוחד הוא שיש סיכוי שאחד מהם שימש או ישמש, למשל, להריגת שוטר ישראלי".
"הפרשה תיאלץ את צרפת לשמור על פרופיל נמוך ותחליש את שר החוץ ז'אן-איב לה דריאן", הוסיף ההיסטוריון. "בנוסף, היא תעניק לישראל אמצעי לחץ על הקונסוליה הצרפתית כמו שלילה של אישורים או לוחיות רישוי דיפלומטיות".
ההערכה: הנשקים התגלגלו גם לגורמי טרור
עשרות כלי הנשק שהבריח פרנק הגיעו לסוחרי אמל"ח פלסטינים באיו"ש ולא ישירות לגורמי טרור, כך שגם מבחינת מערכת הביטחון הוא פעל מבצע כסף, תמורת אלפים רבים של שקלים, ולא בהכרח ממניעים אידיאולוגיים נגד ישראל. יחד עם זאת, לפי ההערכות, האקדחים והרובים שהבריח לגדה (ולא נתפסו) התגלגלו לא רק לגורמים פלסטינים פליליים, אלא גם לגורמי טרור.
בשב"כ מזהים בפרשה גידול בכמות הניסיונות של גורמי טרור ברצועת עזה, בראשם חמאס, להבריח אמצעי לחימה והנחיות לביצוע פיגועים מהרצועה ליהודה ושומרון באמצעות אנשים שעוברים כדין ממעבר ארז לגדה: תחילה היו אלה נשים חולות סרטן שיצאו השנה באישור לטיפול בישראל, אך בשפורפרות התרופות שנשאו עימן התגלו חומרי נפץ, ובהמשך התגלו חוצים נוספים שהסתירו אמצעי לחימה בנעליהם. בחלק מהמקרים העזתים שחוצים לישראל באישור משוטים ע"י חמאס ובחלק אחר עושים זאת במודע. בשב"כ הדגישו כי רומן הודה במעשיו ואף שחזר אותם.
בהתייחסות ראשונה לפרשה מסרה שגרירות צרפת בישראל כי "שר החוץ דרש לפתוח בחקירה אדמיניסטרטיבית מיידית על-ידי המפקח הכללי במשרד החוץ. החקירה תאגד את כלל המידע שנוגע לפרשה ועומד לרשותנו. מדובר גם בהסקת מסקנות שתאפשר לצוות עובדי הקונסוליה הכללית להמשיך בעבודתם החשובה בתנאים הטובים ביותר ובנסיבות קשות". כמו כן נמסר כי בשגרירות "מייחסים לפרשה הזאת חשיבות רבה".
פרנק נאשם בעבירות נשק (ייבוא, סחר, נשיאה, הובלה והחזקת נשק) וכן בקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות. כך לדוגמה, באחד המקרים קיבל פרנק 700 דולר תמורת העברת 5-6 אקדחים. במקרה אחר קיבל על עסקה נוספת כ-5,000 שקל ובאירוע נוסף, שבו הועברו כ-17 אקדחים ורובה, קיבל עובד הקונסוליה סכום של כ-10,500 שקל.
מכתבי האישום, שהוגשו באמצעות עו"ד אירה ויימן קריקון מפרקליטות מחוז דרום לבית המשפט המחוזי בבאר שבע, עולה כי פרנק נהג ברכב קונסולרי מסוג טויוטה, שבו הסיע את נציגי הקונסוליה מישראל לעזה ובחזרה דרך מעבר ארז. אלא שלרשותו הועמד רכב נוסף מסוג סיטרואן - גם הוא בעל לוחית רישוי קונסולרית - שבו השתמש לצרכיו האישיים ונהג לנסוע בו מירושלים לרמאללה דרך מחסום קלנדיה. בשל לוחית הרישוי הדיפלומטית – הוא נהנה מהקלות משמעותיות בבדיקת הרכב במחסומים. על פי האישום, את כלי הנשק נהג פרנק להעביר מרכב הטויוטה לסיטרואן – ואיתו לעבור לגדה המערבית.
מסגרת הפרשה, ביקשו שניים מהנאשמים האחרים לסחור ולהעביר כלי נשק מהרצועה דרך מעבר ארז לישראל ולקבל עבורם כסף שיגיע בחזרה לעזה. בעקבות זאת, יצר אחד מהם קשר עם פרנק והציע לו להעביר את הנשק והכסף תמורת תשלום מסוים – והאחרון הסכים ואף הציע לעובד נוסף בקונסוליה, מחמד בן זכי סיאד, להצטרף אליו בחלק מנסיעותיו לגדה המערבית. לקשר הזה התווספו שלושה נאשמים נוספים, תושבי הגדה.
עוד עולה כי בין פרנק לבין זוהיר, עובד מרכז התרבות הצרפתי בעזה, הייתה היכרות על רקע עבודתו של פרנק ונסיעותיו לעזה. בתקופה זו העביר פרנק לבקשת זוהיר דברי ערך שונים מעזה לישראל, תוך ניצול המעבר החופשי דרך מעבר ארז ברכב הקונסולרי בו נהג - בתמורה לתשלום כספי.
סמוך לנובמבר 2017 הציע זוהיר לפרנק להצטרף לקשר שקשר עם תושב עזה בשם מוחמד ג'מאל אל-חאלדי, לסחור בנשק ולהעביר כלי נשק מרצועת עזה, דרך מעבר ארז לישראל, ומשם להעבירם לאחרים בגדה המערבית, הכול תמורת תשלום כספי, ופרנק הסכים לכך.
בהמשך הצטרפו לרשת הזו הנאשמים הנוספים: מופק אל-עג'לוני מיהודה ושומרון, אחמד מג'די עראביד, תושב עזה המתגורר ביהודה ושומרון, מוחמד כתות, תושב עזה שמתגורר בגדה, אנוואר ענאתי ונזאם מוהלווס, תושבי מזרח ירושלים. פלסטינים נוספים היו מעורבים ברשת. לאחר הצטרפותו לקשר, הציע פרנק למוחמד סיאד, עובד הקונסוליה ותושב ישראל, להצטרף ולסייע לו בכך שיתלווה אליו בחלק מנסיעותיו לגדה המערבית עם הנשק, וסיאד הסכים לכך.
כלי נשק עטופים בניילון בתוך מזוודות תמורת אלפי שקלים
כתבי האישום מפרטים חמישה מקרים שבהם העבירו הנאשמים נשק מרצועת עזה לגדה המערבית תמורת סכומי כסף שונים, כאשר הדבר נעשה לרוב באופן הבא: פרנק נפגש עם זוהיר בעזה וקיבל ממנו כמות מסוימת של כלי נשק במזוודות, כשהם עטופים בניילון וקיבל אלפי שקלים תמורת חלקו.
פרנק הכניס את החבילה לתיקו, הניח בתא המטען של הרכב הקונסולרי והגיע למעבר ארז עם הרכב הקונסולרי. הוא עבר את הבידוק הביטחוני לאחר שהצהיר בכזב כי כל התיקים שאותם הוא מעביר ברכב הקונסולרי שייכים לו ולנוסע שאיתו, וכי אין לו נשק. כתוצאה מכך יצא מעזה ועבר את מעבר ארז ללא בדיקה פיזית בתוך הרכב הקונסולרי, והביא את החבילה לישראל.
לאחר שהביא את החבילה עם כלי הנשק לישראל נפגש פרנק עם אחד הנאשמים והעביר לידיו את החבילה, שהועברה בהמשך לנאשמים הנוספים. הנאשמים דאגו למכירת האקדחים וקיבלו תמורתם סכומי כסף שונים. במקביל להגשת כתבי האישום ביקשה הפרקליטות להורות על מעצרם של השישה עד תום ההליכים המשפטיים נגדם.
גורמים מדיניים אמרו כי "מדובר באירוע קשה מאוד ואנחנו מתייחסים אליו בחומרה רבה". עוד ציינו כי הפרשה לא תשפיע על היחסים עם צרפת: "אנו מודים לשלטונות הצרפתיים על שיתוף הפעולה".