פריצת דרך בטיפול בטרשת נפוצה
מחקר חדש מעניק תקווה לחולים: השתלת תאי גזע עוצרת את התקדמות המחלה ומקלה על המטופלים
מחקר חדש שפורסם אתמול (ב') בליסבון מצא שטיפול בתאי גזע גורם לעצירת התקדמות המחלה ולהקלה בסימפטומים. החוקרים סבורים שהתוצאות יכולות לשנות את אופן הטיפול בחולים בעולם.
טרשת נפוצה היא מחלה דלקתית כרונית של מערכת העצבים המרכזית שבה פוגעת מערכת החיסון בתאי העצב. הפגיעה היא בחומר המכונה "מיאלין" שעוטף את השלוחות של תאי העצב. החלבון הזה ממלא תפקיד חשוב מאוד בהעברת המסרים בין תאי עצב שונים והוא חיוני לתפקודה התקין של מערכת העצבים המרכזית. תוצאות הפגיעה במיאלין יכולות לבוא לידי ביטוי במוח ובעמוד השדרה.
טיפול שנוי במחלוקת
במחקר השתתפו כ־100 חולים בבתי חולים בשיקגו, בשוודיה, בבריטניה ובסאו־פאולו. כל המשתתפים חולים בטרשת נפוצה, לכולם יש תקופות עם התקפים ותקופות בהן יש הפוגות. החולים חולקו לשתי קבוצות – מחציתם קיבלו תאי גזע ומחציתם טיפולים תרופתיים.על פי הממצאים שהתפרסמו אתמול בכנס של החברה האירופית להשתלות מח עצם, כשנה לאחר הטיפול רק אצל חולה אחד שקיבל את הטיפול בתאי גזע הופיעו שוב תסמיני המחלה, לעומת 39 חולים בקבוצת הביקורת.
במעקב ממוצע של שלוש שנים לאחר תחילת הטיפול בקרב החולים שקיבלו תאי הגזע נרשם כישלון ב־6 אחוזים (3 מתוך 52) מהמשתתפים, בעוד שבקבוצה שקיבלה את הטיפול התרופתי נרשם כישלון של הטיפול ב־60% (30 מתוך 50).
המחקר הוא הגדול מסוגו ומחזק את התוצאות של ניסויים קטנים יותר שבוצעו בעבר, אשר העלו גם כן שהשתלת תאי גזע נחשבים לטיפול יעיל עבור חולי טרשת נפוצה. הטיפול היה שנוי במחלוקת זמן רב בקרב הקהילה הנוירולוגית, משום שרבים מהרופאים סברו שהוא מסוכן יותר מטיפול תרופתי. הרופאים מדגישים שההשתלה נחשבת לטיפול יקר מאוד והיא אינה מתאימה לכל חולי טרשת נפוצה, ושהתהליך עלול להיות כרוך בטיפול כימותרפי מתיש ובאשפוז בבידוד בבית החולים.
טיפול חדש בטרשת נפוצה
צילום: shutterstock
מומלצים