אולמרט: "2,500 ישראלים ידעו - וכלום לא דלף"
"דקה אחרי קבלת המידע על כור גרעיני שנבנה 450 ק"מ מישראל החלטתי - הורסים אותו". ראש הממשלה בזמן השמדת הכור הסורי מספר ל-ynet על ההכנות והחששות: "אסור לתת לפחדים להסיט אותך מהמטרה המרכזית"
זה קרה מעט יותר מחצי שנה לאחר סיום מלחמת לבנון השנייה. בזמן ההמתנה לדו"ח וינוגרד ולאחר שנפתחה חקירה פלילית נגדו, קיבל ראש הממשלה דאז אהוד אולמרט ידיעה מרעישה. מאותו רגע החלו ההכנות להשמדת הכור הסורי. צפו בריאיון עם אולמרט באולפן ynet, לקראת פרסום ההודעה כי ישראל אחראית לתקיפה.
"המידע הראשון שמאמת את החשדות שהיו לנו לגבי פעילות גרעינית של סוריה הועבר אליי באמצע מרס 2007", אמר אולמרט. "מאותו רגע השתנה סדר היום של כל המערכות השלטוניות והביטחוניות במדינת ישראל - שלי כראש ממשלה, של העוזרים הקרובים שלי, של המוסד, אמ"ן, צה"ל והוועדה לאנרגיה אטומית. התחלנו בפעולה שלפי דעתי אין לה תקדים בהיסטוריה של מדינת ישראל מבחינת ההיערכות לכל האפשרויות שיכולות לנבוע.
"נקודת המוצא לכל הדברים האלה הייתה החלטה שקיבלתי דקה לאחר שקיבלתי את המידע על כך שהולך ונבנה כור גרעיני במרחק 450 ק"מ מישראל, ושהכור הזה נמצא בשלבי השלמה. באותו רגע החלטנו להרוס אותו, ומכאן ואילך הייתה צריכה להיות היערכות איך לעשות את זה. וזה לקח לנו כחצי שנה, קצת פחות, עם מגעים - בעיקר עם ממשלת ארצות הברית ועם נשיא ארצות הברית - אבל מתוך ידיעה שבכל מקרה שלא יהיה - הכור הזה ייהרס".
לדברי ראש הממשלה דאז, "היה צריך לבנות פה מערכת מאוד מסועפת של הכנות - צבאיות, מדיניות, הסברתיות. לראות איך אנחנו גם הורסים את הכור וגם מונעים את האפשרות שכתגובה להריסת הכור תהיה התקפה מאסיבית על ישראל, דבר שהיו לו בהחלט סיכויים גבוהים להתרחש, בגלל כל מיני נסיבות שלא קשורות דווקא לנושא של הכור.
"השאלה הייתה איך מתכוננים לתוצאה הזאת מבלי שאנחנו חושפים את מה שאנחנו עומדים לעשות, ואיך אנחנו מכינים את המערכות שלנו כאשר אנחנו צריכים להסתיר את העובדה שאנחנו בעצם הולכים לבצע תקיפה של הנכס האסטרטגי החשוב ביותר של האויב שלנו".
שר הביטחון שלו בזמן המבצע, אהוד ברק, כינה את אולמרט במרומז "חפיפניק עם תעודות" וטען כי התוכניות שהובאו בתחילה לא נתנו מענה מספק - אבל לדעת אולמרט ההכנות לפעולה נוהלו באופן מיטבי: "היה פה תהליך מורכב, מסועף, רב-שכבתי, של קבלת החלטות, שנוהל בצורה מאוד מרשימה. ובסופו של דבר, ב-5 בספטמבר 2007, קצת אחרי חצות, אולי ב-6 בבוקר נקרא לזה, הכור הושמד ללא שום תגובה ומבלי שנגרם נזק למדינת ישראל או למי מלוחמיה.
- מה היה הדבר הכי חשוב בהכנות למבצע הזה מבחינתך כראש ממשלה ומקבל ההחלטה הגורלית?
"לעשות סינכרוניזציה של כל הגורמים במדינת ישראל שעשויים להיות שותפים גם למבצע ההשמדה של הכור וגם להתמודדות עם תוצאות המבצע הזה, במידה שתהיינה לזה תוצאות כאלה, וגם לשיתוף הפעולה הבינלאומי עם מערכת מאוד מגוונת של גורמים, כמובן בראש ובראשונה עם הממשל האמריקני ועם נשיא ארצות הברית. כל זה נעשה בתהליך שבו הייתה שמירת סודיות - ביום שביצענו את המבצע היו 2,500 ישראלים חתומים על התחייבות לשמירת סודיות ודבר לא דלף".
- היה רגע אחד שבו חששת?
"היו הרבה רגעים שחששתי אבל התפקיד של אדם שממלא את התפקיד שאני מילאתי זה לדעת לא לתת לחששות ולפחדים להסיט אותו מהמטרה המרכזית ומהיכולת לבצע אותה, להשלים אותה ולמנוע תוצאות מיותרות, שאתה רוצה למנוע אותן".