השופט: "החשד לאי מניעת הפיגוע בעיר העתיקה הוא חלש"
המשטרה ביקשה להשאיר במעצר את תושבי מזרח ירושלים שחשודים באי מניעת הרצח של עדיאל קולמן ז"ל. פרקליטי החשודים: "נקמה שגובלת בגזענות". נציג המשטרה: "פתאום כולם היו עסוקים". השופט שחרר את החשודים, בהם נער בן 15, למעצר בית: "קשה לקבוע שהם לא התערבו במכוון"
השופט איתן כהן מבית משפט השלום בירושלים שחרר בצהריים (יום ג') למעצר בית שישה תושבי מזרח ירושלים, שחשודים באי מניעת הפיגוע בתחילת השבוע בעיר העתיקה, שבו נרצח עדיאל קולמן ז"ל מכוכב השחר. בהחלטתו ציין השופט כי "החשד הסביר לעבירה של אי מניעת פשע הוא חלש".
המשטרה עצרה אמש שמונה חשודים באי מניעת פשע, ולאחר החקירה שחררה שניים מהם בתנאים מגבילים. שאר החשודים, בהם גם נער בן 15, נעצרו להמשך חקירה והובאו היום לדיון שבו ביקשה המשטרה להאריך את מעצרם בשלושה ימים נוספים.
המשטרה ביססה את החשד נגד השמונה על סרטון באורך של 34 שניות. לטענת המשטרה, בסרטון ניתן לראות כי החשודים, שעובדים באזור הפיגוע ברחוב הגיא בעיר העתיקה, לא מסיעיים למנוע מהמחבל עבד אל-רחמן בני פאדל (28) לדקור את קולמן.
עו"ד מוחמד מחמוד, שמייצג עם עו"ד מופיד חאג' את החשודים, התרעם במהלך הדיון ואמר לנציג המשטרה: "אתה מצפה שב-34 שניות הם יצליחו להתקרב? האם מישהו מעז להתקרב? המעצר הוא סוג של נקם לאנשים שלא עשו כלום. איך אתה רוצה שאדם מהיישוב יבוא ויסכן את חייו כשהמשטרה ישר פותחת בירי?".
בתגובה לכך השיב נציג המשטרה: "אם מישהו היה רוצה, אז תוך חצי שנייה עם היו מתערבים. פתאום כולם עסוקים ואין להם זמן? הם לא עשו את המינימום למנוע את הפשע. בסרטון רואים אנשים שמעכלים מה קורה ואז הולכים אחורה ואפילו לא מתקשרים. ברגע שאדם מחליט להסתובב ורואה מה קורה - זה אומר שהוא הבין. כשיש קטטה בכפר - ישר מתקשרים למשטרה. בפיגוע - אף אחד לא התקשר".
עו"ד מחמוד ניסה לאתגר את נציג המשטרה ושאל אותו האם גם במערב העיר מבצעים מעצרים על אי מניעת פשע, ועל כך השיב התובע המשטרתי: "בפיגוע בפסגת זאב ראינו אזרחים מתערבים".
בהמשך אמר עו"ד מחמוד: "לא צריך להוסיף מתח ושנאה למה שקיים במזרח העיר. מגיע אדם משכם (המחבל התגורר בכפר הפלסטיני עקרבה ליד שכם. י"פ), לא מכירים אותו, והוא עשה את מה שעשה. אף אחד לא מצדיק את המעשה, אבל לבוא ולהגיד שאנשים עמדו במשך 34 שניות ולא עשו דבר זה פשע? זה לא הגון. אני אומר שאם האירוע היה מתמשך 10 דקות - אולי למשטרה היה קלף חזק יותר. המשיבים היו עסוקים ולא הספיקו להתקרב".
הפרקליט השני של החשודים, עו"ד חאג', אמר בדיון: "המשטרה ידעה מראש שהאנשים האלו לא ידעו על זממו של מבצע העבירה. החוק אומר שמי שיודע על זממו של אחר צריך למנוע את העבירה. מה הם התנאים הסבירים שהם יכלו למנוע? לא הייתה להם שום יכולת למנוע את העבירה. המעצר גובל בגזענות והוא על רקע היותם של מרשינו ממזרח העיר. מרגלית הר שפי ידעה שיגאל עמיר זומם, ובית המשפט הרשיע אותה. זה לא המקרה".
השופט כהן לא קיבל כאמור את בקשת המשטרה, והורה לשחרר את ששת החשודים שהובאו בפניו למעצר בית למשך חמישה ימים. בהחלטתו ציין השופט כי "צפיתי בסרטונים שמתעדים את הרצח משתי זוויות שונות, וחייב אני לציין שתוכן הסרטונים זעזע אותי עמוקות ובעת כתיבת ההחלטה הייתי תחת רושם קשה".
הוא הוסיף כי "המשיבים הם עוברי אורח שאין קשר ביניהם, וגם המשטרה סבורה שאינם מעורבים ברצח ולא סייעו בידי הרוצח. החשד מתמקד במחדלים של המשיבים שלא מנעו את הפשע באמצעים סבירים".
בסיכום החלטתו ציין השופט את גרסאות החשודים שלפיהן חשבו בתחילה כי מדובר בקטטה ורק לאחר שמיעת הירי מהנשק של השוטר שהרג את המחבל בזירה - הבינו שמדובר בפיגוע. לדברי השופט כהן, "על רקע גרסאות החשודים ועל רקע הזמן שחלף בין נקודת הזמן שבה הבחינו המשיבים במתרחש ועד להגעת השוטרים - דומה שקשה לקבוע באופן חד משמעי שמדובר באנשים שלא התערבו בנעשה במכוון. על כן החשד הסביר לעבירה של אי מניעת פשע הוא חלש".