שתף קטע נבחר

 

10 שנים במחשכים: עיתוי פרסום הפצצת הכור

העתירות לבג"ץ בדרישה לפרסם את תקיפת הכור הסורי נדחו, אבל השופטים רמזו למדינה לשקול מחדש את ההחלטה. אולמרט וברק ביקשו אישור מוועדת שרים לפרסם את ספריהם, שכוללים פרטים על ההפצצה. אחרי יותר מעשור, הצנזורה התירה

 

 

אולמרט על קבלת ההחלטה להפציץ את הכור    (צילום: אלי סגל וחגי דקל | תסריט ועריכה: שי קנפו | בימוי: אסף קוזין)

אולמרט על קבלת ההחלטה להפציץ את הכור    (צילום: אלי סגל וחגי דקל | תסריט ועריכה: שי קנפו | בימוי: אסף קוזין)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

המתיחות מול הצבא הסורי, הספרים של אהוד אולמרט ואהוד ברק והרמז מבג"ץ: במשך 11 שנים, באופן שעורר ביקורת ותהיות בישראל, פסלה הצנזורה הצבאית את נטילת האחריות הישראלית על תקיפת הכור הגרעיני בסוריה בספטמבר 2007. כל זאת, למרות שכבר כמה ימים אחרי אותו מבצע ובמשך השנים מאז פורסמו בתקשורת הזרה פרטים רבים על התקיפה, שהגחיכו במידת מה את האיפול הישראלי.

 


 

הסיבה העיקרית לאיסור הפרסום לא נבעה מהרצון להסתיר את עצם הפעולה הצבאית אלא מהשלכת הפרסום. בישראל חששו כי זה עלול לדחוק את נשיא סוריה בשאר אסד לפינה ולגרום לו להגיב, גם לאחר שנים מהאירוע, לאור העובדה שישראל מודה שהפציצה יעד אסטרטגי שהקים בעומק שטחו הריבוני.

 

ה כור (צילום: דובר צה
הכור הסורי בדיר א-זור(צילום: דובר צה"ל)

הכור הסורי רגע הפיצוץ (דובר צה
הכור הסורי, רגע הפיצוץ אחרי תקיפת חיל האוויר(דובר צה"ל)

הטייס שהפציץ את הכור הסורי ()
אחד הטייסים שהשתתפו בהפצצת הכור הסורי

 

תקיפת הכור הסורי - ציר הזמן ()
תקיפת הכור הסורי - ציר הזמן

בשנה האחרונה חל שינוי: שתי עתירות לבג"ץ שהוגשו על ידי כלי תקשורת אומנם גרמו לבג"ץ להמשיך ולקבל את עמדת הצנזורה ולפסול את הפרסום, אך עם הזמן "נחלשה" הנחרצות של בג"ץ. שופטי העליון קיבלו את עמדת המדינה לפיה פרסום נטילת האחריות הישראלית יסכן את ביטחון המדינה, אך בהחלטה האחרונה מלפני כשנתיים, חל שינוי בטון: בג"ץ רמז למדינה שעליה לשקול מחדש את ההחלטה, ואף הקציב לה שישה חודשים לצורך העניין.

 

כבר לפני ארבעה חודשים ישראל כמעט והתירה לפרסם את התקיפה, אך שוב חל מפנה: תקיפות בסוריה שיוחסו לישראל בתקשורת הערבית העלו את סף המתיחות הביטחונית מול צבא אסד המתאושש, שהחל לצבור ביטחון עצמי מחודש. בנוסף, נכנסו לקלחת ההחלטה גם אהוד ברק שכיהן כשר הביטחון בעת תקיפת הכור, ואהוד אולמרט שהיה אז ראש הממשלה, שרצו לפרסם בספרם החדש על חלקם במבצע.

 

מתוקף תפקידה, ועדת שרים מיוחדת שכללה את שרת המשפטים איילת שקד התבקשה לאשר את שני הספרים, והוועדה כונסה בשבועות האחרונים ונתנה את האישור. כעת גם ספריהם של ברק ואולמרט, שכוללים פרקים על התקיפה, רואים אור. בכך למעשה בוטאה המעורבות הרשמית של הדרג המדיני הנוכחי בהחלטה לאשר את הפרסום.

 

הפצצת הכור הסורי, כל הפרטים    (צילום: ירון שרון)

הפצצת הכור הסורי, כל הפרטים    (צילום: ירון שרון)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

ברק, אולמרט והרמטכ"ל גבי אשכנזי  ()
ברק, אולמרט והרמטכ"ל גבי אשכנזי

אלא שגם אז חל עיכוב נוסף: שני התרגילים הגדולים שצה"ל ערך בשבוע שעבר, התרגיל המטכ"לי "אבן הראשה" והתרגיל המשותף עם צבא ארה"ב "ג'וניפר קוברה 18", שתרגלו מלחמה רב זירתית עם זיקה נרחבת לסוריה. במערכת הביטחון לא רצו לשלב את פרסום הפרשה עם שני התרגילים שבוצעו בחתימה תקשורתית גבוהה, כדי לא ליצור אי הבנה בצד הסורי.

 

שרת החוץ בתקופה של הפצצת הכור, ציפי לבני, התייחסה הבוקר באולפן ynet לעיתוי הפרסום: "זה לא שעכשיו מפרסמים את זה כי אין שום סכנה מסוריה. אנחנו נמצאים היום במצב מאוד רגיש מול מה שקורה בסוריה, לאו דווקא מאסד אלא בעיקר מהאיראנים". לבני גם הגיבה לעימותים כעת בין הגורמים שהיו מעורבים בקבלת ההחלטות אז: "זה פשוט חבל שכאשר מפרסמים אירוע באמת חשוב לביטחונה של מדינת ישראל, כולם עסוקים בפוליטיקה הקטנה. עצוב, חבל, מיותר".

 

"לא הייתה מעורבות של הדרג המדיני הנוכחי בהחלטה לפרסם כעת, מלבד ועדת השרים שאישרה את שני הספרים", אמרו הבוקר ל-ynet גורמים ביטחוניים, "הדרג המדיני עודכן על ההחלטה לאשר את הפרסום כאשר הדרך הכי קלה הייתה להמשיך ולפסול".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים