שתף קטע נבחר
 

נטישת הפרברים: גל ההגירה מישראל למרכז תל אביב מתחזק

בשנים האחרונות מתחזקת מגמה של נטישת בתים באזורי הפרברים וחזרה אל מרכזי הערים - בייחוד בקרב אוכלוסייה אמידה ובוגרת: הילדים שעזבו את הקן מעדיפים לגדל את הנכדים בעיר, הבתים הגדולים נשארים מיותמים, והצורך בשירותים אזרחיים, תרבות ופנאי במרחק הליכה - גובר על הכל

בשיתוף מרכז הנדל"ן

 

וילות ביישובים מרוחקים - אאוט, בנייני בוטיק במרכזי ערים - אין: אחת המגמות הנדל"ניות הבולטות של המילניום הנוכחי מתאפיינת בחזרה אל מרכזי הערים. פלח האוכלוסייה המרכזי כולל תושבים אמידים בגילאי 50 ומעלה, אבל ממש לא רק. בשנים האחרונות המגמה הזאת מתחזקת, ובכל מה שקשור בהתחדשות עירונית - יותר ויותר דיירים מעדיפים לעבור חזרה אל מרכזי הערים, גם במחיר של ויתור על שטח הדירה.

 

התחדשות עירונית, מבוגרים בוחרים באיכות חיים  (צילום: באדיבות אקו סיטי)
וילות ביישובים מרוחקים - אאוט, בנייני בוטיק במרכזי ערים - אין(צילום: באדיבות אקו סיטי)

 

כאלה הם אהרון (79) וד"ר ניבה שפירא (78), שבנותיהם כבר מזמן עזבו את הקן המשפחתי בנאות אפקה שבתל אביב, ועכשיו הם בוחרים לעזוב גם הם ולחזור אל בניין בוטיק במרכז העיר. "תל אביב מאוד צפופה, ולהגיע אליה ברכב פרטי מנאות אפקה יכול לקחת לפעמים חצי שעה", מסביר שפירא. "אנחנו רוצים לגור קרוב להכל. ללכת למסעדה או לקולנוע ברגל". בבית שאותו הם בוחרים לעזוב, התגוררה המשפחה במשך 30 שנה, ובכל זאת - הבחירה בפרויקט בוטיק במרכז העיר נראית להם טבעית. אילן באומינגר ואשתו, עוברים גם הם לפנטהאוז בפרויקט בוטיק במרכז תל אביב, לאחר שנים ארוכות של מגורים באיזור ירושלים. במקרה הזה, נראה שהמיקום עושה את כל ההבדל. "אנחנו רוצים להיות בקרבת כל מה שחשוב לנו לעשות", הוא אומר, "בין אם זה מרכזי תרבות, מסעדות ומקומות בילוי, ובין אם זה שירותים שנמצאים קרוב לבית".

 

סבא, נכדים (צילום: ירון ברנר)
אילן באומינגר ונכדיו בגינה תל-אביבית: "רוצים להיות קרובים לכל מה שחשוב"(צילום: ירון ברנר)

 

"אם בעבר האוכלוסייה החזקה ברחה אל הפרברים ואל צמודי קרקע, גם בעולם וגם בישראל – בגלל העליה המשמעותית באיכות החיים ובכוח הקניה של העשירונים העליונים, נוצר ביקוש אדיר לחוויית חיים והיצע של שירותים שרק מרכז עיר יכול לספק", מסביר אילי בר, מנכ"ל משותף בחברת "אקו סיטי". לטענתו, כבר בגיל 50, דיירים מחפשים להימצא בקרבה של מגוון שירותים שקיימים בכל מרכז עיר, אבל גם מחפשים העדפות שקשורות באזורים ספציפיים. "במקרה של תל אביב למשל", הוא אומר, "הקרבה לים, לפארקים, למרכזי התרבות, הבילוי והקולינריה היא משמעותית בבחירה".

 

התחדשות עירונית, מבוגרים בוחרים באיכות חיים  (צילום: באדיבות אקו סיטי)
מגמה עולמית: ביקוש לחווית חיים והיצע שירותים עירוני(צילום: באדיבות אקו סיטי)

 

הדוגמה הטובה ביותר לתהליך כולו לקוחה ממרכז העיר תל אביב. "בשנות התשעים שדרות רוטשילד היו מקום שממנו כולם רצו לברוח", מספר בר, "ואילו היום זו השדרה הכי מבוקשת בתל אביב ואולי בארץ בכלל". הסיבות לצורך הזה במעבר הן מגוונות. בראש ובראשונה, הן נוגעות בעליה המתמשכת באיכות ובתוחלת החיים - בעולם ובישראל בפרט. "התכנון של העשורים המאוחרים בחיים משתנה לגמרי", אומר בר. "אנחנו כבר לא מדברים על זוג שמוכן להזדקן בשקט בצמוד קרקע בהוד השרון. היום האוכלוסייה הבוגרת תופסת את עצמה כהרבה יותר אקטיבית. אחד הדברים שאנחנו שומעים מהלקוחות הוא 'ממילא כל הפעילויות שלנו נמצאות במרכז העיר, אנחנו מוצאים את עצמנו נכנסים לאוטו כמה פעמים ביום ועומדים בפקקים'. לאנשים אין סיבה אמיתית לגור בצמוד קרקע בנס ציונה, או הרצליה פיתוח או הוד השרון כשכל החיים שלהם נמצאים בתל אביב".

 

שדרות רוטשילד, תל אביב (צילום: shutterstock)
עשור של מהפך: העיר הפכה לאטרקטיבית עבור אוכלוסייה בוגרת(צילום: shutterstock)

 

סיבה נוספת היא היכולת לוותר על שטח גדול. הילדים כאמור כבר עזבו את הקן, רבים מהם עוזבים בעצמם לתל אביב, ונשארים שם גם כדי לגדל את הילדים שלהם - את הנכדים. ההורים לא זקוקים לבתים הגדולים - כי אין מי שיאכלס אותם. גם תחזוק של בית בשטח גדול, שכולל פעמים רבות גם חצר, הופך למטלה מעיקה בגילאים מבוגרים. ההעדפה היא לוותר על השטח לטובת בית קטן יותר, בבנייני בוטיק שבהם יש גם מעלית, והכי חשוב - שנמצאים בקרבה מספקת לילדים ולנכדים. "המודל המוכר שלפיו זוג מכיר, גרים בעיר, ואז מתחתנים, עושים ילדים ועוזבים את העיר כדי לגור בבית עם חצר וגינה, הוא מודל שהולך ונעלם", אומר אבי ליבוביץ', מנהל המכירות בחברת "אקו סיטי". "הרבה מעדיפים להישאר ולגדל את הילדים בעיר, ולכן גם ההורים שלהם רוצים לחזור לסביבה הזאת".

 

התחדשות עירונית, מבוגרים בוחרים באיכות חיים  (צילום: באדיבות אקו סיטי)
אפשר לוותר על שטח גדול - המעבר מצמוד קרקע למרכז העיר(צילום: באדיבות אקו סיטי)

 

ויש גם עניין נוסף, ומשמעותי לא פחות: "כשאנשים רואים שבגיל 50-60 רוב החברים שלהם מחפשים דירות במרכז העיר, הם רוצים גם. יש פה עניין של מאסה קריטית", אומר בר ומחזיר לפוקוס את העניין החברתי - נושא שבגילאים מבוגרים יותר הופך יותר ויותר משמעותי. בנייני בוטיק במרכזי ערים נבדלים ממגדלי היוקרה. גורדי השחקים נתפשים פעמים רבות בקרב הדיירים כדיור הרבה פחות מבוקש שמיועד לאוכלוסייה מסוג אחר לגמרי. דיור בוטיק מבטיח מספר מצומצם יחסית של קומות והקפדה יתרה על מאפיינים עיצוביים ותכנון נכון של הנכס.

 

התחדשות עירונית, מבוגרים בוחרים באיכות חיים  (צילום: באדיבות אקו סיטי)
מעדיפים דיור בוטיק ולא מגדלי יוקרה(צילום: באדיבות אקו סיטי)

 

 אבל מי יכול להרשות לעצמו דיור מהסוג הזה?

"משפרי הדיור הם לא בהכרח אנשים מאוד אמידים בהכנסה השוטפת שלהם או כאלה שצברו נכסים", מבהיר בר, "מדובר על אנשים שמוכרים את צמוד הקרקע שלהם בסכומים שנעים בין 6-10 מיליון שקלים, ועוברים לדירה במרכז העיר שהיא אולי קטנה יותר מבחינת השטח - אבל נמצאת באותו טווח מחירים". למרות זאת, הבחירה באופציה הזאת עבור משפרי הדיור היא הרבה פעמים כלל לא מוטת מחיר. "האנשים שמחפשים דירות במרכז העיר יודעים יפה מאוד מה המחירים, ואנחנו רואים שבסופו של דבר ההחלטה מושפעת בעיקר מהמאפיינים הספציפיים של הנכס".

 

בשיתוף מרכז הנדל"ן 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
נוטשים את הפרברים לטובת מרכז העיר
צילום: shutterstock
מומלצים