קיצוץ בקצבאות של רבע מיליון גימלאים: "בשנת ה-70 דופקים אותנו?"
הגוף שמנהל שמונה קרנות פנסיה גירעוניות ותיקות הודיע כי מיד לאחר פסח הקצבה תקוצץ. המשמעות: פחות אלף שקל לכל קשיש בשנה. מחר הם ייצאו להפגנה: "אלו הקשישים שהקימו את המדינה"
קרנות הפנסיה הוותיקות נקלעו שוב למשבר, ופעם נוספת נראה שהקשישים ישלמו את המחיר. לאחר שצברו מחדש גירעונות של מיליארדים, הודיעו ב"עמיתים", הגוף שמנהל את שמונה קרנות הפנסיה הגירעוניות הוותיקות, על קיצוץ של אחוז וחצי בקצבה לכרבע מיליון גמלאים מיד לאחר חג הפסח. מדובר בקיצוץ של כאלף שקל בשנה לקשיש. מחר בבוקר (ה') צפויה להתקיים בתל אביב הפגנה של קשישים שמארגנת הסתדרות הגמלאים, במחאה על הקיצוץ.
שמונה הקרנות הולאמו בשנת 2003 לאחר המשבר הגירעוני הכבד הקודם שבו היו נתונות, ובעקבותיו עלה חשש כי לא יהיו מסוגלות לעמוד בהתחייבויותיהן לפנסיונרים. כעת מתברר כי הקרנות נקלעו לגירעונות חדשים, בשל העובדה שגיל הפרישה לנשים לא הועלה בסופו של דבר מ-62 ל-67 כפי שתוכנן כאשר הן הולאמו.
בהמשך הוחלט על הקדמת גיל הפרישה של הנשים ל-64 כבר לפני כשנתיים, אך גם החלטה זו טרם יצאה לפועל בשל נפיצותה הפוליטית. בנוסף, העובדה שקרנות הפנסיה הללו סגורות - משמע שלא מצטרפים אליהן חוסכים חדשים - מובילה אף היא לגירעון, מאחר שאין הזרמה כספית חדשה שתממן את הפנסיות לקשישים.
לאחר שהקרנות הולאמו, השתנתה שיטת חישוב הפנסיה. היא הוצמדה למדד המחירים לצרכן ולא לשכר הממוצע במשק. שינוי זה שחק עוד יותר את קצבאות הקשישים, מאחר שהמדד עולה בקצב נמוך יותר מאשר השכר הממוצע.
"משכורות השרים עלו באופן שהיה מספיק ל-100 פנסיונרים"
"משהלאימה המדינה את הקרנות האלה, סגרה אותן ושמה רשת ביטחון, היינו בטוחים שהפנסיות שלנו באיזושהי צורה מוגנות", אמר ל-ynet יו"ר הגמלאים האקדמאים, רזיאל צוונג. "לא די בכך שאני מקבל פנסיה שלא עלתה באגורה אחת בשנים האחרונות, עכשיו עוד מורידים לנו. אני חושב שזו פגיעה באמת באנשים החלשים ביותר באוכלוסייה".
צוונג טוען כי ההחלטה נובעת מ"משחקי כוח" שנעשים על גבם של הקשישים. "למה זה מתפרץ עכשיו?", הוא שואל. "כי קיימים כל הזמן דיונים על העלאת גיל הפנסיה. מאחר שיש התנגדות להעלאת גיל הפנסיה, יש לי הרגשה שהמניעים של האוצר לא בדיוק צחורים כשלג. הוא לא בא בידיים נקיות לעניין לזה. ההחלטה היא מנוף לחץ - או שתעלו את גיל הפנסיה או שנקצץ לכם את הפנסיות. וזה ממש בלתי נסבל משום שאוכלוסיית הקשישים רק תלך ותגדל בישראל. אלה אותם קשישים שהקימו את המדינה הזאת. בשנת ה-70 למדינת ישראל רוצים לדפוק אותם בצורה כזאת?".
דניאל יסוד, יו"ר ארגון גמלאי "מבטחים", קרן הפנסיה הגדולה מבין השמונה, הוסיף: "מאוד מדכא אותנו שכבר כמה שנים טובות אין עלייה במשכורת. משנת 2010 לא קיבלתי אגורה אחת תוספת. לעומת זאת המשכורות של שרי הממשלה עלו באופן שהיה מספיק ל-100 פנסיונרים. יש אצלנו פנסיונרים בארגון שעוזבים כי אין להם אפילו 30 שקל בשנה לשלם לארגון".
"יש קשישים שזו הפנסיה היחידה שיש להם, כי האישה לא עבדה", מסביר יו"ר גמלאי קרן "נתיב", יצחק בן יצחק. "עכשיו רמת החיים שלהם תרד, ולא רק זו - אלא שהם מזדקנים ומשלמים יותר לתרופות. אם היה להם קצת כסף פנוי אז הוא עכשיו הולך, נעלם, נגמר".
ראובן קורמן, יו"ר גמלאי קרן מקפת שמכהן גם כיו"ר פורום ארגוני גמלאי קרנות הפנסיה הוותיקות, מאשים את המדינה במצב שהקרנות הגיעו אליו. "כל אלה שפרשו נמצאים היום בגילאים מתקדמים", אמר. "הפנסיות שלהם יחסית נמוכות, ואם אתה מוריד למי שמקבל גם ככה פנסיה שהיא פחות מ-4,000 שקל עוד אחוז וחצי, זה משמעותי. כל קרן פנסיה בנויה על זה שצעירים נכנסים והם בעצם מממנים את המבוגרים. כאשר אין כניסה של מצטרפים חדשים לקרנות, נוצר מצב של גירעון. המדינה מצד אחד חסמה אותנו ומצד שני לא מזרימה את הכסף שהיא אמורה להזרים".
יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן מסר כי "ההסתדרות לא תיתן יד ולא תאפשר פגיעה בציבור הגמלאים. הציפייה כי המשאבים לכיסוי הגירעון שאליו נקלעו הקרנות יגיעו מכיסם של הפנסיונרים היא דרישה מופרכת שמביישת את מדינת ישראל". לדבריו, "לא נהסס לפעול בכל האמצעים שעומדים לרשות ההסתדרות על מנת למנוע את רוע הגזרה".
יו"ר השדולה למען האזרחים הוותיקים, ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני) אמר: "זו פשוט שערורייה. מבקר המדינה מוצא עודפים מוסתרים של 20 מיליארד שקלים שהאוצר מחביא בתקציב ורוצה בכל זאת להפוך את הגמלאים לקופה הקטנה שלו. אעשה על זה מלחמה ולא ניתן שיגזלו מהפנסיות של הגמלאים כדי לכסות על מחדלי הממשלה. לקצבאות הקשישים צריך להוסיף, לא להוריד מהן".
יו"ר הסתדרות הגמלאים, שמוליק מזרחי, אמר כי "הממשלה מוסיפה חטא על פשע. השרים העלו לעצמם את המשכורת החודשית ב-5,000 שקלים, הוסיפו לקשישים שישה שקלים לקצבת הזקנה החודשית - הא לחמא עניא, 1.2% מהתוספת לשרים. עתה הם משלימים את 'מכות מצרים' בהפחתת הפנסיות, שגם כך פחתו בעשור האחרון בכ-20% בשל ההצמדה למדד ולא לשכר הממוצע כפי שהוצמדו לאחרונה השרים". הוא הוסיף גם כי "דמי הניהול בקרנות הוותיקות עומדים על 1.75% - כפול מהמקובל".