שתף קטע נבחר

ליל סדר לילדי מבקשי המקלט: בלי המילה גירוש

בפעם הראשונה חגגו ילדי מבקשי המקלט בבית הספר "ביאליק-רוגזין" בתל-אביב את ליל הסדר. מנהל הקמפוס: " 'הלילה הזה כולנו מסובין' - זו אמירה שדווקא בעת הזאת לא משנה מה קורה בחוץ, פה יש לכם בית"

קמפוס "ביאליק-רוגוזין" בדרום תל אביב, שמורכב ברובו מילדים להורים שהגיעו לישראל כמהגרי עבודה או מבקשי מקלט, קיים סדר פסח בית ספרי, שבו המילה "גירוש" לא הוזכרה אפילו פעם אחת, אך ריחפה כל הזמן ברקע. קצת יותר משבוע לפני תחילת יישום תוכנית הגירוש, התלמידים, שרבים ממכריהם ובני משפחתם הם בין המיועדים לגירוש, שרו וקראו באווירה שמחה ואופטימית מהגדה ייחודית שנכתבה לאירוע, שבה שובצו בין היתר טקסטים של מרטין לותר קינג ותפילה שחיברה הרבה נאווה חפץ.

סדר פסח אריתראים (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

 

"זו הפעם ראשונה שאנחנו עורכים אירוע כזה, ומבחינתנו זו הייתה עוד הזדמנות לחנך לערכים של שלום, אחווה ואהבה", הסביר מנהל הקמפוס, אלי נחמה. "זו עוד הזדמנות לחנך למושגים של מה זו עבדות ומה זו חירות. אצלנו כל דבר הוא אמירה חינוכית, שיש לה בימים אלה גם קונוטציה פוליטית נוכח החוויות הלא נעימות שיש לתלמידים מאז ההחלטה על הגירוש - פחד, דאגה ושאלות קיומיות שמתעוררות לגבי העתיד שלהם. גם אם הילדים כרגע מוחרגים מהגירוש יש כל הזמן את הדאגה מה יהיה אחר כך. הם שומעים חדשות וחווים את הגזענות. יש את השלב הראשון ואחריו אולי יהיה שלב שני. 'הלילה הזה כולנו מסובין' - זו אמירה שדווקא בעת הזאת לא משנה מה קורה בחוץ, פה יש לכם בית".

 

הרמלה, תלמידת כיתה י' בבית הספר, שהגיעה עם הוריה מאריתריאה לפני כשמונה שנים, סיפרה על התחושות בימים אלה. "זה מפחיד ומלחיץ", אמרה. "גם אם עכשיו לא מדובר עלינו, זה יגיע גם אלינו. הם יתחילו בשלב הראשון לגרש את הרווקים הצעירים ובשלב הבא זה יהיה אנחנו. הם בסך הכול רוצים לעשות את זה לאט לאט. כבר עכשיו רוצים לגרש את בני הדודים שלי, זו המשפחה היחידה שלנו כאן. אלה האחים שלנו, והם הולכים למקום לא נודע. אנחנו לא יודעים מה הולך לקרות להם שם וזה מפחיד אותנו. אני יודעת שלא כולם רוצים לגרש אותנו, אבל מי שמחליט רוצה לגרש אותנו. אני רוצה שיכירו אותנו ויבינו שאנחנו לא פושעים או רוצחים. גם אצלנו, כמו בכל מקום, יש טובים ורעים".

 

סופר הילדים יהודה אטלס, שהשתתף אף הוא בסדר, סיפר כי "זה אחד המקומות שאני הכי אוהב בישראל. באתי להעביר שיעורים בהתנדבות ונשארתי חבר של המקום. מדובר באחד מבתי הספר הטובים בארץ, עם 93% זכאות לבגרות ואפס אלימות, ויש מסביבו טבעת של 120 מתנדבים".

 

אטלס התייחס לתוכנית הגירוש ואמר כי "זו חרפה למדינת ישראל, שהיא מדינה של פליטים וניצולי שואה. ועכשיו אנחנו מגרשים אנשים לשואה". 

במקביל, עשרות סטודנטים ומרצים הפגינו היום נגד הגירוש באוניברסיטאות בירושלים, באר שבע ותל אביב. במהלך ההפגנות הוקראו בין היתר גם עדויות של מבקשי מקלט שנאלצו לעזוב את ישראל.

 

גם הרב אבי גיסר, רב ההתנחלות עפרה ויו"ר המועצה לחינוך ממלכתי דתי, השמיע היום את קולו נגד תוכנית הגירוש. "אין להתעלם מכל השאלות והקשיים שמעוררים הזרים הללו בתוכנו, גם מהבחינה היהודית וגם מצד התוצאות כלפי הקהילה בדרום תל אביב ובמקומות אחרים בארץ", אמר גיסר. "אבל אתגר מוסרי כזה ואפילו אתגר חוקתי ואנושי כזה חייבים לפתור בדרכים אנושיות, מוסריות, ראויות - ככל שמתאים לנו, אזרחי ישראל, יהודים עם כל המטען הרוחני והמוסרי שלנו. בואו לא נשלח אנשים בעל כורחם למקום שאי אפשר להבטיח לא את חייהם ובוודאי לא את האופן האנושי המינימלי הראוי שבו בני אדם צריכים לחיות מתוך ביטחון ורווחה מינימלית".

 

במוצאי שבת הקרובה ב-20:00 תתקיים בכיכר רבין עצרת המונים נגד הגירוש. בעצרת צפויים לנאום תושבים מדרום תל אביב לצד אנשי ציבור ואנשי רוח מכל קצוות הקשת הפוליטית תחת הסיסמה "ישראל עוצרת את הגירוש".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
ליל הסדר לילדי מבקשי המקלט
צילום: מוטי קמחי
מומלצים