ייאוש במצרים לקראת בחירת א-סיסי: "גרוע מימי מובארק"
משתתפים בהפגנות שהובילו להפלת מובארק ב-2011 איבדו תקווה ולא יצביעו לנשיאות. "אנחנו באותו המקום", אומרים בקהיר, וחושבים על עזיבה
על רקע שלטי תמיכה בנשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי המתנוססים ברחבי הבירה קהיר, חלק ממשתתפי ההפיכה בשנת 2011 אומרים כי יחרימו את הבחירות "המוכרעות מראש" שיחלו בעוד ארבעה ימים. א-סיסי רץ לקדנציה שנייה כנשיא המדינה אחרי הפלת "האחים המוסלמים" מהשלטון בשנת 2014.
השבוע ברוסיה: פוטין זכה ברוב גדול
סאמי (שם בדוי), שהשתתף בהפלת הנשיא חוסני מובארק לפני שבע שנים, אמר כי "מאז הבחירות האחרונות לנשיאות בשנת 2014 אנחנו במדרון חלקלק – כלום לא משתפר". א-סיסי נבחר אז אחרי שהוביל ביולי 2013 את הפלת הנשיא ומנהיג מפלגת "האחים המוסלמים", מוחמד מורסי. המהלך הגיע על רקע מחאות נרחבות נגד שלטונו של מורסי, שבו כיהן א-סיסי כשר ההגנה.
מול א-סיסי ירוץ מוסא מוסטפה מוסא – שבעבר הביע את תמיכתו בנשיא. מוסא אינו המועמד היחיד שניסה לרוץ נגד א-סיסי, אך נותר בודד במערכה לאחר שמועמדים אחרים נעצרו או החליטו לוותר. "הם לא יכלו לתת לאדם אחד לרוץ לבחירות ללא יריבים, אז הביאו מישהו כמצג שווא לכך שיש תחרות על הנשיאות", אמרה שרה (שם בדוי), "לא אשקיע את המאמץ ואצביע בבחירות שנקבעו מראש".
תקוות מהפכת 2011 נופצו
אבל מצרים ממש לא נראית כמו שקיוותה שרה ב-2011, אז הצטרפה להפגנות כשהיא "מתרגשת לקראת בחירות חופשיות והוגנות, שבהן אצביע בבחירות תחרותיות כשלקול שלי יש משמעות". המפגינים השתלטו אז על כיכר תחריר שבמרכז קהיר תוך 18 ימים, ובה שהו יום ולילה עד שמובארק עזב את ארמונו אחרי כ-30 שנה בתפקיד.
אחרי שהצבא ניהל את המדינה במשך שנה, מורסי הפך בשנת 2012 לאזרח הראשון שנבחר לנשיא המדינה באופן דמוקרטי. שנה לאחר מכן, מצרים שחששו מעליית האיסלאם הפוליטי בקרב השלטון תמכו בהפלת מורסי, בתקווה לסבב נוסף של בחירות דמוקרטיות.
"אך עם הצעד הבא, מינוי של עוד איש צבא, היה ברור מאוד שחזרנו לאותה לולאה", אמר סאמי. כשהצטרף למחאות ב-2011 הוא קיווה ל"חופש וחירות", אולם בשנים מלאות התהפוכות לאחר מכן, רבים זנחו את הדרישות הללו לטובת יציבות כלכלית וביטחון.
"אנשים היו מודאגים, אבל העדיפו רגיעה. היום התוצאה היא שאנחנו באותו המקום. כלכלית, כולם בלחץ ללא קשר לרמת ההכנסה, כל ההכנסות והחסכונות נחתכו בחצי", הוסיף סאמי. כשיתרות מטבע החוץ של מצרים המשיכו להצטמצם, המדינה פעלה לפיחות בשער הלירה המצרית, שאיבדה יותר מחצי מערכה מול הדולר.
"המצב גרוע מבעבר"
סאמי אמר עוד כי "מבחינה חברתית אתה מרגיש תסכול, אינך יכול לזוז או לדבר בחופשיות, יש המון פרנויה. בנוסף, יש היסטריה סביב נושא הביטחון, עד למצב שבו המדינה מנוהלת על ידי אדם אחד". מבקרי המשטר טוענים כי המצב אף גרוע יותר מאשר בימי מובארק. סאפיה (שם בדוי) אומרת: "אין ספק כי המצב עכשיו גרוע יותר מבעבר, כי יודעים שאי אפשר לזלזל בנו. בגלל זה הם עוצרים אנשים, מאיימים עליהם, כולאים אותם ושופטים אותם למוות – הם מפחדים שנתקומם שוב".
ארגוני זכויות אדם מצריים ובינלאומיים מאשימים את הרשויות בהפרת זכויות אדם, בהן היעלמויות כפויות, מעצרים אקראיים וכליאת שווא. מצרים דוחה את ההאשמות בטענה שאלו מקרים נדירים וכי מי שעומד מאחוריהם עומד למשפט.
מבחינת סאמי, לבחירות לנשיאות אין כמעט משמעות: "לא אטרח אפילו לחשוב על כך, אני רק רוצה שהיום הזה יעבור בשקט". שרה אומרת כי "בדיעבד, אם אני חושבת על זה בצורה רציונלית, הייתי אומרת שאני מעדיפה שהמהפכה לא הייתה קורית כלל".
"אך לא אוכל לעשות זאת, מכיוון שזה היה הדבר הכי טוב שקרה למצרים בזמני", הוסיפה ואמרה כי עתה היא מתמקדת בעבודתה, ומנסה למצוא דרך לעזוב את מצרים. היא אומרת: "כמובן שאני רוצה לעזוב. אני מחפשת עבודה בכל מקום, אפילו במדינות שמעולם לא שקלתי לעבור אליהן. איבדתי לחלוטין את התקווה במדינה הזו".