נערה משותקת במרוץ האופניים: "עוזר לה לחזור לחיים"
אילאיל בירנבאום, בת 18, הייתה רק אחת מאלפי המשתתפים במרוץ "גלגלים של תקווה" בעמק יזרעאל. אלא שבניגוד לשאר הרוכבים, היא משותקת כמעט לחלוטין וללא כושר דיבור מאז שנפצעה בגיל 10 כשנפלה מסוס. "ראינו את החיוך שהאיר את פניה, כל דבר כזה מקדם אותה ועוזר לה להתרגש"
בין אלפי המשתתפים במרוץ "גלגלים של תקווה", שהתקיים היום (שבת) בפעם ה-16 בעמק יזרעאל, בלטה רוכבת מיוחדת אחת: אילאיל בירנבאום, בת 18, שמשותקת מצווארה ומטה. יוזמה של אביה ושל מתנדבים רבים הביאה לבניית עגלה מיוחדת שהתאימה לכיסא הגלגלים של אילאיל, וחבורה של רוכבים הובילו אותה בגאווה ובשמחה ברחבי העמק והצפון.
אילאיל הייתה בת 10 בעת שנפלה מסוס ונפגעה בראשה. היא הובלה לבית החולים רמב"ם בחיפה, שם הודיעו הרופאים להוריה כי היא במצב של מוות קליני. למרות זאת, ניצלה הילדה ושבה להכרה. היא עברה שיקום ארוך בבית החולים ובהמשך בבית לווינשטיין, ונותרה משותקת כמעט לחלוטין, וללא כושר דיבור. היא מתגוררת בעפולה ולומדת בבית הספר "יובלים" בעיר, לחינוך מיוחד.
אין זו הפעם הראשונה שאילאיל משתתפת במרוץ, למרות מגבלותיה. "אילאיל הייתה ילדה של בחוץ", סיפר האב, עמיר. "רכבה על סוסים, על אופניים, טיפסה על עצים. אז חשוב לנו שתמשיך. כל פעילות כזו עוזרת למשוך אותה בחזרה קצת אלינו, לעודד אותה ולהמריץ אותה. ההשתתפות במרוץ היא בשביל לתת לה את תחושת הביחד, ואת ההרגשה שהיא כמו כולם. היא אוהבת את זה ונהנית מזה", הוסיף.
אילאיל עדיין רוכבת על סוסים, המותאמים לסיוע לבעלי מוגבלויות, בחוות סוסים במרכז הארץ. בשנה שעברה השתתפה במרוץ כשהיא יושבת בעגלה רתומה לסוס. "השנה הבעלים של הסוס אמר לי שהוא לא זמין, אז חשבתי על פתרון אחר. כבר בשנה שעברה התלהבתי כשראיתי את העגלה שבה נסע צביקה לוי (אבי החיילים הבודדים וחתן פרס ישראל שסובל מניוון שרירים - א.ר). ביררתי היכן בנו את העגלה והגעתי לכאן. ביקשתי שיבנו לאילאיל עגלה זהה, רק קלה יותר, מאלומיניום. כל הפרויקט התרומם בתוך שבועיים וחצי".
את העגלה בנה בהתנדבות עמוס יפה, ממשק יפה בכפר גדעון. יפה בונה ציוד חקלאי, והפעם נרתם לאתגר ובנה עגלה שתבטיח נסיעה בטוחה ונטולת טלטולים עד כמה שניתן. ביום שישי הגיעו חבריו של עמיר מכפר יחזקאל, יחד עם אילאיל ובני המשפחה, לבצע נסיעות מבחן ברחובות כפר גדעון. גמולם של המתנדבים והמשתתפים היה החיוך שהאיר את פניה של אילאיל לאחר הנסיעה ב"כרכרה", כפי שכינתה אימה שגית, את העגלה.
"ראינו את החיוך הזה כשהיא ירדה מהעגלה", אמרה האם, "ואנחנו רוצים להודות מאוד לכל העושים במלאכה ובראשם לעמוס ולצוות שלו שבנו את העגלה הנפלאה הזו, וגרמו לחיוכים. כל דבר כזה מקדם אותה. הדבר הזה עוזר לה להתרגש, עוזר לה לחזור לחיים, עוזר לה להיות חלק מקבוצה, חלק מהחיים ולעשות את הדברים שמובנים מאליהם לאדם שאין לו את הקשיים שיש לאילאיל", הסבירה האם.
"מחפשים דרך שבה אילאיל תוכל לתקשר בצורה ברורה יותר"
האב הוסיף כי הסיבה שהמשפחה הייתה מוכנה להיחשף, נועדה גם להביא את מצבה של אילאיל לידיעת הציבור. "הבעיה המרכזית שלה היום היא תקשורת. אנחנו מחפשים לאילאיל דרך שבה היא תוכל לתקשר בצורה בהירה וברורה, שנבין בדיוק מה היא רוצה. כיום אנחנו עושים פרשנויות על מה שאנחנו חושבים שהיא רוצה. אנחנו עושים עבודה אבל מחפשים עוד, ומבקשים להיעזר בכל מי שיש לו ידע על טיפול בפגיעות מוח. נשמח לכל מי שיכול לתת יד".
מסע האופניים הענק מאורגן על ידי עמותת "אתגרים" ונחשב לאירוע הרכיבה החברתית הגדול והוותיק בישראל. במרוץ משתתפים אלפי רוכבים מקצועיים וחובבים, וכן קבוצות ריצה. רבים מהמשתתפים הם בעלי מוגבלויות שונות. המטרה היא לעורר מודעות ציבורית להעצמתם ושילובם של אנשים עם מוגבלות בחברה ובקהילה באמצעות פעילויות ספורט אתגרי.
המרוץ כולל שישה מקצים - שלושה מסלולי רכיבה באורך של 10, 32 ו-53 ק"מ, ושלושה מסלולי ריצת שטח באורך של 2, 5 ו-10 ק"מ. בסיום נערך הפנינג למשתתפים במכללת עמק יזרעאל.
בפעילות עמותת "אתגרים" משתתפים כיום כ-5,000 בני נוער וכ-1,000 מבוגרים. מנכ"ל העמותה, אבנר בלקנאי, אמר כי "אנו גאים ונרגשים להמשיך ולקיים זו השנה ה-16 את אירוע גלגלים של תקווה, ביחד עם המועצה האזורית עמק יזרעאל ושותפינו הנוספים לדרך. לצד המאמץ הפיזי, ונוף העמק הירוק, נהנים הרוכבים והרצים מתרומה לקהילה ומחיזוקם של חברי 'אתגרים', הממשיכים לפרוץ גבולות מדי יום".