25 אלף מפגינים בת"א: "נגד הגירוש, בעד שיקום השכונות"
"הכרה בפליט זו חובה מוסרית", קראו המונים שהגיעו לכיכר רבין כדי למחות נגד גירוש הפליטים. מבקש מקלט מסודן: "אדם ששרפו את הכפר שלו והרגו את בני משפחתו מול העיניים - אינו פליט?! אדם ששרד רצח עם - אינו פליט?! אז מי כן פליט?!"
כ-25 אלף ממתנגדי גירוש מבקשי המקלט התכנסו הערב (שבת) בכיכר רבין תל אביב במחאה על תוכניתה של הממשלה לגרשם לאוגנדה ולרואנדה. ברקע: קריאות נאצה שהופנו לעבר מארגני האירוע והפעילים נגד הגירוש ברשתות החברתיות. חלקם צעקו: "הכרה בפליט זו חובה מוסרית".
בעצרת נאם מונים הארון, מבקש מקלט מסודן. הוא סיפר: "בגיל 12 ממשלת סודן ניסתה לרצוח אותי ואת בני משפחתי כי הייתי בשבט הלא נכון. שרדתי בנס כשכוחות המליציות, שממשלת סודן חימשה, ניסו לרצוח אותי ואת משפחתי. אף אדם לא חולם לעזוב את ביתו, את ארצו ואת משפחתו וללכת לחפש מקלט במקום שהוא לא מכיר.
"אני מאזור בסודן, שכבר עשרות שנים מתנהל בו רצח עם. מה עומד מאחורי המילים האלו: 'רצח עם?' האזור שבו גדלתי הותקף בשנה האחרונה בנשק כימי על ידי ממשלת סודן. 14 שנים הממשלה תוקפת באופן מכוון את האזרחים שלה בנשק כימי. ביום רביעי האחרון, ממש השבוע, שוב, האזור בו נולדתי וגדלתי הותקף, ושוב עשרות בני אדם נהרגו, רובם ילדים ונשים.
"בשבילכם זו כותרת בעיתון, אבל בשבילי אלו בני משפחה. אלו אחי ואחיותי, ובני ובנות הדודים שלי. זהו אבי ודודי ודודתי, ואמא שכבר נרצחה. יש עוד רבים כמוני בישראל. המשפחות שלנו מותקפות על בסיס יום יומי, בהרי הנובה, איזור הנילוס הכחול ובדרפור. מבקשי מקלט שקמו היום בבוקר בלי לדעת אם קרובי המשפחה שלהם בחיים או לא. הם נוסעים איתכם באוטובוס, הם שוטפים את הכלים במסעדה שבה אתם אוכלים, הם מנקים את הרחובות שבהם אתם הולכים. וכל הזמן הזה הם בפחד יומיומי על החיים של האנשים שהם אוהבים".
לדבריו, "חשבנו שדווקא מדינת ישראל תבין אותנו יותר מכולם, אבל ממשלת ישראל לא רוצה אותנו כאן. אומרים שאנחנו לא פליטים. אז אני רוצה לשאול, את ממשלת ישראל: בן-אדם שברח מעבודות כפייה במשטר דיקטטורי – אינו פליט? בן אדם שנרדף רק בגלל הדת והמוצא האתני שלו - אינו פליט?! בן אדם שעבר אלימות, אונס ועינויים במדינה שלו - אינו פליט?! בן אדם ששרפו את הכפר שלו והרגו את בני משפחתו מול העיניים - אינו פליט?! בן אדם ששרד רצח עם - אינו פליט?! אז מי כן פליט?!"
ההפגנה מתקיימת תחת הכותרת "נגד גירוש מבקשי המקלט ובעד שיקום שכונות דרום העיר תל אביב". העצרת אורגנה בשיתוף פעולה של ארגוני הקהילה הסודנית והאריתראית לבין ארגוני תנועת "עוצרים את הגירוש", תנועת "דרום תל אביב נגד הגירוש", ארגוני הסיוע א.ס.ף והמוקד לפליטים ולמהגרים וארגונים נוספים.
ראובן אברג'ל, ממקימי "הפנתרים השחורים" ופעיל חברתי, אמר בעצרת: "באתי להעביר מסר לממשלה הזאת, באתי למחות על עינוי הדין, על מאסר של חפים מפשע ועל גירוש בני אדם לסכנת מוות. אבל באתי גם לומר לכם, מבקשי המקלט: אתם לא לבד. אתם אחים שלנו. כולנו באנו מאדם, לכן כולנו משפחה. ומשפחה לא מחליפים ולא שוכחים. אנחנו נעמוד לצדכם במאבק הזה, עד שייעשה הצדק המוחלט.
"באתי לומר לכם, תושבי ישראל, לא משנה מאיזו דת, גזע או מגדר – העיקר, בני אדם – אני קורא לכם לקום ולעשות מעשה, מי בעצרות ובהפגנות, ומי שיישב ויכתוב מכתב, ומי שיארגן חתימות בבניין שבו הוא גר, בשכונה או בעבודה. אבל שאף אחד לא יעמוד מנגד. שאף אחד לא יסתכל על יוסף שהושלך אל הבור, וירחץ בנקיון כפיו. תתחילו ללכלך את הידיים: תנו יד ליוסף, כי גם הוא אחיכם".
אברג'יל הדגיש: "מדובר בבני אדם, כמונו. לכן הדברים לא נעשים בשם היהדות, או בשם הישראליות, אלא בשם האנושיות. אנושי להסתכל על בן או בת אדם, ולראות בו אח או אחות. כמונו, יש לאנשים האלה רגשות, יש להם משפחות, יש להם חלומות, ויש להם רצון לחיות, לחזור לבתיהם ולבני משפחתם בארצותיהם, מבלי להיות נרדפים. אבל זה בלתי אפשרי היום, בגלל הסכנה שנשקפת לחייהם".
עו"ד ועו"ס אסף רג'ואן שהגיע להפגנה אמר: "הגיע הזמן שהציבור יידע שיש חלופות לגירוש, והן פיזור מבקשי מקלט ברחבי הארץ במקום 'לזרוק' אותם לדרום תל אביב, שהפכה לחצר האחורית של המדינה".
רג'ואן הוסיף: כי ראש העיר רון חולדאי ושר הפנים אריה דרעי "הם הבסיס לכל פתרון עתידי, אבל שניהם שותקים כאילו שאין להם קשר ל'שקופים' שהם במדיניותם ה'אנטי-חברתית' יצרו. הרעות החולות של דרום תל אביב ושל תושבי דרום תל אביב לא התחילו בגלל מבקשי המקלט, כמו שנוח לחולדאי ולדרעי להציג לציבור. הן תוצאה של הזנחה שיטתית משך עשרות שנים, שנובעת ממדיניות נגד בני אדם, נגד מוחלשים ונגד כל מי שאינו מתאים למדיניות 'עיר לעשירים בלבד'".
שולה קשת, מנהיגת תנועת "דרום תל אביב נגד הגירוש" ותושבת שכונת נווה שאנן, אמרה בנאומה: "לכנות את מבקשי המקלט "מסתננים" - זאת גזענות - ולכלוא אותם בחולות ובסהרונים זה גירוש.
"לקרוא למשפחות מזרחיות "פולשות" – זאת גזענות. להרוס את בתיהן לטובת מגדלי פאר של טייקוני הנדל"ן – זה גירוש. "שפירא זה גירוש וגבעת עמל זה גירוש. לאשר 11 אשרות פליטות בלבד מתוך עשרות אלפי בקשות של מבקשי המקלט שהוגשו - זאת גזענות! ולהרחיק אותם למדינה שלישית – זה גירוש".
קשת הוסיפה: "התחנה המרכזית החדשה היא הסרטן בגוף של כולנו, לא רק כמטאפורה - ולחתום על חוזה בין משרד התחבורה לנצב"א, חברה בבעלות פרטית, להפעלת התחנה עוד שנים ארוכות - זה קשרי הון שלטון, ביזיון וגירוש, שוד לאור יום המתבצע באין מפריע בעיר השחורה, על חשבון תושביה. ניתוב עשרות אלפי מהגרי עבודה ומבקשי מקלט למקום אחד ויצירת צפיפות לא אנושית - זו גזענות. ולהרחיק אותם 'מרצון' או בכפייה - זה גירוש".
לבסוף קראה קשת: "קול קוראת מהשכונות - לפרק את הגטאות. קול קוראת מהשכונות - לעצור את מדיניות הגירוש של מבקשי המקלט, להפסיק מיד את מדיניות הפינויים של תושבות ותושבים ותיקים מבתיהם, לעצור את תהליכי הג'נטריפיקציה בשכונות".
שפי פז, ממתנגדי הגירוש, הורחקה מהבמה ולאחר מכן סיפרה ל-ynet: "לא באנו להפגין. עמדנו כמה פעילים מול הבמה וצילמנו. לפתע הגיעו 15 שוטרים ושלפו אותי באלימות החוצה". לדבריה, "המסתננים חופשיים. צועקים מעל הבמה. מפגינים מכל רחבי הארץ חופשיים להגיע למפגן השנאה כלפי השכונות. ואת פעילי דרום תל אביב מגרשים בכוח לקול תשואות הקהל".
לפני עשרה ימים נסגר מתקן "חולות" שבנגב. לקראת המהלך נערכו שימועים למועמדים לגירוש. מדובר במי מהם שלא הספיק להגיש בקשות מקלט עד תחילת 2018 או שבקשתו נדחתה - ועשרות מהם הועברו לכלא "סהרונים" הסמוך ללא הגבלת זמן. שאר השוהים במתקן - שבקשות המקלט שהגישו לפני 2018 טרם נבדקו ולכן הם אינם מועמדים לגירוש לפי שעה - שוחררו באופן הדרגתי, לפי הנחיית שר הפנים אריה דרעי.
עם שחרורם, מקבלים מבקשי המקלט אשרת שהייה זמנית הכוללת הגבלה גיאוגרפית של איסור מגורים ועבודה בשבע הערים שבהן קיימים הריכוזים הגבוהים ביותר של מבקשי מקלט: ירושלים, אשדוד, תל אביב, אילת, נתניה, בני ברק ופתח תקווה. בסך הכול שוחררו תחת הגבלה זו 480 מהם.
בג"ץ הוציא צו מניעה זמני המורה למדינה לעצור את הגירוש, עד שהמדינה תגיש את תגובתה לעתירה נגד הגירוש. בהחלטת השופטים נקבע שהתשובה תוגש עד מחר. על פי החלטת השופטים, הצו הארעי לא יחול על כל מי שמסכים לעזוב את ישראל מרצונו. כמו כן, הצו חל רק על גירוש בפועל של מבקשי מקלט ולא עוצר את ההכנות לביצוע הגירוש. בסמוך לקבלת תשובת המדינה יוחלט אם להאריך את הצו.