הגיע הזמן: בובה אתיופית ראשונה בישראל
טזתה גרמאי, עובדת סוציאלית ואימא לילדה בת 4, רצתה שילדים וילדות ישחקו עם בובות שנראות כמוהם במקום עם אידיאל יופי לא מציאותי אז היא החליטה לייבא בובות אתיופיות לארץ. "היה לי חשוב שבתי וילדות כמוה ישחקו עם בובה שדומה להן עם אותו צבע עור ושיער אפרו"
הרבה לפני שהפכה לאימא, טזתה גרמאי נפגשה עם חברתיה שהיו מספרות על הילדים ושיתפו שיש אצל בנותיהן עניין סביב השיער. "כל הילדות רוצות שיער חלק. זה העסיק אותן והשיחות האלו הטרידו אותי", היא אומרת. "שאלתי את עצמי מה זה אומר והבנתי שאנחנו מוקפות מגיל צעיר באידיאל היופי ששונה מאיתנו וגם לא כל כך מציאותי כי רוב הבובות הן רזות, בלונדיניות ועם שיער חלק".
גרמאי חשבה במשך שנים על רעיון שיהיה ניתן לקנות בישראל בובה אתיופית, ובימים אלו היא מתחילה לשווק את הבובה עם מראה של שיער מתולתל וצבע עור כהה.
"כשהפכתי לאימא לפני ארבע שנים הרגשתי שזה חסר לי", היא אומרת. "הבית שלנו מלא בבובות בצבע לבן. אומנם יש לנו כמה בובות כהות שאנשים הביאו לי מחו"ל אבל היחס בין הבובות הלבנות לבין הבובות השחורות לא פרופורציונלי.
"אני חושבת שאחד המשפטים שזכורים לי הוא שידיד אמר לי - 'איזה מוזר שיש לילדה בובה שחורה'. למה זה מוזר? המשמעות היא שאין לי לגיטימציה למי שאני? בארץ קשה מאוד למצוא בובות כהות. אני כאן והעדה הזו גדלה כאן ואני חייבת לאפשר לבת שלי להיות שמחה ולהרגיש טוב עם מי שהיא, כולל עם השיער אפרו שלה שהיא אוהבת אותו".
גרמאי למדה בפנימיה דתית "נווה שרה הרצוג" בבני ברק, ולדבריה מדובר ב"מקום נהדר להתחנך בו. היה שם צוות שהאמין בתלמידים והייתה לי מחנכת מדהימה - לאה פריד, שדיברה אלינו תמיד בגובה העיניים".
בהמשך עסקה בנושאים חברתיים וכיום היא עובדת סוציאלית. "חשוב לי לצמוח ולהצמיח יחד איתי אנשים. זה מקצוע שמרוויחים ממנו מכל הכיוונים. זה מקצוע שאת מגלה בו את העוצמות שלך ועוזרת לאנשים לגלות את העוצמות שלהם".
איך מעבודה סוציאלית הגעת למכירת בובות?
"היה לי חשוב שהבת שלי וילדות כמוה ישחקו עם בובה שדומה להן. למשל בתי הולכת בחגים עם בגד מסורתי אתיופי. אי אפשר למצוא אותו על אף בובה, לכן בבובה שאני משווקת יש אפשרות להלביש אותה בבגד של יום-יום ובגד אתיופי מסורתי. בנוסף, הבובה מגיעה עם ספרון ובו סיפור על ילדה אתיופית".
עוד בערוץ הורים:
הצלם שמנציח את המציאות של ילדי ישראל
הדרך לגרום לילדים להצליח יותר בלימודים
"אבא פגום": הקבוצה הכי לא פגומה בפייסבוק
לבובה קוראים טיגיסט והמשמעות היא סבלנות באמהרית. "הבחירה בשם היא כדי להעביר מסר - בואו נהיה סבלניים אחד כלפי השני כי כולנו שונים זה מזה", אומרת גרמאי. כדי להגיע לבובה המתאימה, היא פנתה לכמה אנשים ובסופו של דבר חברה חיברה ביני לבין יבואן. "הסברתי לו שאני רוצה לייבא רק בובות שחורות ולקח זמן עד שהגענו לבובה שנראית בדיוק כמו שרציתי", היא מספרת.
הבובה בגודל 46 ס"מ ועלותה 200 שקלים. בימים אלו היא מתחילה לשווק אותה דרך עמוד הפייסבוק "ברית של צבעים" ומטרתה היא שהבובה תגיע לכל גן ילדים ולחנויות צעצועים כדי שהיא תהיה נגישה לכל ילד וילדה.
מה החלום שלך בנוגע לעתידה של בתך?
"אני שואפת שהיא תגדל כשווה, שתרגיש שייכת, שתרגיש שזה המקום שלה ושהמרחב הוא גם שלה, לא רק בבית אלא גם מחוצה לו. החלום שלי הוא שכל הילדים ירגישו שייכים. אין שום סיבה שמישהו יסתכל עליהם במבט מתנשא רק בגלל שהם שונים.
"חינוך הוא תהליך ארוך והחלום שלי הוא שנדע להיות חברה שמקבלת אחד את השני. יש לנו עוד הרבה מה לעשות כי שינוי לוקח זמן וזו אחריות של כל אחד לדאוג שהסביבה שלו פתוחה לקבל כל אחד ואחת".
גם לקריסטל קיי מארצות הברית נמאס שכל הבובות נראות אותו הדבר אז היא החליטה לעצב בובות בכל מראה אפשרי. צפו: