שתף קטע נבחר

 

קצבאות הנכות עלו אחרי 16 שנה, מנהיגי המחאה חלוקים

240 אלף ישראלים קיבלו לראשונה את קצבת הנכות המוגדלת שאושרה לאחר מאבק ממושך. אלכס פרידמן, יו"ר ארגון "נכה, לא חצי בן אדם": "זאת הרגשה של יום חג, נמשיך לעבוד כדי להבטיח את הפעימות הבאות". אייל כהן, מוביל "הנכים הופכים לפנתרים": "המאבק יימשך, יהיו חסימות כבישים"

 

הפגנת נכים מול מעון רה"מ בירושלים. ארכיון (צילום: עמית שאבי) (צילום: עמית שאבי)
הפגנת נכים מול מעון רה"מ בירושלים. ארכיון(צילום: עמית שאבי)

שלוש שנים של מאבק, אחד הסוערים בעת האחרונה בישראל, הביאו לתוצאה שהתקבלה ברגשות מעורבים: יותר מחודש אחרי שאושרה בכנסת העלאת קצבאות הנכות, חולקו אתמול (יום א') ל-240 אלף בני אדם הקצבאות המוגדלות. התשלום, שהועלה בפעם הראשונה לאחר 16 שנה, הוקדם בכמה ימים בשל חג הפסח.  

 

לחשבונות הבנק של הנכים הועברה אתמול הפעימה הראשונה של התוספת לקצבאות, שהעלתה אותן לסכום של 3,270 שקל בחודש. בסופו של דבר יועלה הסכום ל-3,700 שקל בחודש לפחות, ועד סוף 2019 יוגשו תקנות שבהן תפורט ההעלאה הנוספת. הקצבה הבסיסית עמדה עד כה על סכום של 2,342 שקלים בחודש לנכה שנקבעה לו דרגת אי-כושר עבודה גבוהה מ-75%.

 

"עשינו את הדבר הבלתי ייאמן" 

ברקע ההעלאה, דעותיהם של מנהיגי מחאת הנכים עדיין חלוקות.  "מאות אלפי נכים קיבלו תוספת של מאות שקלים לקצבה", אמר יו"ר ארגון "נכה, לא חצי בן אדם", אלכס פרידמן. "פעם אמרתי שאני לא בוכה, אני נלחם. היום אני מרשה לעצמי גם לבכות. ההרגשה היא של יום חג, זה מרגש. עברנו שלוש שנים לא פשוטות. זה היה מאבק ארוך, מתיש וקשה. אבל בסופו של דבר עשינו את זה וקצבת הנכות עלתה. זה עדיין לא מספיק, זה עדיין לא היעד הסופי שלנו, אבל עשינו את הדבר הבלתי ייאמן וניצחנו".

 

עם זאת, פרידמן לא מתכוון לשקוט על השמרים. "זהו ניצחון אבל לא תם ולא נשלם. המאבק בינתיים לא חוזר לרחובות אבל הוא לא נעצר בשום שלב - לא בזירה המשפטית בבג"ץ ולא בעבודה הפרלמנטרית שאנחנו עושים בכנסת. אנחנו ממשיכים לעבוד מאחורי הקלעים כשהמטרה היא להבטיח את הפעימות הבאות וכמובן לבחון איך אנחנו מעלים את זה עוד יותר עד לקצבת נכות בגובה שכר מינימום. עד אז אי אפשר להגיד שהמאבק הסתיים".

"תם ולא נשלם". פרידמן ()
"תם ולא נשלם". פרידמן

"ההרגשה חמוצה". מורביה ()
"ההרגשה חמוצה". מורביה

יו"ר "מטה מאבק הנכים", נעמי מורביה, לא מדברת על הישג. "ההרגשה חמוצה כי זה לא מה שהתכוונו אליו. זה לא ההסכם שהגענו אליו עם נציגי הממשלה בערב יום כיפור, ואני יודעת שמעבר לסכום הזה תעבור עוד תקופה מאוד ארוכה, יותר משנתיים, עד שאנשים יראו עוד שקל אם בכלל, כי הם גלגלו את הערמון החם להחלטות של הממשלה הבאה. האוצר עשה מסחרה על הגב שלנו בלי להניד עפעף".

 

מורביה נשמעת מעט מיואשת. לדבריה, "כרגע אין לנו הרבה מה לעשות, בתחושה שלי אנחנו צריכים להתחיל את המאבק מאפס, מכלום, מההתחלה. אני יוצאת חד-משמעית נגד כל קבוצות הנכים שפעלו אחרי ההסכם. הן חלבו את הסבלנות של הציבור והפוליטיקאים שנמצאים כרגע עד הטיפה האחרונה. אם נרצה לפתוח מחדש במאבק יבואו ויגידו לנו בצדק 'מה אתם רוצים, קיבלתם. אתם תאבי בצע'. זו תהיה עבודה סיזיפית בצורה לא רגילה".

 

מאבק הנכים. צפו באולפן ynet

מאבק הנכים. צפו באולפן ynet

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

"השגנו נורא מעט". כהן (צילום: ''הנכים הופכים לפנתרים'') (צילום: ''הנכים הופכים לפנתרים'')
"השגנו נורא מעט". כהן(צילום: ''הנכים הופכים לפנתרים'')

קבוצת "הנכים הופכים לפנתרים", שהייתה הלוחמנית שבין ארגוני הנכים, עוד ניסתה להמשיך בפעולות המחאה בשבועות האחרונים, אך אלה נקטעו באיבן בשל מצבו הבריאותי של מוביל הקבוצה, אייל כהן, שהשמיע רגשות שליליים לצד רגשות חיוביים. "אני מרגיש שמצד אחד הצלחנו במאבק והשגנו הישג גדול, כי הסכום הכללי של התוספות הוא גבוה. מצד שני השגנו נורא מעט ביחס ל-16 שנה שהקצבאות לא עלו. המאבק יימשך אבל לא באותה צורה. אנחנו נתמקד יותר באותם אנשים ספציפיים שעוצרים לנו את הכספים. יהיו גם חסימות כבישים אבל המאבק העיקרי יעבור לבתים הפרטיים של המנהיגים ופחות להפריע לציבור".

 

דובר הקבוצה, לביא נאור, נשמע קיצוני יותר: "ההרגשה היא זוועה. יצאנו מרומים, נתנו לנו כמה גרושים בלית ברירה. נחריף את המאבק ונמשיך אותו עד לקצבה בגובה שכר מינימום".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
שלוש שנים של מחאה (ארכיון)
צילום: עידו ארז
מומלצים