שתף קטע נבחר

 

שוטרים ותורמים

חניכי "המכללה הלאומית לשוטרים" מצילים את חייהם של מאות ילדים חולי סרטן, על-ידי תרומה קבועה של טסיות דם לבית החולים בילינסון

שבועיים לאחר שחגגה את מסיבת בת-המצווה שלה, התבשרה תמר (שם בדוי) כי היא חולה במחלת הסרטן. לידיעה המרה הזאת, התלווה הסבר מנומק של הרופאים, כי על מנת להבריא, יהיה על תמר לעבור סדרה של הקרנות וטיפולים כימותרפיים, העלולים להיות כואבים מאוד ולהביא לאיבוד התיאבון ולאובדן השיער. אם לא די בכך, הרופאים הסבירו להוריה של תמר, כי על מנת להציל את חייה היא תזקק לתרומות של טסיות דם.

 

צילום: המכללה הלאומית לשוטרים ()
צילום: המכללה הלאומית לשוטרים

 

לשאלה מה ההבדל בין זה לבין תרומת דם רגילה, הוסבר להם כי טסיות הדם (טרומבוציטים) הן הרכיב בדם אשר גורם בפועל לקרישתו. רכיב זה לא ניתן לייצר באופן מלאכותי וניתן לקבל אותו רק מתורמים. בעוד שלאדם בריא יש ב-1 מ"ל דם בין 150 ל-400 אלף טסיות, אצל חולי הסרטן המטופלים בהקרנות ובכימותרפיה - הטסיות הן הרכיב הראשון שנהרס בעת הטיפול, וגם האחרון שמשתקם לאחר סיומו. בשל הריסת טסיות הדם הללו, תמר תהיה נתונה בסיכון גבוה לשטפי דם ומכאן מצבה עלול להתדרדר, עד לכדי סכנת חיים. לדברי הרופאים, סיכוייה של בתם להינצל תלויים אך ורק במהירות קבלת העירוי של טסיות הדם שיעזרו לקרישתו, ומכאן החשיבות הרבה של קבלת התרומות.

 

ועוד דבר: להורים המיואשים התברר כי גם בהנחה שיימצאו התורמים המתאימים לתמר, צריך יהיה להתגבר על שני מכשולים טכניים. האחד נעוץ בעובדה כי אורך "חיי המדף" של מנת טסיות דם הוא רק עד 5 ימים - מה שאומר שחייבת להיות כל הזמן אספקה טרייה של תרומות דם לבית החולים. המכשול השני, קשור לכמויות מנות הדם הגדולות שנזקקים לה לעיתים חלק מהמטופלים - הנאמד בכ-10 מנות דם ויותר. במילים אחרות, שאם באותו הזמן לא תהיה בבית החולים הימצאות מספקת של תרומות דם במלאי עבור תמר - כמו שאר החולים במצבה, יש להדגיש - היא תהיה עלולה חלילה למות בתוך שעות ספורות בלבד.

 

האבא גייס את המשטרה לתרומה

כשמדובר בילדים חולים, לאור הרגישות בטיפול בהם, קיימת עדיפות למנה מתורם יחיד - על פני מנה שהורכבה ממספר תורמים של מנת דם רגיל. אלא שבשל המגבלות הרפואיות לא כל אחד יכול לתרום. מי כן יכול? אדם שנמצא במצב בריאותי תקין, שאינו נוטל אף תרופה - כולל משככי כאבים, בעל ספירת דם תקינה ועוד. כמה מסובך, ככה קשה.

 

בית החולים "בילינסון", הוא צרכן טסיות הדם הגדול ביותר בארץ, והוא מטפל בכ-70% מהילדים חולי הסרטן בישראל. תרומת טסיות דם היא תהליך שאורך נטו כשעה וחצי, אלא שבית החולים מסוגל לקלוט רק שני תורמים בכל שעה. מסיבה זאת ובשל חוסר היכולת לנייד את המכשיר, בית החולים מוקיר תודה לתורמים ואף מטפל בהסעתם לבילינסון מכל אזור המרכז.

 

במד"א ובבילינסון "שברו" הרבה זמן את הראש בחיפוש אחר פתרון, שיניב להם כמות גדולה של תורמי טסיות דם ושיהיו בריאים ומתאימים, זמינים ובעלי יכולת ורוח התנדבות למען הילדים החולים. התשובה נמצאה במכללה הלאומית לשוטרים בבית שמש, שנרתמה לטובת העניין על כל אנשי הסגל שלה.

 

מי שיזם את החיבור בין חניכי המכללה הלאומית לשוטרים לבין בית החולים, הוא יובל רז, אביו של הנער עומר רז ז"ל, שנפטר מהמחלה בגיל 17. רז מספר, כי לאחר מחשבה החליט להירתם להעלאת המודעות במשטרה לצורך הדחוף והתמידי  ביצירת ״סרט נע״ של מאות תורמים בעלי קריטריונים מתאימים, אשר יגיעו למעבדות בבית החולים בילינסון ויתרמו דם לילדים החולים.

 

צילום: המכללה הלאומית לשוטרים ()
צילום: המכללה הלאומית לשוטרים

 

במסגרת זאת, הוא החל להגיע להרצאות במכללה הלאומית לשוטרים ובתחנות המשטרה ברחבי הארץ, על מנת לשתף את השוטרים בסיפורו האישי הכואב.

 

רז הרצה תחילה בקורסים למפקדים במכללה והצליח לשכנע אותם לתרום דם עוד בהיותם חניכים בקורס. כשחזרו ליחידותיהם, הם העבירו את המסר באופן טבעי לחניכים שלהם והצליחו ככה לגייס יחידות שלמות, אשר שולחות את השוטרים באופן מסודר לתרומת דם - וזאת כחלק מתרומת המשטרה והשוטרים לקהילה וממחויבותם לחברה.

 

פרויקט ערכים מכללתי

 "הרעיון להירתם לטובת פרויקט תרומת טסיות הדם, נולד בתחילת 2012", מספר רפ"ק רם יקיר, שהיה באותה תקופה מפקד קורס קציני מטה מתקדם, וכיום משמש בתפקיד מפקד מגמת פיתוח הדרכה במכללה הלאומית לשוטרים. "נמצאתי אז מתאים לתרומת מח עצם עבור ילדה בת 14, חולת לוקמיה מירושלים. לאחר התרומה שבוצעה בבית החולים "הדסה" עין כרם, נחשפתי למעשה לצורך בתרומת טסיות דם להצלת חייהם של ילדים חולי סרטן והתחלתי לתרום דם באופן אישי בבית החולים בילינסון".

 

צילום: המכללה הלאומית לשוטרים ()
צילום: המכללה הלאומית לשוטרים

 

כמה פעמים תרמת מאז?

 

"עד היום תרמתי 37 פעמים", הוא מתגאה. "אבל יש לנו קצין מג"ב בשם נתי, שעבר את הקורס ב-2015, ותרם בחייו 98 פעמים (!)".

 

איך רתמת לנושא גם את המכללה הלאומית לשוטרים?

 

"עם פתיחת המכללה הלאומית לשוטרים ב-2015, והמעבר שלי מיחידת "להב" - להדרכה, מצאתי לנכון כי צריך וניתן להרחיב את מעגל התורמים משם ובצורה מסודרת. הנושא נבחר כפרויקט ערכים של ענף קצינים מתקדם ובהובלת השוטרים שלהם לתרום".

 

 

צילום: המכללה הלאומית לשוטרים ()
צילום: המכללה הלאומית לשוטרים

 

ובפועל צדקת?

 

"כן. ההנחה הזו הוכחה כנכונה. עובדתית, חודשים אחרי סיום הקורסים, עוד קיבלתי הודעות של מפקדים שהם ממשיכים להגיע ולתרום שם עם השוטרים שלהם ואף שולחים את שוטריהם לתרום. וכן נודע לי כי קצינים שמגיעים להדרכה במכללה ונחשפים לפרויקט הזה, מובילים את המחלקות שלהם להמשיך במשימה".

 

מבין בתי החולים הרבים שקיימים בארץ, רפ"ק יקיר בחר ליישם את פרויקט תרומות הדם בבילינסון. "הבחירה בבית החולים הזה נעשתה בשל העובדה שהוא מטפל בכ-70% מהילדים חולי סרטן בארץ, ובכך שהוא מסייע בהסעת התורמים ממקום הימצאם לבית החולים ובחזרה (בתחום אזור המרכז).

 

איך זה מתבצע בפועל מהמכללה בבית שמש?

 

"בכל מחלקה במכללה אשר משתתפת בפרויקט נקבע חניך, שתפקידו הוא לתאם בין המחלקה - לבין המתאמת של בנק הדם בבית החולים.

 

בשבוע הראשון של הקורס במכללה, מתואמת הדרכה לכל מחלקה על-ידי נציגת בנק הדם של בילינסון. היא מגיעה אלינו ביחד עם יובל רז האבא שחווה את קשיי המחלה אצל בנו עומר ז"ל. ההדרכה הזאת מלווה בקטעים מרגשים עד דמעות, וככה היא רותמת את השוטרים למשימה.

 

מדי יום נשלחים מספר חניכים לבית החולים לצורך תרומת טסיות הדם. ההירתמות גדולה עד כדי כך, שהשוטרים רבים ביניהם על הזכות לצאת ולתרום. השוטרים חוזרים נרגשים ומלאי סיפוק וגאווה, והמשפט "הרגשתי שאני ממש מציל חיים" הוא אחד הנפוצים פה".

 

מדי יום נשלחים מספר חניכים לבית החולים לצורך תרומת טסיות הדם. ההירתמות גדולה עד כדי כך, שהשוטרים רבים ביניהם על הזכות לצאת ולתרום. השוטרים חוזרים נרגשים ומלאי סיפוק וגאווה, והמשפט "הרגשתי שאני ממש מציל חיים" הוא אחד הנפוצים פה

 

בשבוע הראשון של הקורס במכללה, מתואמת הדרכה לכל מחלקה על-ידי נציגת בנק הדם של בילינסון. היא מגיעה אלינו ביחד עם יובל רז האבא שחווה את קשיי המחלה אצל בנו עומר ז"ל. ההדרכה הזאת מלווה בקטעים מרגשים עד דמעות, וככה היא רותמת את השוטרים למשימה

 

צילום: המכללה הלאומית לשוטרים ()
צילום: המכללה הלאומית לשוטרים

 

איך מתבצעת התרומה בפועל?

 

"החניכים מגיעים לבנק הדם בבית החולים. שם הם ממלאים טופס שאלון לתורם דם, ובעקבותיו עוברים תשאול על-ידי אחד מאנשי צוות בנק הדם. לאחר מכן הם עוברים בדיקת דם (ספירת דם) לבחינת כמות הטסיות בדם ולקביעת הכמות שניתן לתרום. לבסוף הם מתחברים למכונה המבצעת את הפרדת הטסיות משאר הדם. משך התרומה הוא כשעה וחצי, במהלכה ניתן לקרוא, לצפות בטלוויזיה אישית לכל תורם, לשחק בטלפון הנייד ועוד".

 

באיזו כמות של שוטרים מדובר?

"מתחילת הפרויקט ב-2015, היו מעורבות כ-30 מחלקות מהמכללה, עם כמות של מעל 400 חניכים, קצינים וסגל - שתרמו עד היום טסיות דם".

 

כל המבצע הזה למען הקהילה לא היה מתאפשר, לולא אישורו של מפקד המכללה הלאומית לשוטרים, תת-ניצב חיים בלומנפלד. "אנו במכללה מעודדים מעורבות בקהילה בכלל המסגרות המתחנכות בה", הוא מסביר ומפרט, "פרויקט זה של תרומת טסיות דם לילדים חולים, נוגע  בליבת הערכים עליהם אנו מחנכים את שוטרינו והיא הצלת חיי אדם. בכוונתנו להמשיך בפרויקט זה ובמפעלים דומים בשנים הבאות ואף להרחיבם".

 

שאלות ותשובות על תרומת טסיות הדם

1. באיזו תדירות מותר לתרום טסיות דם?

מותר לתרום טסיות פעם בחודש.

 

2. האם זה כואב?

לא. תרומת דם ותרומת טסיות אינן כואבות. מה שמרגישים היא דקירה קלה ברגע שהמחט מוחדרת לווריד.

 

3. מה קורה במהלך מתן התרומה?

הדם נשאב מהתורם ועובר בצנרת סטרילית לצנטריפוגה, בה הוא מופרד לטסיות שנאספות לשקית. שאר מרכיבי הדם מוחזרים לגוף.

 

4. מה מרגישים?

התורם יכול להרגיש תחושת דגדוג בקצות האצבעות או סביב הפה, הנובעת מהחומר בו משתמשים לעצירת קרישה. למניעת תופעות אלה מקבלים התורמים כדורי סידן תוך כדי התהליך.

 

5. האם יש תופעות לוואי?

תופעות לוואי של תרומת טסיות דם, דומות לאלה של תרומת דם רגילה. לעיתים יכולה להתפתח סחרחורת קלה או תחושת עילפון, אבל עוצמתן ותדירותן, בעת תרומת טסיות, קטנה בהרבה מאשר בתרומת דם רגילה.

 

6. למי התרומה מסייעת?

תרומת טסיות דם מסייעת לחולים במחלות קשות: סרטן, לוקמיה, אנמיה וחולים שעברו השתלה. חולי סרטן העוברים הקרנות וטיפולים כימותרפיים סובלים מהרס תאים בריאים בשל הטיפולים, ולכן הם נזקקים לעירויי טסיות כדי למנוע דימום.

 

למעוניינים לתרום טסיות דם:

ניתן לקבל מידע ופרטים נוספים בדף הפייסבוק: "גם אני תורמ/ת טסיות דם"

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: המכללה הלאומית לשוטרים
תורמים בדרכים נוספות
צילום: המכללה הלאומית לשוטרים
מומלצים