יום הבוחר: א-סיסי בונה על יציאת מצרים
עם יריב אלמוני שמתמודד מולו, צפוי נשיא מצרים לנצח בקלות בבחירות לנשיאות שהחלו היום. למרות התוצאה הידועה מראש, א-סיסי מקווה לשיעור הצבעה גבוה שיחזק את הלגיטימציה לשלטונו. מבקריו טוענים לדמוקרטיה למראית עין בלבד אחרי שהוביל מבצע דיכוי חסר תקדים של מתנגדי משטרו
הקלפיות במצרים נפתחו הבוקר (יום ב') ומיליונים החלו להצביע בבחירות לנשיאות שתוצאותיהן די ידועות מראש - ניצחון לנשיא המכהן, הגנרל לשעבר עבד אל-פתאח א-סיסי. הדבר היחיד שלא ידוע מראש הוא שיעור ההצבעה. במשטר בקהיר מקווים לשיעור הצבעה גבוה כדי להציג דמוקרטיה במיטבה.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
מה נשתנו הבחירות במצרים מבחירות אחרות?
הקלפיות במצרים יהיו פתוחות בשלושת הימים הקרובים. א-סיסי מתמודד מול מועמד אחד בלבד - מוסא מוסטפה מוסא, ראש מפלגת אל-ע'ד (המחר) - והוא קרא לאזרחי ארצו לצאת ולהצביע, רמז לכך שהוא רואה בבחירות משאל עם על ארבע שנות כהונתו האחרונות.
בשעה שמצרים רבים רואים בא-סיסי, בעל ברית גדול של ארצות הברית וישראל, גורם חיוני ליציבות המדינה, מבקריו טוענים שהוא הוביל את מבצע הדיכוי הקשה ביותר נגד אופוזיציה במדינה.
ממורסי לא-סיסי
א-סיסי בן ה-63 הנהיג את ההפיכה הצבאית ב-2013 שהפילה מהשלטון את מוחמד מורסי האיסלאמיסטי - הנשיא הראשון במצרים שנבחר בצורה דמוקרטית במצרים. א-סיסי אמר בקמפיין הבחירות שבחירה בו היא בחירה ביציבות ובביטחון. אלא ששיעור הצבעה נמוך עשוי לרמוז שלא-סיסי אין מנדט לנקוט עוד צעדים קשים כדי להמריץ את הכלכלה המצרית, שמתקשה להתרומם מאז המהפכה ב-2011 שהפילה את חוסני מובארק והבריחה תיירים ומשקיעים זרים - שני מקורות למטבע קשה.
משעות הבוקר המוקדמות עמדו עשרות אנשים בתורים לקלפיות ברחבי קהיר, אך כנראה שלא במספרים גדולים. "אנחנו באים לתמוך בנשיא א-סיסי. מי שלא משתתף בהצבעה הוא בוגד", אמר סעד שחאטה בן ה-76, עובד ציבור, בתחנת הצבעה במחוז מונופיה שנמצא צפונית לקהיר.
יריבו של א-סיסי בבחירות, מוסא מוסטפה מוסא, היה עד לא מזמן אחד מתומכיו הגדולים והיה אחד מאלה שהריצו אותו לכהונה שנייה בתפקיד נשיא מצרים. אלא שברגע האחרון, אחרי שכל המועמדים האחרים פרשו או נפסלו, החליט מוסא להתמודד לנשיאות. מוסא דחה את הטענות שמשתמשים בו כדי להציג תמונת שווא של תחרות אמיתית. במקביל, ועדת הבחירות המרכזית מסרה שההצבעה תהיה חופשית ושקופה.
מתנגדי משטר נעצרו ומאות נידונו למוות
מאמר המערכת בעיתון הממסדי "אל אהרם" הודה שאין למצביעים במצרים הרבה אפשרויות בחירה, אבל הוסיף כי עצם ההצבעה מסמל שמצרים מתחזקת מחדש מול האיומים מבית ומחוץ. "החשיבות הפעם של הבחירות לנשיאות היא לא תחרות צמודה או קרב אמיתי, אלא מסר לעולם שמצרים בדרכה לשלב ההתאוששות", נכתב במאמר המערכת בעיתון.
מבקריו של נשיא מצרים טוענים שהפופולריות של א-סיסי מאז 2014 נפגעה בגלל צעדי הצנע שבהם נקט והדיכוי של מתנגדי משטר, פעילים חברתיים ותקשורת עצמאית. בתי משפט במצרים גזרו עונשי מוות על מאות תומכים של "האחים המוסלמים" מאז 2013. מנגד, תומכיו של א-סיסי – שכוללים מעצמות מערביות ומדינות במפרץ הפרסי - טוענים שהצעדים דרושים כדי לשמור על יציבות המדינה הערבית, להתאושש מהכאוס הפוליטי ולהילחם ביעילות מול הטרור האיסלאמיסטי שרובו מרוכז בחצי האי סיני.
הבחירות - משאל עם על מדיניות הנשיא
בתחילת החודש רמז א-סיסי שהוא רואה בבחירות היום משאל עם על תפקודו כנשיא מצרים. הוא אמר ש"אם כל המצרים יצביעו ושליש יגידו 'לא', זה יהיה הרבה יותר טוב מאשר מצב שבו חצי מהמספר הזה יילך להצביע וכולם יגידו 'כן'".
כמה אישים בולטים באופוזיציה במצרים קראו להחרים את הבחירות לנשיאות אחרי שכל המועמדים המרכזיים פרשו בטענה שקיבלו איומים ופעלו תחת פחד.
היריב הכי גדול של א-סיסי, הרמטכ"ל לשעבר סמי ענאן, נעצר והשעה את קמפיין הבחירות שלו אחרי שהצבא האשים אותו שהתמודד לנשיאות מבלי לקבל אישור.
עוד לפני הבחירות מצרים, האו"ם, ארגוני זכויות אדם ואישים בולטים מהאופוזיציה במצרים מתחו ביקורת על הליך הבחירות לנשיאות וטענו שהוא לווה במעצרים, הפחדות של מתנגדי משטר ושיטה שפועלת לטובת הנשיא המכהן.
"התנועה האזרחית הדמוקרטית", קואליציה פוליטית מהאופוזיציה, מתחה ב-2 בפברואר ביקורת חריפה על א-סיסי אחרי שהזהיר בנאום כל מי שינסה לאתגר את שלטונו. הנשיא המצרי אמר גם שאירועי 2011, שהובילו כאמור להפלת הנשיא מובארק, לעולם לא יקרו שוב. התנועה אמרה שנאומו של א-סיסי הוא ניסיון לזרוע פחד ולערער את טוהר הבחירות.
ארגון Working Group on Egypt, ארגון דו-מפלגתי של מומחים למדיניות חוץ אמריקנית, שלח מכתב לממשלו של דונלד טראמפ וכתב לו ש"הבחירות המדומות" במצרים מתקיימות על רקע הפרות עצומות של זכויות אדם. "אנחנו קוראים לכם לא להתייחס לבחירות הללו כביטוי לגיטימי של רצון העם המצרי ולשלוח שבחים או ברכות", נכתב במכתב. עוד נכתב שא-סיסי צפוי לבקש מתומכיו בפרלמנט להציע תיקונים לחוקה שיסירו את מגבלות הכהונה על נשיא מצרים.