שתף קטע נבחר
 

בג"ץ: צו על תנאי וביקורת חריפה על החלטת הכנסת להכשיר פנסיות בלתי חוקיות ברשויות מקומיות

בינואר 2017 חשף "כלכליסט" כי משרד הפנים משלם מזה 18 שנה פנסיות בניגוד לחוק לכמה נבחרי רשויות מקומיות לשעבר. השופט מני מזוז: "גילו את הטעות ב-2005, ו-12 שנים ממשיכים לשלם ביודעין שלא כדין"

בג"ץ הוציא צו על תנאי המחייב את המדינה להבהיר מדוע לא תבוטל החלטת ועדת הפנים מלפני כשנה, להכשיר רטרואקטיביות את הפנסיות הבלתי חוקיות לכמה נבחרי רשויות מקומיות. בהחלטת בג"ץ נכתב כי "צו ביניים (המפסיק את תשלום הקצבאות. ש"א) לא הוצא בשים לב לכך שתשלום הקצבאות אינו מעשה בלתי הפיך".

 

המשנה לנשיאת בית המשפט העליון, חנן מלצר, הבהיר לנציגי המדינה והכנסת בצורה ברורה שבג"ץ מעוניין כי תשלום הקצבאות ייפסק. "כל אחד מבין מה יש בהחלטה, מה אין בה ומה נרמז בה", אמר. "יש כאן חלוקה אפשרית בין מה שהיה הווה ועתיד, ואני יותר לא רוצה לרמוז. תביאו את זה בפני מרשיכם". השופט מני מזוז תקף בדיון בחריפות את העובדה ש"גילו את הטעות ב-2005 ו-12 שנים ממשיכים לשלם ביודעין שלא כדין". 

 

לכתבות נוספות בערוץ כלכלה בארץ

 

השופט מני מזוז (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
השופט מני מזוז(צילום: גיל יוחנן)

את העתירות לבג"ץ הגישו עובד עיריית נתניה, יוסף סלומון, באמצעות עו"ד שגית בידרמן, וכן ח"כ יעל גרמן, באמצעות עורכי הדין יהונתן ברמן וארי אדלשטיין.

  

ועדת הפנים של הכנסת היא שקובעת את תנאי השכר של נבחרים ברשויות מקומיות. בינואר 2017 חשף "כלכליסט" כי משרד הפנים משלם מזה 18 שנה פנסיות בניגוד לחוק לכמה נבחרי רשויות מקומיות לשעבר, וכי שר הפנים אריה דרעי מש"ס מבקש מוועדת הפנים של הכנסת להכשיר אותן. שלושה מהנהנים מהפנסיות הם אנשי מפלגתו של דרעי, ש"ס.

 

עד ינואר 1999 קבעו הנהלים שראשי ערים וסגניהם יקבלו פנסיה תקציבית לכל חייהם, אם כיהנו לפחות 4 שנים והם בני 40 ומעלה. בינואר 1999 ביטלה ועדת הפנים את מגבלת הגיל. אלא שהנוהל החדש לא הוחל רטרואקטיבית על מי שהודחו בבחירות בנובמבר 1998. למרות זאת החליט מנכ"ל משרד הפנים - לטענת המשרד בטעות - להחיל את הנוהל על חמישה נבחרים בני פחות מ-40, שהודחו ב-1998, ולשלם להם פנסיה תקציבית לכל החיים.

  

הטעות התגלתה ב-2005, כאשר נבחר לשעבר שישי (סגן שר הבינוי כיום, ז'קי לוי) ביקש לקבל את הפנסיה. למרות זאת, התשלום לאחרים לא הופסק. המשרד פנה כמה פעמים לכנסת בניסיון להכשיר את התשלומים ונכשל. בסופו של דבר אישרה ועדת הפנים הנוכחית את הפנסיות הבלתי חוקיות בפברואר 2017. זאת, אף שנציגי משרד המשפטים והאוצר שהשתתפו בדיון התנגדו. היועץ המשפטי של ועדת הפנים, עו"ד תומר רוזנר, אף אמר ש"הבקשה בעייתית. היא גם רטרואקטיבית וגם פרסונלית".

 

את הפנסיות מקבלים, או זכאים להן, ח"כ אכרם חסון מכולנו, שכיהן אז כסגן ראש מועצת דליית אל כרמל; עאדל עמאר שכיהן כראש המועצה המקומית ג'וליס; סגן שר הבינוי והשיכון ז'קי לוי מהליכוד שכיהן כסגן ראש המועצה המקומית בית שאן; צבי כהן מש"ס שכיהן כסגן ראש עיריית טבריה; עוזי אהרון מש"ס שכיהן כסגן ראש עיריית אור יהודה; ואמנון כהן מש"ס שכיהן כסגן ראש עיריית רמלה. 

 

בדיון אמרה עו"ד בידרמן כי "מדובר בהחלטה רטרואקטיבית מבישה שתיזכר לדיראון עולם". עו"ד ברמן אמר ש"החליטו להיות לארג'ים על חשבון הרשויות המקומיות". הוא חשף את העובדה ששלוש מהרשויות המקומיות הרלבנטיות נמצאות בתוכנית הבראה.

  

נציגת הכנסת עו"ד אביטל סומפולינסקי אמרה כי מדובר בחקיקת משנה שבה יש לכנסת מרחב פעולה גדול. עו"ד לאיורה וייס-בנסקי מפרקליטות המדינה הודתה שההחלטה רטרואקטיבית ופרסונלית, אבל טענה כי בית המשפט מתערב בחקיקת משנה של הכנסת רק במקרים נדירים.

  

ח"כ יעל גרמן אמרה בתגובה כי "בג"ץ הבין את ההתנהלות החמורה וההחלטה הבלתי תקינה של ועדת הפנים להכשרת הפנסיות ונענה לבקשנו. לאור הצו שבג"ץ הוציא, אני מצפה מועדת הפנים של הכנסת לכנס בהקדם דיון מחודש על מנת לבטל את ההחלטה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים