שתף קטע נבחר

 

הרפורמות שחייבות לקרות בכדורגל הישראלי

הכדורגל שלנו דורך במקום, הנבחרת מדרדרת בדירוג העולמי ורק שינויים דרסטיים יבלמו את הקריסה ויחזירו את אמון הציבור. הליגות המקצועניות וגביע הטוטו זקוקים למיתוג מחדש. וגם: הקמת יחידה מיוחדת לספורטאים מצטיינים

לפני כ-25 שנה נבחרתי לתפקיד מנכ"ל איגוד השופטים. ראיתי מקרוב את החולי בהתאחדות לכדורגל, את העסקנות הרדודה, את הסיבות להיעדר היוזמה ולחוסר ההצלחה. האתגר לגרום לשינוי גבר מרגע לרגע, ובקיץ 2014 התמודדתי לתפקיד יו"ר ההתאחדות כמועמד עצמאי, מול רשימה מאוחדת של מרכזי הפועל, מכבי ובית"ר. קיבלתי 16 אחוזי תמיכה, עופר עיני נבחר לתפקיד.

 

אינני מצר על הניסיון שלא צלח. צר לי שלא נעשה דבר לקידומו של הכדורגל הישראלי. מיותר לציין את מיקומנו בדירוג העולמי, הדרדרות הענף, ובעיקר את חוסר האמון מצד הציבור. הכדורגל שלנו אינו זקוק למתיחת פנים, הוא דורש נואשות רפורמות מקיפות. להלן כמה צעדים ראשוניים בדרך להבראתו:

 

ריקן וגינסארי במאבק על כדור (צילום: עוז מועלם)
ליגת העל והלאומית חייבות להשתנות. גינסארי מול ריקן(צילום: עוז מועלם)

 

שינויים בליגת העל ובלאומית

- כמות הקבוצות בשתי הליגות הבכירות לא תשתנה.

 

- יתקיימו שלושה סיבובים - המארחת בסיבוב השלישי תהיה הקבוצה הטובה יותר במסגרת המפגש מול יריבתה בסיבובים הראשון והשני (לפי מפתח של הפרש שערים ויתרון שערי חוץ).

 

- הפלייאוף העליון והתחתון יבוטלו.

 

בכך ייכנס למשחקי הסיבובים הראשון והשני מימד נוסף מעבר לניצחון, הפסד או תיקו, והוא המשמעות להפרש שערים ושערי חוץ. תיווצר תחרות על אירוח המשחק בסיבוב השלישי, ומאבק על תוספת הכנסה שיכולה להיות משמעותית מאוד עבור הקבוצה המארחת.

 

הקטנות יכולות לראות אופק של הכנסה משמעותית. תורג'מן (צילום: אבי רוקח) (צילום: אבי רוקח)
הקטנות יכולות לראות אופק של הכנסה משמעותית. תורג'מן(צילום: אבי רוקח)

 

האם ייפגעו בכך הקבוצות החלשות, אשר מירב הסיכויים שלא יארחו את הקבוצות הגדולות בסיבוב השלישי? כיום ממילא אין להן הכנסה משמעותית בפליאוף התחתון. בתוכנית הנ"ל הן יכולות לראות אופק של הכנסה משמעותית.

 

שינויים במסגרת גביע הטוטו

מסגרת גביע הטוטו הינה חסרת עניין ומוטיבציה. יש לבצע שינוי במתווה, תוך הגברת העניין התחרותי, הענקת במה לשחקנים רבים יותר, משיכת מספר צופים גדול יותר והפצת הענף לפריפריה. כל בית בשלב המוקדם יכלול קבוצה מליגת העל, קבוצה מהלאומית, קבוצה מליגה א' צפון וקבוצה מליגה א' דרום.

 

זאת תהיה חגיגה לענף גם במקומות מרוחקים, שתיתן חשיפה לשחקנים מליגות נמוכות, במה לשחקני נוער הגדלים בקבוצות ליגת העל והלאומית, ופעילות שנתית לשיווק וחיזוק הענף במחוזות חדשים. היום זה קורה לעתים נדירות ביותר, רק אם הקבוצה מהליגה הנמוכה הצליחה לעלות לשלב משמעותי בגביע המדינה, וגם אז לא תמיד היא זוכה לארח את הקבוצה הבכירה.

 

חגיגה לענף בכל הארץ. שחקני נס ציונה (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
חגיגה לענף בכל הארץ. שחקני נס ציונה(צילום: ראובן שוורץ)

 

הקמת יחידה צבאית לספורטאים מצטיינים

מעמד "ספורטאי מצטיין" מקבל רק מי ששותף במספר משחקים של נבחרת ישראל. רובם המכריע של הכדורגלנים שמגיעים לגיל גיוס מתמקדים בהורדת פרופיל, הליכה לקב"ן, תיווך של מאכערים שמסדרים להם תפקידי מש"ק ממטרות וכיו"ב. העיקר שהשחקן ישרת קל"ב ויוכל להגיע לאימונים. כך אנו מאבדים עתודה של ספורטאים, ומי שמצליח עושה צבא מדומה.

 

יש ליזום, בשיתוף צה"ל כמובן, הקמת יחידה שמטרתה להגדיל מכסות הספורטאים המצטיינים, תוך יציקת תוכן מעשי לפעילותה - כמו למשל עבודה עם נוער בסיכון - כאשר כל מועדון בליגות הכדורגל המקצועניות יוכל לשלוח ליחידה מספר שחקנים. המסגרת תהווה חוד חנית לצעירים שהגיעו לגיל גיוס בשאר ענפי הספורט.

 

צריך להקים יחידה צבאית לספורטאים מצטיינים. סולומון (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
צריך להקים יחידה צבאית לספורטאים מצטיינים. סולומון(צילום: ראובן שוורץ)

 

אלה הם רק מקצת הרעיונות, ואליהם יתווספו צעדים כמו הרחבה ופיתוח של מרכזי המצוינות שהקימה ההתאחדות ברחבי הארץ; סיוע בלימודים לשחקני המחלקות הצעירות בשיתוף אגודת הסטודנטים (במתכונת של פרויקט פר"ח), הקמת גוף שיטפל בתרבות הארגונית, כמו למשל קיום ערבי הוקרה לציון פועלם של שחקני ומאמני עבר מצטיינים, ולזכרם של אלה שכבר אינם עימנו.

 

הגיע הזמן לצאת מהעסקנות, לנער את ראשי ההתאחדות, ובעיקר לחשוב מחוץ לקופסה.

 

הכותב הינו בעלים של חברה העוסקת בייזום ובשיווק נדל"ן מסחרי באירופה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ראובן שוורץ
אל-חמיד מול קיארטנסון
צילום: ראובן שוורץ
מומלצים