הרב הראשי: "חמץ בבית חולים? הם עושים דווקא"
בהתייחסות ראשונה ב-ynet תוקף הרב דוד לאו את הארגונים שעתרו לבג"ץ נגד האיסור על הכנסת מוצרים לא-כשרים למוסדות הרפואיים: "אני מכיר את הדבר הזה ולצערי חלק גדול מהאנשים באים בצורה של התרסה. באמת נורא-נורא חסר למישהו שהלחמנייה לא תהיה כשרה לפסח?"
הרב הראשי לישראל, דוד לאו, דוחה את הדרישה להתיר הכנסת חמץ פרטי לבתי החולים במהלך חג הפסח על ידי מאושפזים או בני משפחותיהם. בהתייחסות ראשונה לסוגיה הוא טוען כי המאבק הציבורי והמשפטי שמוביל "הפורום החילוני" נגד הנחיית משרד הבריאות בעניין - מונע משיקולים זרים.
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות >>
בריאיון מיוחד לאולפן ynet תקף הרב לאו את הארגונים שעתרו לבג"ץ נגד האיסור על הכנסת מוצרים לא-כשרים למוסדות הרפואיים ואמר: "אני מכיר את הדבר הזה ולצערי חלק גדול מהאנשים באים בצורה של התרסה. בוא נהיה כנים, זה מגיע בתור 'אנחנו פה ואנחנו נראה שאנחנו פה'. הם יכניסו דווקא".
קראו עוד בערוץ היהדות :
- הטרנד הלוהט: אופים מצות ליד הבית
- עשתה היסטוריה: הושבעה השופטת החרדית הראשונה בישראל
- שני משוגעים אוכלים מצה: ה"ביטדוס" עושים פסח
"אנחנו נמצאים כולנו במדינה אחת, והסמל של העם היהודי בהרבה מקומות היה השבת והאיסור על חמץ בפסח", הוסיף הרב. "מדובר פה בסמל ובדבר שיקר וחשוב להרבה מאוד אנשים. ברגע שישנו חמץ במקום אחד הוא גם משפיע על (כשרות) הכלים שנמצאים שם. על מה מדובר כאן בסך הכול, שבעה ימים? בואו נתחיל גם לכבד. זו בקשה לגיטימית והגונה.
"בכניסה לבית המזוזה לא עומדת ישר, אלא ברוב המקומות היא מעט מוטה פנימה", המשיל, "כשנכנסים לבית אחד, כל אחד צריך לדעת להתכופף קצת, לוותר קצת, לתת משהו. לא חסרות לנו צרות, בואו נפסיק לקחת כל דבר שנוגע למסורת ישראל ולהפוך אותו למלחמה".
"פיקוח נפש דוחה חמץ"
הרב הראשי הדגיש כי איש אינו מתכוון לחדור למרחב הפרטי של האדם ולקבוע מה יאכל ומה לא, אך במוסדות ציבוריים מוטב לשמור על הסמלים הבולטים של מסורת ישראל. הוא מצפה מהציבור לקבל זאת בהבנה כפי שהוא מציית, למשל, לאיסור על הכנסת מזון לבתי הקולנוע.
עוד הדגיש הרב לאו כי אין כל כוונה למנוע מזון הנחוץ למאושפזים לשם הצלת חיים. "לא מדובר על חולה שחלילה זקוק לפיקוח נפש שלא יהיה לו מה לאכול", אמר. "פיקוח נפש דוחה חמץ" (כלומר, לחולה שיש בו סכנה מותר לצרוך גם מזון שאינו כשר).
לסיום ביקשה הרב להרגיע כי איש לא יישאר רעב: "בדוכנים, אם מישהו רוצה לקנות מאכלים בבתי החולים יש לו, ולא חסר שום דבר. אפשר למצוא היום הכול, עם כל ההתפתחות. זה לא כמו כשהיינו ילדים, שהיינו אוכלים ביצה, ירקות ומצה. היום יש לך שפע כל כך גדול".
תגובה: "הדתיים מכתיבים - החילונים מצייתים"
ד"ר רם פרומן, מנכ"ל הפורום החילוני, יצא נגד מה שהוא מכנה "חוסר הדדיות או איזון". לדבריו, "הדתיים מכתיבים את התנאים - והחילונים נדרשים לכבד ולציית. מי שמעז לא לציית מואשם מיד בהתרסה, פלגנות וקטנוניות.
"אכן לכבד את האחר הוא ערך ראוי בעינינו, אלא שעל פי הרב לאו את צרכי החילונים לא צריך לכבד. הרב לאו עומד בראש ארגון מונופוליסטי ודורסני שמרשה לעצמו להעמיד דרישות מקוממות, לא סבירות ולא אנושיות לבתי החולים ולציבור באמצעות ניצול מעמדו כרגולטור, על מנת לכפות את רצונו וליצור מאזן אימה מול בית החולים. הרבנות הראשית היא הגורם המתריס, הקטנוני ובעיקר המפלג בסיפור זה".
הוא סיכם כי "הפורום החילוני ושותפיו למאבק המשפטי והציבורי ימשיכו להגן על זכויות הציבור החילוני במדינת ישראל. אנחנו מאמינים בזכותו של כל חולה ליהנות מאוכל ביתי ומנחם שיקל עליו את מכאוביו ושהותו בבית החולים, וכן בזכות הפרטיות של כל מי שמביא עימו אוכל לחולים. הבידוק היחיד שבאי בית החולים צריכים לעבור הוא בידוק ביטחוני, לא בידוק לאיתור חמץ".
מנכ״ל תנועת "ישראל חופשית", אורי קידר, הגיב על דברי הרב לאו: "לצערי, ולא בפעם הראשונה, הרב הראשי לישראל מפסיד את ההזדמנות להיות גורם מאחד ומפשר בעם ישראל... במקום לקחת אחריות ולנסות למצוא פתרונות שיאפשרו על שמירת הכשרות וימנעו מצבים מביכים שבהם מאבטחים נדרשים לפשפש בתיקיהם של באי בתי החולים, הוא בוחר להתעלם מהמצוקה ולהתבצר בעמדותיו הקיצוניות. הוא בוחר להיות הרב הראשי רק לחלק מישראל".