מחווה ישראלית לעזה: הרחבת שטח הדיג לשלושה חודשים
ברקע המתיחות הגואה, נערך צה"ל להגדיל מיד אחרי פסח את השטח שמותר לדיג מול רצועת עזה לתקופה ממושכת יותר מאשר בעבר. קצין בכיר בחיל הים: "זאת מחווה הומניטארית, רוב העזתים רוצים להתפרנס"
חרף המתיחות הגואה מול עזה - ישראל צפויה לנקוט צעד משמעותי לרווחת חיי הפלסטינים ברצועה: בזירה הדרומית של חיל הים נערכים בימים האלה לאפשר הרחבה של שטח הדיג המותר מול חופי רצועת עזה משישה מיילים ימיים (כ-12 ק"מ) לתשעה מיילים ימיים. השינוי צפוי להתרחש החל מאמצע חודש אפריל, לאחר חג הפסח, ולמשך כשלושה חודשים.
ההחלטה אושרה על-ידי הרמטכ"ל, רב-אלוף גדי איזנקוט, מפקד פיקוד דרום אלוף אייל זמיר, מתאם פעולות הממשלה בשטחים אלוף יואב (פולי) מרדכי ומפקד חיל הים אלוף אלי שרביט. בשבועות האחרונים נערכו שיחות בנושא בין בכירים במערכת הביטחון לעמיתיהם הפלסטינים על מנת להבטיח אכיפה שתאפשר את ההקלה ללא חריגות. גורמים במערכת הביטחון הוסיפו כי ההקלה הוכיחה עצמה בשנתיים האחרונות ולכן תורחב השנה. בשנה שעברה הרחבת שטח הדיג אפשרה שיווק דגים מעזה לחו"ל והורידה את מחירי הדגים ברצועה.
במערכת הביטחון פעלו בצעד זה גם בשנה שעברה, אולם אז משך ההרחבה היה קצר יותר, כחודשיים בכל פעם, שתי פעימות באביב ובסתיו. ייתכן שגם בפעימה הבאה במהלך השנה הנוכחית תכלול הרחבה ממושכת יותר של דיג, בכפוף לשקט הביטחוני היחסי. בכך יתווספו החל מעוד כשבועיים כ-120 ק"מ של שטח שמותר לדיג לעומת המצב שמבטא את הסגר הימי, האווירי והיבשתי שמטיל צה"ל על עזה מאז עליית חמאס לשלטון ב-2007.
בסך הכול מותר לפלסטינים לדוג לאורך כ-40 ק"מ מהגבול הימי עם ישראל ועד לגבול הימי עם סיני, כאשר בכל אחד מהגבולות הללו ישנה רצועה של כ-3-2 ק"מ שבה אסורה השהייה לפלסטינים. הרחבת השטח מיועדת לקטע שמול מרכז הרצועה ועד לדרומה, כך שאכיפת הסגר ביתר המקומות תצריך יותר פעילות מבצעית בתקופה זו על ידי לוחמי פלגה 916 של הזרוע הימית בצה"ל.
ההחלטה שנועדה להקל על הפלסטינים עלולה עוד להשתנות, בהתאם להסלמה אם תתרחש בשבועיים הקרובים, שבהם מתכוון חמאס לערוך קמפיין מחאה נגד ישראל ובכללו צעידות המוניות לעבר גדר הגבול. "רוב הפלסטינים ברצועה רוצים לחיות ולהתפרנס. הצעד הזה הוא מחווה שתצריך מאיתנו עוד עבודה על בסיס כוחותינו", הסביר הבוקר (יום ד') ל-ynet קצין בכיר בחיל הים. "זהו אירוע הומניטארי שיאפשר לפלסטינים להתפרנס ולהכניס אוכל נוסף".
לאורך תקופת ההקלה לדייגים הפלסטינים תיבחן כל העת התנהגותם לאור חריגות מהשטחים המותרים שנמשכות כל העת. מדי חודש נרשמות מאות חריגות של דייגים פלסטינים מהשטח המותר, ורובן מסתיימות בחזרה מהירה יחסית לשטח המותר בהוראה של כוחות חיל הים.
בשנה שעברה עצרו הכוחות 14 סירות דיג שחרגו מהשטח המותר ועליהן היו כ-30 פלסטינים שעוכבו לחקירה. מתחילת השנה הוחרמו על ידי חיל הים כ-10 כלי שיט קטנים שחרגו מהשטח המותר ועליהם היו כ-20 דייגים פלסטינים שנעצרו.
בחודש שעבר: דייג לא חמוש נהרג מאש צה"ל
בתקרית החריגה ביותר, שאירעה לפני כחודש, נהרג דייג פלסטיני לא חמוש מאש צה"ל. תחקיר האירוע, שממצאיו הגיעו לידי ynet, קבע כי הכוח פעל היטב. לפי התחקיר שנערך בחיל הים, כוח כפול שהכיל לוחמים על "צרעה" ועל "דבורה" התקרב לסירת דיג פלסטינית שחרגה באמצע היום מהשטח המותר בצפון הרצועה.
הלוחמים צעקו לעבר שלושת הדייגים שעל הסירה לסגת דרומה, בעברית ובערבית, ללא מענה. בשלב זה החלו החיילים בנוהל הרחקה שכלל שימוש ב"אמצעי אל הרג" נגד שלושת הדייגים, כולל התזה עוצמתית מתותח מים. בשלב מסוים הפלסטינים אף התנגשו במכוון בספינת הביטחון השוטף הישראלית ויושביה השליכו חפצים לעבר הלוחמים.
רק כעבור 35 דקות של פעולות שכנוע החליט קצין מהכוח לירות אש חיה מנשק ייעודי למשימה זו שכולל כוונת טלסקופית לעבר מנועי סירת הדיג על מנת להשביתה. אחד הקליעים שפגע בחזית הסירה הפלסטינית ניתז ופגע באופן קטלני בפלג גופו העליון של הדייג הפלסטיני.
כוח חיל הים מיהר להעניק לו סיוע רפואי ראשוני ופינה אותו לישראל אך בהמשך נקבע מותו. שני הפלסטינים שהיו עימו עוכבו לחקירה ושוחררו בהמשך חזרה לרצועת עזה.
בשנה שעברה נרשמו שתי תקריות מול חופי הרצועה שבהן נהרגו שני דייגים פלסטינים, אחד במסגרת נוהל מעצר חשוד והשני בתאונה. "הכוח פעל במידתיות ומאז המשכנו לפעול באותה הדרך", הסביר גורם בחיל הים. "אנו פועלים מול חריגות בים בתקיפות וברגישות ולוקחים בחשבון תרחישים שהאירועים על היבשה בסוף השבוע הקרוב יקרינו גם על הזירה הימית. הנפיצות היא גבוהה ולכן חידדנו ערנות ודריכות לקראת הימים הבאים".