"לא חראם על הפיתות?": בודקים חמץ בכניסה למחלקת יולדות
אישה בדואית הגיעה לבקר יולדת בבית החולים סורוקה ונאלצה להשאיר בחוץ את הפיתות שהביאה לה. "את לא יכולה להכניס לחם", הסביר לה המאבטח. סורוקה: "פועלים לפי הנחיות משרד הבריאות". צפו בסרטון
עוצרים את החמץ בכניסה למחלקת יולדות: השבוע עלה לכותרות האיסור להכניס חמץ בבתי החולים. כמה בתי חולים הודיעו כי יאפשרו זאת, אבל בית החולים סורוקה אינו אחד מהם. בכניסה למחלקת יולדות של המוסד הרפואי בבאר שבע בדקו תיקים של מבקרים בכניסה, רבים מהם מהמגזר הבדואי. בסרטון שצולם נראית אישה בדואית מבוגרת עם שקיות מנסה להתווכח עם המאבטח בכניסה למחלקת יולדות ג', כדי שייתן לה להכניס את הפיתות שהביאה. צפו בסרטון.
האישה ניסתה לשכנע את המאבטח שייתן לה להכניס את החמץ וניכר שלא הבינה מדוע היא נאלצת להשאיר את הפיתות בכניסה. "לא חראם על הפיתות?", שאלה את המאבטח, מתוך מחשבה שהוא מבקש ממנה לזרוק אותן. המאבטח הסביר לה: "אני בסך הכול עושה את העבודה שלי, את לא יכולה להכניס לחם. אני לא מתווכח איתך, אני מסביר לך. אני לא זורק", וציין כי הפיתות יוחזרו לה לאחר שתבקר את היולדת. האישה ניסתה להתווכח איתו אך לשווא. "אני לא עושה לך דווקא", אמר. בכניסה למחלקה הותקנה קופסת חמץ, שבה המבקרים שמו את הלחם שהביאו.
רונית כהן, שילדה אתמול את בנה השלישי, סיפרה: "הנשים הבדואיות שמאושפזות בבית החולים מסתובבות במסדרונות ולא מוצאות מה לאכול. אני רואה אותן מסתובבות ליד חדר האוכל, אני לא מבינה ערבית, אבל מבינה שהן לא כל כך מסתדרות. אני רואה את מגשי האוכל שלהן והם חצי ריקים. לא לכל אחת יש אפשרות שיביאו לה אוכל". רונית סיפרה כי בתיקים של האנשים שבאו לבקר אותה לא עשו בדיקת לחמץ.
"זה פסח, צריך להתחשב", אמר אחד המבקרים הבדואים בשיחה עם ynet. מבקר בדואי במחלקה כירורגית ב' ציין כי בכניסה לבית החולים "מחפשים חמץ ואסור להכניס, אבל אם נכנסים עם הרכב אפשר לוותר על הבידוק בכניסה". יחד עם זאת ציין כי הם מקפידים שלא להכניס חמץ במהלך ביקור החולים. "פסח, ככה זה".
אורי קידר, מנכ"ל תנועת 'ישראל חופשית', מהעותרות לבג"צ בסוגיית החיפוש בתיקי מאושפזים בחג, אמר על המקרה בסורוקה: "רק התחלנו את החג וכבר אנחנו עדים להתנהלות שמבזה את כל הנוגעים בדבר. במקום לחפש פתרונות מעשיים, הרבנות הראשית כופה נהלים קיצוניים שרק מעלים את מפלס המתח בבתי החולים. גם בית החולים סורוקה מוזמן להצטרף לבתי החולים שכבר הודיעו שלא ישתפו פעולה עם הנוהל הקיצוני הזה, ולמצוא פתרונות נקודתיים שישמרו על הכשרות מחד, ולא יבזו את המאבטחים, הצוות הרפואי והמאושפזים מאידך".
במהלך השבוע הודיעו כמה בתי חולים כי אין בכוונתם לבדוק האם חולים או מבקרים מכניסים חמץ במהלך חג הפסח. סגן שר הבריאות יעקב ליצמן הבהיר בתגובה כי מדובר בנוהל שקיים כבר שנים. "בפסח יש נוהל שאומר שבתי חולים לא מכניסים חמץ והם צריכים לבדוק אנשים. מה לעשות ש-80 אחוז מהאוכלוסייה שומרים כשרות בפסח. אין רשות לאף מנהל לא לקיים ולא לבצע את הנוהל שנהוג כבר 70-60 שנה. זה הנוהל שהיה עד היום ואנחנו נשאיר אותו".
לעומת זאת, שר הביטחון אביגדור ליברמן אמר השבוע באולפן ynet: "אנחנו בעד מסורת ישראל, אני אוהב את הערכים היהודיים, אבל אני מתנגד בתוקף לכפייה דתית. כמו שאני מתנגד לפתיחת המרכולים בשבת בבני ברק, אני מתנגד באותה מידה לסגירת המרכולים בשבת באשדוד. לגבי בדיקת תיקים של אנשים פרטיים בבתי חולים? זה נראה לי כבר טירוף מוחלט".
מבית החולים סורוקה נמסר בתגובה: "אנו פועלים על פי הנחיות משרד הבריאות, בצורה מכבדת לכלל המבקרים. קיים תפריט עשיר ומגוון לכל היולדות גם במהלך החג".