בתי הספר של החגים: "כוונה טובה, היערכות חפוזה"
קיצור חופשת הפסח בגנים ובכיתות א'-ג': חלק מהרשויות לא נכנסו, בכמה מקומות הלינו על חוסר ניסיון הצוותים ובכמה ערים לא נמצא מקום לכל הילדים. הורה שמתח ביקורת: "בלוף אחד גדול". הורה שתמך: "התוצאה משביעה רצון". משרד החינוך: "זה סיפור הצלחה"
במהלך חופשת הפסח התקיימו לראשונה בגנים ובכיתות א' עד ג' ברחבי הארץ קייטנות החג, שקיצרו בחמישה ימים את השהות של ילדים רבים בבתיהם. התוכנית "בתי הספר של החגים", שאותה התחייב שר החינוך נפתלי בנט להוציא אל הפועל גם בשנה הבאה, זכתה לתגובות חיוביות בקרב חלק מההורים, אולם היו גם מי שמתחו עליה ביקורת: "הכוונה הייתה אמנם טובה, אך ההיערכות הייתה חפוזה ולקתה בחסר".
בתי הספר של החגים - בדיקת "ידיעות אחרונות" ו-ynet
לצד ההקלה הגדולה של הורים על כך שחופשת ילדיהם קוצרה בחמישה ימים, הצביעו אחרים ובכללם גורמים במערכת החינוך על שתי בעיות עיקריות: חוסר ניסיון של כוח האדם והישארות של ילדים רבים בבתיהם מאחר שלא נמצא להם מקום. "כל מי שהיה לו תעודת זהות ודופק - התקבל", אמר גורם בכיר במערכת החינוך בהתייחסו לכוח האדם.
"זה צעד ראשון וחיובי בכיוון הנכון", אומר זאב גולדבלט, מנכ"ל פורום ועדי ההורים היישוביים, "אולם מטרת העל צריכה להיות יום לימודים ארוך, ולא פלסטרים בדמות 'בתי הספר של החגים' או החופש הגדול. בהינתן היעד הזה, הקיצור מהווה צעד בכיוון הנכון, גם אם הוא נעשה בצורה חפוזה בגלל העברת תקציב מאוחרת". העברת התקציב המאוחרת שעליה מצביע גולדבלט הפכה לאחת הסיבות המרכזיות להתנגדות לתוכנית.
בינואר הכריזו שר החינוך בנט ושר האוצר משה כחלון על התוכנית שצפויה לכלול גם את חופשת החנוכה בשנת הלימודים הבאה. לפי המתווה, הקייטנות יפעלו במשך חמישה ימים. ברשויות חזקות ההורים משלמים וברשויות חלשות הקייטנות מועברות בחינם.
ברקע הדברים יצוין כי כמה רשויות - בהן תל אביב-יפו, קריית טבעון, הרצליה וגבעתיים - סירבו להצטרף לתוכנית משום שסברו מראש כי לא יצליחו לגייס את כוח האדם הדרוש להפעלה מלאה. התוכנית יצאה אל הפועל אחרי שהורים רבים דרשו להקל עליהם בחופשות ארוכות שאינן תואמות את ימי החופש שלהם מהעבודה.
בשטח עצמו, כך מתברר, לא בכל המקומות הופעלה התוכנית בהתאם להצהרות הראשונות. אבי קמינסקי, יו"ר מנהל אגפי החינוך, סיפר כי בהוד השרון, למשל, התוכנית לא הופעלה בכיתות ג' משום שלא נמצאו מספיק עובדים. קמינסקי צינן את ההתלהבות לגבי משמעות התוכנית והזכיר כי גם בעבר הופעלו צהרונים בזמן חופשות החגים. לדבריו, "ההבדל היחידי זה שהפעם הרחיבו את זה, והחליטו לתקצב ולסבסד את הפעילות".
יחד עם זאת, קמינסקי בירך על התוכנית: "בסופו של דבר, התוכנית הצליחה, גם אם חלקית. אני מצדיע לרשויות המקומיות על ההתארגנות שלהן ועל הרצון לקדם את התוכנית. עם זאת, צריך להתמקד בנושא כוח האדם. בחלק מהמקומות לקחו את כוח האדם שהיה בנמצא, כזה שלא היה לו כל קשר לחינוך וללא כל גישה לילדים. בשורה התחתונה, זו תכנית ש'התגלחו' עליה ועדיין לומדים אותה, אך זה בהחלט היה פיילוט מוצלח".
אמציה דויטש, יו"ר ועד ההורים במודיעין, התנגד בחריפות לאורך כל הדרך לתוכנית: "אי אפשר לקרוא לקייטנה בתשלום שלא מופעלת בכל מקום 'קיצור חופשה'. זה בלוף אחד גדול. כל ההיערכות הייתה ברגע האחרון, ובמודיעין חצי מהילדים לא הצליחו בסופו של דבר להירשם לקייטנות הללו. מי שהיה רשום מראש לצהרונים - נכנס, אך רבים אחרים נותרו ללא המסגרת. הפעלה מלאה של התוכנית דרשה גיוס של מאות אנשים, וזה כמעט בלתי אפשרי".
דויטש האריך כי כ-5,000 ילדים בעירו כלל לא לקחו חלק בקייטנות. הוא ציין כי "משרד החינוך מתהדר בהצלחה גדולה, אבל לא הייתה שום הצלחה. אם זה יישאר במתכונת של קייטנה בתשלום שהיא לא חובה - אז זו קייטנה, לא 'קיצור של החופשה'. משרד החינוך מהנדס את הנתונים כדי להציג ההצלחה, אבל עובדים עלינו ויש פה מכונת תעמולה שנועדה לתת תחושה שיש פה משהו שהצליח בגדול".
רון סגל, יו"ר הנהגת ההורים ברעננה, חלק על דויטש, וסיפר כי הוא בהחלט מרוצה מהתוצאה הסופית. "בהתחשב בעובדה שהכוונה של המוצר הזה היא לתת עזרה וסיוע להורים, ושהתוכנית נולדה כתוצאה מבקשה של ההורים והוחלט לקיימה כבר השנה ולא לדחות אותה - ברעננה התוצאה הסופית הייתה בהחלט משביעת רצון". סגל סיפר עוד כי הוא לא קיבל ולו תלונה אחת הנוגעת לתפקוד העובדים, והוסיף כי בכל בתי הספר בעירו התוכנית פעלה במתכונת מלאה.
כבר עכשיו מסתמן כי גיוס כוח האדם ייתקל גם בשנה הבאה בקשיים, ואולי אף בעוצה גבוהה יותר. הסיבה המרכזית לכך היא שחופשת החנוכה קצרה יותר מחופשת הפסח. "אני צופה שלא יהיה פשוט לגייס כוח אדם לקייטנות החנוכה", אמר קמינסקי. "החופשה קצרה יותר ואנשים זקוקים לחופש. יהיה קשה למצוא את כוח האדם".
"מסגרת חינוכית הולמת"
ממשרד החינוך נמסר: "כחצי מיליון תלמידים בכל רחבי ישראל, המהווים 80% מכלל הפוטנציאל, נהנו השנה לראשונה ממסגרת חינוכית וחווייתית בחופשת הפסח, במסגרת תוכנית 'בתי הספר של החגים'. לאור הצלחת התוכנית הודיע שר החינוך בנט על המשך פעילותה גם בשנה הבאה, כך שלהורי ולילדי ישראל תינתן שוב מסגרת חינוכית הולמת בחג החנוכה וגם בחג הפסח".
על התלונות שנשמעו בנושא אמרו במשרד החינוך כי "באופן טבעי, כמו בכל תוכנית חדשה, ישנם קשיים נקודתיים אך אין בהם כדי להצביע על התוכנית כולה. משרד החינוך קשוב לציבור ההורים ויפעל ללמוד ולשפר את הפערים שהתגלו, כך שהמסגרת המצליחה תמשיך לעמוד לרשות ציבור ההורים, שעד עתה הביע בה אמון גדול.
"התוכנית נולדה מתוך צורך אמיתי שעלה מהשטח, לאחר שההורים רבים היו צריכים להיקרע בין פרנסה לבין זמן איכות עם הילדים, ובתוך זמן קצר יצאה אל הדרך בזכות עבודה מאומצת מסביב לשעון של משרד החינוך והרשויות המקומיות".