זינוק במספר האוטיסטים בישראל: מהם סימני האזהרה שאתם חייבים להכיר?
נתוני רשויות הרווחה מצביעים על עלייה של יותר מ-50% במספר הישראלים המאובחנים באוטיזם בשנים האחרונות. ממתי ניתן לחשוד באוטיזם, ומה סימני האזהרה בילדים ומבוגרים?
הספקטרום ממשיך בעלייה: נתוני משרד הרווחה מגלים כי חל זינוק במספר הישראלים המאובחנים כאוטיסטים. על פי ההערכות, העלייה נובעת ממודעות הולכת וגוברת להפרעות הספקטרום האוטיסטי.
על פי הנתונים, בשנת 2014 אובחנו 10,465 ישראלים כאוסיסטים, ואילו בשנה שעברה מספר זה כבר הגיע ל- 15,820. האזור עם הכי הרבה אוטיסטים במדינה הוא תל אביב, בו נרשמה עלייה של 8% בין 2016 ל- 2017. עליות נרשמו גם באזור חיפה והצפון (עליה של 14%), ירושלים (13%) והדרום (10%).
אבחון הספקטרום האוטיסטי השתנה לפי כחמש שנים, כאשר ספר האבחנות הפסיכיאטרי – DSM5 החליט לאחד את תתי האבחנות (ובהן אספרגר או PDD), לכדי אבחנה אחת – הספקטרום האוטיסטי. הסיבה היא שלא נמצאו הבדלים ביולוגיים, מעבדתיים או הבדלים בתוכניות הטיפול בין תתי האבחנות השונות. על פי הקונצנזוס היום, אוחדו כלל האבחנות לכדי אבחנה אחת: הפרעת הספקטרום האוטיסטי: ASD.
"הפרעות הספקטרום נקבעות כיום לפי שלוש דרגות חומרה", מסביר ד"ר גל מאירי, מנהל היחידה הפסיכיאטרית לגיל הרך בסורוקה ומנהל רפואי של "מרכז אוטיזם בנגב", "אוטיזם קל מתייחס למקרים בהם לא קיימת מגבלה שפתית, שכלית או רפואית, ובמקרה כזה כיוון הטיפול הכללי הוא סייעת צמודה העוזרת בתיווך חברתי והתארגנות, יחד עם טיפול קבוצתי, עבודה על תקשורת והדרכת המשפחה והסביבה".
הוא מוסיף כי במקרה של אוטיזם בינוני עד חמור, קיימת מגבלה משמעותית, חברתית שפתית ותקשורתית, עם או בלי מגבלה רפואית, מה שמצריך היערכות משמעותית של המשפחה ומערכת החינוך.
הדגלים האדומים
אבחון האוטיזם כיום מתבצע בין גיל שנתיים לשלוש, אולם יש לא מעט ילדים המאובחנים כבר בגיל שנה וחצי ואף למטה מזה, לאחר שהם עונים על הקריטריונים להפרעה באופן בולט.
לפניכם עשר שאלות שחשוב לשאול את עצמכם במקרה של חשש:
1. תקשורת: האם הילד אינו מתקשר כבני גילו?
2. שפה: האם חל עיכוב בהתפתחות השפה לאחר גיל שנה? בגיל שנתיים - אינו מפתח שפה תקשורתית עם צמדי מילים ושהשימוש בה הוא לצרכי תקשורת.
3. עיסוק: האם הילד אינו מבקש את תשומת לב ההורים ואת התייחסותם ונראה שאינו זקוק לכך והוא נהנה יותר עם עצמו?
4. חזרות: האם לילד תנועות רפטטיביות והתנהגויות שחוזרות על עצמן? תנועות אופייניות הן של נפנוף בידיים, הליכה על קצות האצבעות, סיבוב חפצים או הסתכלות על חפצים מסתובבים, התעסקות שעות ארוכות עם אותו חפץ.
5. מבט: האם קיים היעדר קשר עין?
6. תגובה: האם הילד עונה או מגיב לקריאה בשמו?
7. דמיון: האם לאחר גיל שנתיים יש היעדר של משחק דמיוני והוא אינו מפתח שום משחק של "כאילו"?
8. התייחסות לסביבה: האם בכניסתו של הילד למקום חדש הוא מתחיל בפתיחת דלתות וחיפוש אינסופי אחר גירויים תחושתיים, ואינו מתייחס לדמויות האנושיות בחדר?
9. מזון: האם הילד בררני באופן קיצוני באוכל ונצמד לסוגי מזון מסויימים באופן אובססיבי?
10. ויסות תחושתי: ילדים אוטיסטים מצד אחד אינם אוהבים מגע עדין, ומנגד לעתים אינם חשים בכאב. בנוסף, הם עשויים לחבב גירויים עזים כמו סיבוב חזק של קרוסלה, נדנוד חזק בנדנדה או סיבוב סביב עצמם. הם גם בעלי רגישות אודיטורית בולטת: הם נרתעים וחרדים מרעש ונכנסים למקום הומה כשהם מניחים את ידיהם על האוזניים וצורחים.
לעתים מתגלה ההפרעה האוטיסטית בגילאים מבוגרים יותר, לעתים אף אחרי גיל 40. "ההפרעה עשויה להתגלות בגיל מאוחר בגלל עלייה בדרישה לתפקוד חברתי מסתגל", מסביר ד"ר מאירי, "אנשים אלה מבודדים, חלקם שווי נפש לכך לחלוטין וחלקם מתוסכלים מכך".
הוא אומר כי "לאנשים אלה יש קשיים בפיתוח יחסים חברתיים עם קבוצת השווים. יש להם קושי בהבנת סיטואציות חברתיות, חוסר טקט, ולעתים מגלים סימפטומים אופייניים גם להפרעה אוטיסטית בילדים, כמו תחומי עניין מיוחדים, הפרעה בוויסות החושי, נוקשות מחשבתית, היצמדות לשגרה וקושי עם שינויים או טקסים".
אלה הדגלים האדומים האפשריים המחשידים להפרעה על הספקטרום אצל מבוגרים, המצריכים אבחון פסיכיאטרי:
1. קושי ביצירת קשר עין.
2. התנהגות שאינה תואמת סיטואציה (לבוש חריג ומוזר, פרצי צחוק בארוע טראגי)
3. בידוד חברתי וקושי ביצירת אינטראקציות עם אנשים
4. מיעוט בהבעות פנים או תנועות ידיים תואמות לשיחה
5. הבנת משפטים באופן מילולי ולא רעיוני
6. שימוש מילולי חריג (דיבור בקול רם, במקצב או בגובה הקול)
7. טווח מצומצם של תחומי עניין
8. הבנה לא בוגרת ולא מותאמת של מיניות
9. אצל חלקם ישנה הפרעה נפשית נוספת כמו הפרעה אובססיבית אימפולסיבית, דיכאון, פוביות וחרדות
10. סרבול מוטורי, קושי בביצוע פעולות מוטוריות פשוטות (כמו כתיבה, הליכה, או יציבה נכונה).
צפו: כך אוטיסטים רואים את העולם