בנט נגד נתניהו: "ישראל תהפוך לגן עדן למסתננים"
תגובות מגוונות במערכת הפוליטית למתווה שהשיגה הממשלה עם נציבות האו"ם לפליטים, שמשמעו ביטול תוכנית גירוש מבקשי המקלט. רגב: "ויתור על עקרונות". מרצ: "המילה מסתננים יצאה מהלקסיקון". יו"ר ועד שכונת התקווה: "הפתרון המוצע - בכיה לדורות ונזק בלתי הפיך למדינה"
חילוקי דעות במערכת הפוליטית בעקבות הודעת לשכת ראש הממשלה על ביטול תוכנית גירוש מבקשי המקלט. "אחרי שנים של התעלמות מהבעיה, סוף סוף מסתמן מתווה שגם מכיר במעמד מבקשי המקלט, גם מניח פתרון לשיקום השכונות של דרום ת"א וגם קובע מדיניות מוסדרת למהגרי העבודה", אמר יו"ר המחנה הציוני אבי גבאי, שהוסיף: "המבחן - בביצוע". לעומתו, שר החינוך נפתלי בנט תקף את ראש הממשלה נתניהו ואמר: "הסכם מתן מעמד ל-16,250 מסתננים בישראל יהפוך את ישראל לגן עדן למסתננים".
במסגרת ההבנות המשותפות תפעל נציבות האו"ם לפליטים, באמצעות הסדרים עם מדינות מערביות שונות, ליציאה מישראל של לכל הפחות 16,250 מהגרים, ואילו ישראל תסדיר את מעמדם של אוכלוסיות מוגנות שמרביתן ממילא היו נשארות בישראל.
המתווה החדש, לדברי בנט, "מהווה כניעה מוחלטת לקמפיין השקרי שהופץ בתקשורת בחודשים האחרונים. המתווה המקורי שגובש בממשלה בנושא המסתננים מוסרי וצודק, ויש לפעול על פיו בלבד: פליטים ממקומות סכנה - יקלטו בישראל, מסתנני עבודה - יוחזרו. יובהר: במתווה החדש ישראל תקלוט מהגרי עבודה שכלל לא הגישו בקשת מקלט".
"בחתימה על הסכם זה אנו מעבירים מסר מסוכן לכל העולם: מי שיצליח להסתנן לישראל באופן בלתי חוקי, זוכה בפרס של תושבות כאן או במדינה מערבית. זוהי קריאת כיוון למיליוני מהגרי עבודה פוטנציאליים להגיע לישראל. האמינות של ממשלת ישראל עומדת כאן על הכף, לצד חובתנו המוסרית כלפי תושבי דרום תל אביב החיים כמדינה בתוך מדינה", הוסיף.
רגב: "ויתור על עקרונות", חזן: "הממשלה 'החזקה' התקפלה"
גם שרת התרבות והספורט מירי רגב השמיעה ביקורת על המתווה שהושג: "ההחלטה שפורסמה היום דרמטית ואני בהחלט מודאגת מהוויתור המהיר על פניו, על עקרונות היסוד של מדיניות ההגירה של הממשלה. כידוע לא מדובר בפליטים אלא באנשים שהסתננו באופן לא חוקי, לכן ההתדיינות עם נציבות האו"ם לפליטים לטעמי היא לא במקום. גם התוצאה הסופית, שעל פיה עשרות אלפי מסתננים יישארו בישראל, מדאיגה מאוד מבחינת הזהות של המדינה והמרקם החברתי שלה".
רגב הוסיפה: "הם הרי לא יגורו בשיכון ל', רמת אביב או כפר שמריהו, אלא בפריפריה החברתית והגיאוגרפית של ישראל ויסבו לה נזקים רבים כפי שקורה עד היום בדרום תל אביב".
גם ח"כ אורן חזן (הליכוד) הפנה חיצי ביקורת לעבר נתניהו: "סוף ידוע מראש - המסתננים קיבלו הכשר בחסות החוק! הממשלה מנסה כעת למרוח את ההתקפלות שלה בעניין המסתננים במילים יפות שאין להן שום משמעות מעשית. בשורה התחתונה: קצת לחץ ציבורי והממשלה 'החזקה' הזו פשוט התקפלה. זה באמת היה יכול להיות מצחיק אם לא היה מדובר בנושא כל כך רציני וכאוב".
יו"ר ועדת הפנים, ח"כ יואב קיש (הליכוד) אמר כי הוא "מקבל בהבנה אך בחששות כבדים את ההסכם שהגיעה המדינה עם האו"ם בנושא גירוש המסתננים מישראל". לדבריו, "יש לעמוד על שני עקרונות שאם לא יתקיימו הרי שיהפכו את ההסכם לאסון: 1. צריך להיות ברור כי ישראל לא הופכת ולא תהפוך לתחנת ביניים/ תחנת הכשרה ככרטיס כניסה לאירופה עבור מיליוני אפריקנים שעלולים להגיע לכאן אם הדבר לא יתבהר לחלוטין.
"2. שלילת התקדים שהמסתננים מוכרים כפליטים בעתיד. הם לא היו פליטים לפני ההסכם והם לא פליטים אחריו. פשוט מסתננים-מהגרי עבודה. שינוי הסטטוס שלהם בצורה גורפת עלול להביא למצב עתידי שכל מי שיגיע מאפריקה לישראל ייחשב כפליט ולא נוכל להוציא אותו מכאן".
קיש סיכם: "אסור לשכוח: לאופי ההסכם הזה תהיה השפעה אדירה להמשך הנסיונות להסתנן לישראל וליכולתה העתידית להוציאם מישראל. לטובה או לרעה - חובתנו לדאוג שתימנע מוטיבציה להסתנן לכאן או להישאר כאן. ליבי עם תושבי דרום תל אביב בתקווה להרחקת רוב אלו שהפכו חייהם לגיהנום בהקדם".
סיעת מרצ בירכה על המתווה שהושג: "היום המילה 'מסתננים' יצאה מהלקסיקון. סוף סוף ממשלת ישראל הפנימה את הצורך לקלוט פליטים. משבר הפליטים העולמי הוא משבר אמיתי וחריף והתעמולנים שניסו לצייר אותו באופן אחר צריכים היום להתנצל. הציבור הישראלי נלחם על פתרון צודק והגון והיום הוא גם מנצח עם ביטולו של הגירוש. פליטים זה לא סחורה שחותכים חצי חצי. העמדה שלנו היתה ונשארה שישראל צריכה לבדוק מעמד אישי ולהעניק הגנה בסטנדרטים המערביים לפליטים".
הנשיא ריבלין: "מתווה אחראי וחשוב"
נשיא המדינה ראובן ריבלין בירך את ראש הממשלה, שר הפנים ומנכ"ל רשות האוכלוסין וההגירה "על המתווה האחראי והחשוב וכן על הקמתה של המנהלת לשיקום דרום תל אביב". לדבריו, התוכנית תאפשר למדינת ישראל "להשיב את שגרת החיים הראויה לאזרחי דרום תל אביב, החיים במציאות בלתי מתקבלת על הדעת וזאת באמצעות העזיבה חסרת התקדים שעליה סוכם במתווה".
ארגוני זכויות האדם המוקד לפליטים ולמהגרים, א.ס.ף - ארגון סיוע לפליטים ולמבקשי מקלט בישראל, רופאים לזכויות אדם, קו לעובד, אמנסטי אינטרנשיונל ישראל, האגודה לזכויות האזרח, המרכז לקידום פליטים אפריקאים הוציאו הודעה משותפת: "זה סמלי שבחג הפסח, חג החירות, אנו מתבשרים כי מדינת ישראל הורידה מסדר היום את תכנית הגירוש ותאפשר למבקשי המקלט להגיע למקום מבטחים במדינות בטוחות. אנחנו נעקוב בדריכות אחר ההסכם שנחתם כדי לוודא שכל מבקשי המקלט יקבלו מעמד, זכויות וביטחון, הן בישראל והן במדינות האחרות".
תנועת "עוצרים את הגירוש" מסרה: "נעצר הגירוש הכפוי למדינות עולם שלישי! זהו הישג חסר תקדים שעומדים מאחוריו מאות אלפי ישראלים שיצאו בחודשים האחרונים בקריאה שלא להשלים עם גירוש מבקשי המקלט לעתיד לא נודע. ההסכם שנחתם לא היה קורה ללא עשרות הארגונים והתרומה של אזרחים רבים. ישנה הזדמנות אמיתית למדינת ישראל לעשות תיקון, ליצור מדינויות אחראית של פיזור וקליטה, לבחון ברצינות את בקשותיהם של מבקשי המקלט שיישארו בישראל ולשקם את שכונות דרום העיר תל אביב".
גם חברת הכנסת שלי יחימוביץ' (המחנה הציוני) בירכה את הממשלה על ההסכם הדרמטי שהושג בעניין הפליטים: "מדובר בניצחון אדיר של מאבק אזרחי ושל קול המוסר וההיגיון אל מול גזענות ושנאת הזר. המתווה שמציגה הממשלה נראה על פניו הגון הן מוסרית, הן ברמה הבינלאומית והן בדאגה, לראשונה, לתושבי שכונות הדרום".
ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני) אמר: "גירוש כפוי ומסוכן אל עתיד לא נודע היה מותיר קלון מביש על מצחה של מדינת ישראל וטוב שבלחץ המחאה הממשלה החליטה לחזור בה. היום ברור כי העובדות שהניחה הממשלה בפני הציבור ובפני בג"ץ היו מסולפות בלשון המעטה. אין כל ספק כי ללא המחאה האזרחית שהובילו הארגונים ואזרחים רבים וטובים הדבר לא היינו מצליחים בכך. מעכשיו יש צורך לאמץ את הצעת המחנה הציוני ולהביא לפיזור, קליטה והכשרה של האוכלוסייה הנותרת וכמובן שיקום של ממש של שכונות דרום תל אביב".
דרום תל אביב: "הזלזול בתושבים זועק לשמיים"
עם זאת, תושבים בדרום תל אביב מחו נגד ההסכם המתגבש. שלמה מסלאווי, יו"ר ועד שכונת התקווה וחסר מועצת העיר מסר בתגובה: "הפתרון המוצע על ידי ממשלת ישראל הוא בכיה לדורות ונזק בלתי הפיך למדינה. ממשלת ישראל ביצעה מחטף, שבוצע מתחת לאפם של תושבי דרום תל אביב. ממשלת ישראל הבטיחה כל הזמן כי יהיה שיתוף של תושבי דרום תל אביב - וזה פשוט לא קרה. הזלזול בתושבים פשוט זועק לשמיים".
"לגופו של עניין, אנחנו מצפים שאותו פתרון שנמצא לכ-16,000 מסתננים, יימצא גם לשאר המסתננים", הוסיף מסלאווי. "כל הדיבורים על הסדרת מעמדם, על פיזור שלהם ברחבי הארץ ועל תוכנית לשיקום דרום תל אביב הם דיבורים ריקים. עד שלא יגורשו כל המסתננים, לא תהיה שום תקווה לשכונות דרום תל אביב, לא תהיה שלווה ולא יהיה ביטחון לתושבי דרום תל אביב".
שפי פז, ממובילי המאבק לגירוש מבקשי המקלט, הביעה את התנגדותה הנחרצת למהלך ואמרה כי "בישיבה שקיימו הבוקר ראשי המאבק עם בכירים במשרד ראש הממשלה נאמר לנו כי המדינות השלישיות אשר איתן הגיעו להסכם בנושא המסתננים נסוגו בשל לחץ בינלאומי ובמקומו נסגר הסכם עם האו"ם שלפיו מדינות המערב יקלטו 16,250 מסתננים במהלך חמש שנים, וכי ישראל תקלוט מספר דומה (לא כולל הילדים שכבר נולדו ועוד ייוולדו). לגבי עוד 6,000 נוספים לא התקבלה החלטה.
"ההסכם הוא ביזיון למדינת ישראל ותוצאה ישירה של כישלון מוחלט של מדיניות רשלנית לכל אורך השנים. ההצעה הזו הוגשה לנו כעובדה מוגמרת והוצגה כ"ניצחון" תוך ציפייה שאנחנו ניתן לה את ההכשר המיוחל. אנחנו לא מאמינים יותר לשום הסכם ולשום הבטחה. תושבי דרום תל אביב ימשיכו את המאבק עד ליציאת המסתנן האחרון מהשכונות. רוצים פיזור? בבקשה. אצל מי שהתנגד לגירוש".
סוזי כהן, חברת מועצת העיר תל אביביפו, הגיבה אף היא לביטול מבצע הגירוש: "לא ייתכן שאחרי 15 שנים של סבל ומחנק על שכונות דרום תל אביב, ממשלת ישראל ובג"ץ ישאירו כאן את המסתננים.אנחנו לא מעוניינים בשום מנהלת שלא תזיז פה כלום ותפזר את המסתננים בשכונות חלשות. שיפזרו את המסתננים בקיבוצים שכל כך מתנגדים לגירוש. דרום תל אביב לא תהיה החצר האחורית של מדינת ישראל. סבלנו מספיק".
ויש גם קולות אחרים בדרום תל אביב. שולה קשת ממטה המאבק "דרום תל אביב נגד הגירוש" אמרה: "שמחתי לשמוע שהממשלה יחד עם נציבות האו"ם לפליטים הגיעו להסכם משמעותי והיסטורי שמשמעותו שהממשלה לא תגרש את השכנים שלנו, בדרום תל אביב, אל גורל לא ידוע, אלא חלקם יצאו למדינות מערביות וחלקם יישארו ומעמדם יוסדר. בנוסף לכך שיקום דרום תל אביב הוא חלק מהמתווה ועכשיו יש להשלים את המהלך, ולדאוג לדרום תל אביב באמת: לתת אשרות שהייה וזכויות למבקשי המקלט, ולשקם את דרום תל אביב".