הכי גדול שיש: 5 דברים שלא ידעתם על סופר-מון
הוא לא מנבא את סוף העולם, למרות שהוא נראה גדול כשהוא זורח, יחסית לגודלו בשאר לילות השנה, והמראה שלו תלוי, למעשה, באופן שבו השמש מאירה אותו. נעמה בן דוד, בוגרת "מהנדסות העתיד 2" עם 5 קטנות על ירח-על
בשיתוף תעשייה אווירית
המסלול החודשי של הירח סביב כדור הארץ הוא אליפטי ולא מעגל מושלם, ובמהלך החודש משתנה מרחקו של הירח מאיתנו בהפרש של כ-50,000 קילומטרים, בין כ-356,000 לכ-406,000 קילומטרים, מה שגורם לגודלו הזוויתי להשתנות. כאשר הירח נמצא במרחק הקרוב ביותר לכדוה"א והוא במלואו, הוא נחשב לסופר מון - ירח על - כי הוא נחשב ל-הכי גדול.
מה שצריך לזכור, שכאשר יש סופר-מון אין לצפות לירח עצום שמכסה את השמיים, אלא בירח שגודלו הזוויתי אכן יותר גדול מהממוצע, אך כדי לראות את ההבדל בין ירח ממוצע לסופר מון, יש להביט בירח כחודש אחרי הסופר-מון או חודש קודם, כדי שתהיה אפשרות להשוות בין הגדלים של הירח.
בנובמבר 2016 הירח היה במרחק הכי קרוב לכדור הארץ מאז 1948 ואז גודלו היה 8% יותר מהממוצע - אם פספסתם אותו תצטרכו לחכות ל-2034. בינואר השנה היו באותו החודש שני סופר מון - אחד בתחילת החודש והשני בסופו ומדובר באירוע נדיר יחסית.
אגב, בכל לילה הירח מפנה אלינו את אותו הצד בדיוק ולכן לעולם לא נראה את צידו האחר של הירח - מה שמביא לכך שצידו השני קרוי הצד האפל, למרות שהוא מקבל את אור השמש בימים שאנו לא רואים את הירח מלא. מראה הירח משתנה במהלך החודש בהתאם לאופן שבו השמש מאירה אותו. כאשר השמש והירח עומדים באותו הצד של כדור הארץ, היא מאירה את הירח מאחור ולכן הוא אינו נראה כלל. אגב, גודל הירח לא משתנה במהלך הלילה, אבל כשהוא נמצא ליד קו האופק הוא גדול ומרשים מאוד, מכיוון שהמוח מסוגל להשוות אותו לעצמים אחרים שבאופק כמו הרים, עצים ועננים נמוכים.
למרות שיש מי שטוען שסופר מון מנבא את סוף העולם, אתם יכולים להיות רגועים. התהליך חוזר על עצמו, והכל תלוי, כאמור, בקרבת הירח לכדור הארץ, וגם אז, במה שהמוח שלנו תופס מבחינת גודל. עדיין מודאגים? אתם יכולים לבדוק את זה עם נאס"א שערכו בדיקות והממצאים היחידים שהם מצאו הם שאולי אולי גובה הגלים קצת יותר גבוה בזמן סופר מון, אבל לא ברמה שצריכה להדאיג אותנו.
בשיתוף תעשייה אווירית