שתף קטע נבחר

יורם שגב ז"ל: ביקור חפוז בקיבוץ, בין קלקיליה לסיני

אחרי מבצע בקלקיליה, ולפני תחילת הלחימה בחצי האי סיני, הגיע יורם שגב ז"ל עם חבריו מהצנחנים לביקור קצרצר בקיבוץ איילת השחר. פחות מחודש מאוחר יותר נפל בקרב המיתלה. "הם היו אצלנו בסך הכול שעתיים - אכלו, שתו והתקלחו", נזכר אחיו הצעיר צביקה, "רציתי לספוג קצת מההילה שלו והקשבתי בצמא לשיחות"

קיבוצניק, צבר יפה תואר - זהו יורם שגב ז"ל, בנם הבכור של שושנה ושמואל, שנולד ביולי 1935 בקיבוץ איילת השחר, ונפל בקרב המיתלה ב-1956.

 

כבר בילדותו אהב את נופי הגליל ואת עבודות המשק. "הוא היה ילד מאוד מוכשר", מעיד עליו אחיו הצעיר צביקה שגב, היום בן 78. "אהב לצייר ולקרוא, והצטיין גם בספורט. הוא שיחק בקבוצת הכדורגל של הקיבוץ, ובלט בייחוד בענפי האתלטיקה - ובריצת 400 מטרים". כישוריו ותשומת ליבו לפרטים באו לידי ביטוי בין היתר בחוג הרישום בקיבוץ.

 

רישום של יורם שגב ז
רישום של יורם שגב ז"ל

רישום של יורם שגב ז
רישום של יורם שגב ז"ל

 

באוגוסט 1954 התגייסו שגב וחברו הטוב מהקיבוץ, יוחנן בהום ז"ל, לפלוגה א' בחטיבת הצנחנים. לאחר הקמת פלוגת הסיור החטיבתית הפך שגב לאחד מראשוני הלוחמים שהצטרפו לשורותיה. בחוברת שראתה אור בקיבוץ והוקדשה לזכרו נכתב כי "בכל פעם ששמענו על פעולה ידענו - יורם וחבריו מהמשק בין המשתתפים הפעילים. בחרדה רבה ציפינו לתוצאות. בכל פעם שחזר מפעולות אלה היה עצוב, סגור וממעט לספר".

 

בתמונה שצולמה במחנה עבודה בקיבוץ ארז, נראה שגב כשלצידו שלושה חברים - שמאוחר יותר התגייסו יחד לחטיבת הצנחנים ונלחמו בקרב הקשה על המיתלה. "הם צולמו בכיתה י"ב ונראים מאוד מאושרים בתמונה", מסביר צביקה. "בצד ימין עומד דן זיו, שזכה לעיטור הגבורה במבצע המיתלה, לידו איתן סהר ולצידו יוחנן בהום – חברו הטוב של יורם, שנפל גם הוא באותו הקרב המיתלה. בצד שמאל, עומד יורם".

 

יורם שגב ז
יורם שגב ז"ל (משמאל) עם חבריו

 

מעט לפני הקרב שגבה את חייו, הספיק לבקר את אחיו בקיבוץ. "הוא הגיע עם חבריו לפלוגה", הוא נזכר. "עשו עצירה מיד אחרי שהשתתפו במבצע בקלקיליה. אני זוכר שהם הגיעו בערב, ומשפחתי התארגנה לקבל את ששת החברים של יורם מהסיירת. הם היו אצלנו בסך הכול שעתיים - אכלו, שתו והתקלחו. הם היו בשלהם. ואז המפקד של יורם, דוד תמרי, אמר - 'חברים, חזרה לצבא'. הם עלו על הרכב הצבאי, ואני זוכר את עצמי בתור ילד עומד ברחבת הכניסה של הקיבוץ ומתפלל שהוא יחזור בשלום".

 

ב-29 לאוקטובר נפתחה מלחמת סיני במבצע ההצנחה הראשון והגדול בתולדות צה"ל, במעבר המיתלה. במקביל החל מסע רכוב של יתר כוחות הצנחנים על מנת לחבור לגדוד 890 שהוצנח. יומיים לאחר מכן, תחת פיקודו של אריאל שרון, החלו לנוע כוחות סיור גדולים לעבר התעלה. כוחות הצנחנים נתקלו באש קטלנית מצד פלוגות חי"ר מצריות שהתבצרו במקום וספגו אבדות רבות.

 

יורם שגב ז
יורם שגב ז"ל (משמאל) עם אביו ואחיו

 

בקרב המיתלה, שעליו יקבלו חיילים ומפקדים רבים עיטורים וצל"שים, נפל יורם שגב ז"ל לצד חברו הטוב מהקיבוץ, יוחנן בהום. "עד היום אנחנו מציינים את יום הזיכרון יחד עם משפחתו של יוחנן", מספר אחיו. "הם היו חברים טובים מהקיבוץ, שהתגייסו יחד לאותו הגדוד בצנחנים ונפלו באותו הקרב, בירידה מהמורדות של המיתלה.

 

"הוריי לא רצו להפוך את הבית למקדש הנצחה. הם עשו הכול כדי שנמשיך את שגרת החיים הרגילה בבית. מבחוץ איש לא היה מאמין שאנחנו משפחה שכולה. הוא היה גיבור בעיניים שלי. אחי הגדול ששומר על המדינה, כך הוא חרוט לי בזיכרון. כשהוא בא לכמה שעות ספורות לפני המלחמה, רציתי לספוג קצת מההילה שלו, והקשבתי בצמא לשיחות בינו לבין החיילים, ובזה נפרדנו".

 

יורם שגב ז"ל נפל ב-31 באוטובר 1956. הוא הובא למנוחת עולמים בבית הקברות בקיבוץ איילת השחר.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים