שתף קטע נבחר

מבקשי המקלט ותומכיהם: "אל תשתמשו בנו ככדור"

אמש הם חוו טלטלה עצומה, כשראש הממשלה ושר הפנים הכריזו על מתווה להסדרת מעמדם, ואילו שעות ספורות לאחר מכן הודיע נתניהו על ביטול המתווה. מבקשי המקלט התרו בפוליטיקאים: "אל תשתמשו בנו כדי להשיג את המטרות שלכם". נציבות האו"ם לפליטים הביעה צער על ביטול ההסכם

 

 

 

בבית אחותי בתל אביב התכנסו הערב (יום ג') מבקשי מקלט ותומכיהם, כדי למסור את עמדתם נוכח ההחלטות הסותרות של ראש הממשלה בנימין נתניהו. שולה קשת, יו"ר תנועת "אחותי" ומובילת מתנגדי הגירוש בדרום העיר, אמרה בפתח האירוע: "יש סולידריות בינינו למבקשי המקלט למרות כל מה שמנסים לומר. כתושבת דרום תל אביב אני מרגישה נבגדת פעם נוספת על ידי ממשלת ישראל, כמו כל הממשלות לדורותיהן". ביסרת אגבריה (33), מבקשת מקלט מאריתריאה, ביקשה מהממשלה: "אל תשתמשו בנו ככדור, אל תהפכו אותנו לחלק ממשחק, אל תשתמשו בשם שלנו כדי להשיג את המטרות שלכם".

  

אגבריה סיפרה על התקווה שנסך בה המתווה שהציג ראש הממשלה: "זה היה נראה כמו הסכם שנותן לנו מקום בטוח כבני אדם לשמור על זכויותינו בהתאם לחוקים הבינלאומיים. אבל מאתמול בלילה, התקווה התחילה להיסגר". היא פנתה לכל "היהודים והישראלים וכל הדרום תל אביבים, תודה לכם על הכל, אנחנו יחד, זה לא ישבור אותנו. ההפרעה הזאת לא תשבור את רוחנו, היא תרומם את רוחנו ונעבוד ביחד ונהיה מאוחדים ונהפוך את דרום תל אביב ביחד למקום שלו והרמוני לכולם".

 

היא ביקשה להעביר מסר לממשלת ישראל, "בבקשה אל תשתמשו בנו ככדור, אנו בני אדם, אל תשתמשו בשם שלנו למטרתכם, אל תשתמשו בנו כדי ליצור מצג שלפיו אתם עוזרים לאנשי דרום תל אביב. בזכותם אנחנו חיים את החיים. אבל אל תשים אותנו במשחק, אנחנו לא פה בשביל לשחק, אנחנו פה בשביל ביטחון".

 

לדברי קשת, המתווה שהציג אמש ראש הממשלה נתן להם תקווה, שנגוזה במהירות עם ביטולו. "הודרנו מפגישה שראש הממשלה עשה עם עסקנים, עם אינטרסנטים פולטיים, שאין ביניהם דבר וחצי דבר עם הרצון שלנו", אמרה לגבי פגישתו של ראש הממשלה עם תושבי השכונות בעיר.

 

"אף אחד לא סופר אותנו. לא ממשלת ישראל, לא ראש הממשלה. הם רק מנצלים את המצוקה שלנו בשביל להצדיק את הגירוש. יש שם תחרות - בנט, השרים שמימין לראש הממשלה, מי ימצא חן בעיני אלה שקוראים 'לגרש, לגרש, לגרש' מתוך מאניה מטורפת לגמרי, בלי להבין באמת את המצב בדרום תל אביב". 

מסיבת עיתונאים מטה מאבק דרום תל אביב נגד הגירוש (צילום: דנה קופל)
מטה המאבק: דרום תל אביב נגד הגירוש(צילום: דנה קופל)
 

תושבים נוספים מהשכונה סיפרו עד כמה חיי היומיום בה מקשים עליהם נוכח הזנחת התשתיות ומתחו ביקורת על מדיניות הממשלה. הם הביעו תקווה כי אנשיה יסייעו לתושבים ולפליטים כאחד, מבלי להסית אותם אלה נגד אלה.

 

ספיר סלוצקר-עמראן, תושבת שכונת התקווה ופעילה בשכונה ובמאבקי דיור ציבורי: "איך יכול להיות שאנשים חושבים שהשכנים שלי והחברים שלי, שחצו מדבר והגיעו לכאן בעינויים בסיני, הגיעו לכאן כדי לשטוף לנו את הכלים ולנקות לנו את המדרכות. הממשלה יודעת טוב מאוד מה הפתרונות - אבל הם בוחרים שלא לעשות את זה". גם היא טענה: "זו צביעות להיפגש עם קבוצה שלא באמת אכפת לה מדרום תל אביב, כי אם היה איכפת להם - הם היו צריכים לברך על ההחלטה שהתקבלה אתמול".

 

מבקש מקלט בשם תכליט סיפר כי הגיש בקשת מקלט לפני ארבע שנים אך טרם קיבל מענה. "התייחסו אלי כאל פושע, כאל אאוטסיידר. הממשלה מדברת במילים גזעניות. זה מכאיב לי. אני מבקש מהממשלה הישראלית לענות לבקשות המקלט שלנו, לפתוח לנו דלת בהתאם לחוק הבינלאומי. לא רק לעשות את ענייניה בשמנו. אם הממשלה נכשלת ולא יכולה לתת לנו את התשובות, צריך לתת לגורם שלישי לבדוק את בקשות המקלט שלנו".

 

אמש הודיע נתניהו תחילה כי חתם יחד עם שר הפנים על מתווה למבקשי המקלט, ולפיו 16 אלף מהם יועברו בחסות סוכנות האו"ם לפליטים למדינות מערביות אחרות, ואילו 16 אלף אחרים יקבלו מעמד בישראל ויוכלו להישאר בה. "נוציא את המסתננים מדרום תל אביב, נביא אותם למושבים, לקיבוצים, ליישובים החזקים, כדי שהנטל לא יפול על שכונות המצוקה", הסביר נתניהו. 

 

 

זמן קצר לאחר מכן פרסם נתניהו הודעה נוספת בפייסבוק שבה ניסה להסביר את צעדיו: "ראשית, אני מבקש שתבינו את השתלשלות הדברים: בשנתיים האחרונות פעלתי מול רואנדה כדי שזו תשמש כ'מדינה שלישית' הקולטת מסתננים שנגרש אליה גם בלי הסכמתם. זו הדרך החוקית היחידה שנותרה לנו להוציא מסתננים ללא הסכמתם, לאחר ששאר המהלכים שלנו נפסלו משפטית. רואנדה הסכימה לכך והתחלנו בפעולת הגירוש אליה".   

 

ואולם תוך כמה שעות הודיע ראש הממשלה על ביטול התוכנית. נתניהו כתב: "אני קשוב אליכם, ובראש ובראשונה לתושבי דרום תל אביב. לכן החלטתי להיפגש יחד עם שר הפנים אריה דרעי עם נציגי התושבים מחר בבוקר. בינתיים אני משעה את יישום ההסכם, ולאחר שאפגש עם הנציגים אביא את ההסכם לבחינה מחודשת".

 

הערב הודיעה נציבות האו"ם לפליטים כי ההסכם שביטל נתניהו אמור היה לסייע הן לישראל והן למי שזקוקים למקלט. "זהו המענה הנכון לטובת כולם. אנו מעודדים את ממשלת ישראל לבחון את העניין עוד יותר, בעודנו נכונים להמשיך ולהיות לעזר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: בראל אפרים
מפגינים היום בתל אביב
צילום: בראל אפרים
מומלצים