טראמפ: "מלחמת הסחר עם סין הוכרעה בגלל טיפשות המנהיגים האמריקנים"
ההכרזה הסינית על הטלת מכסים בהיקף של 50 מיליארד דולר על תוצרת אמריקנית, הכוללת מטוסים, מכוניות וסחורות חקלאיות, הפילה את השווקים ברחבי העולם - ובוושינגטון מנסים להרגיע. טראמפ אמר שארה"ב לא במלחמת סחר. המסחר בוול סטריט נפתח בירידות חדות
נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, שהצית מלחמת סחר עם סין בהטלת מכסים על מוצרי המדינה האסייתית, ספג היום (ד') תגובה סינית בדמות הטלת מכסים בהיקף של 50 מיליארד דולר על סחורות אמריקניות. כעת הוא מנסה לצנן את הרוחות ולהרגיע את השווקים, כיוון שאלה צללו מאז שעות הבוקר. בציוץ שפרסם בצהריים כתב: "אנחנו לא במלחמת סחר עם סין. המלחמה הזו הוכרעה לפני שנים רבות בידי נציגים טיפשים וחדלי אישים".
We are not in a trade war with China, that war was lost many years ago by the foolish, or incompetent, people who represented the U.S. Now we have a Trade Deficit of $500 Billion a year, with Intellectual Property Theft of another $300 Billion. We cannot let this continue!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 4 באפריל 2018
לדברי טראמפ, "כעת יש לנו גירעון מסחרי של 500 מיליארד דולר בשנה עם גניבת נכסי ידע בהיקף של עוד 300 מיליארד דולר! לא נוכל להרשות לזה להימשך". מלחמת הסחר בין ארצות הברית החלה עם הודעת טראמפ לפני כשבועיים שלפיה יוטלו מכסים בהיקף של 60 מיליארד דולר על סחורה סינית. משרד המסחר הסיני מתח ביקורת על ארצות הברית וטען כי היא מפירה את חוקי הסחר הבינלאומיים: "נגן על זכויותינו ועל האינטרסים שלנו", נאמר בהודעה הסינית. בבייג'ינג טרם החליטו מתי ייכנסו לתוקף המכסים החדשים.
התגובה בשווקים הבינלאומיים לא איחרה לבוא והדהדה בכל העולם. נכון ל-16:30 (שעון ישראל) נפתח המסחר בוול סטריט בירידות חדות. מדד הדאו ג'ונס ירד ב-1.8% והנאסד"ק פתח בירידה של 1.9% לערך. מדד הדאקס הגרמני ירד ב-1.1%, ה-CAC 40 הצרפתי ירד ב0.8%, וגם בתל אביב הסתיים יום המסחר המקוצר (בגלל חול המועד פסח) בירידות חדות: מדד תל אביב 35 ירד ב-2.2%. את הירידות הובילו מניות הבנקים. מניית בנק הפועלים ירדה בשיעור של 3% ומניית בנק לאומי איבדה 2.7%. בה בעת עלה מחיר הזהב בשווקים.
בבייג'ינג וגם בוושינגטון משאירים פתח לדו-שיח. דובר משרד החוץ הסיני גנג שואנג אמר היום סין עדיין נכונה לשיחות עם וושינגטון, אך הוסיף ש"ארצות הברית פספסה את ההזדמנות פעם אחר פעם". לדבריו, השיח בין המדינות דורש "כבוד הדדי ויחס שוויוני, ולא צעדים מתנשאים וחד-צדדיים". הוא אמר שאף אחד מהצדדים "לא צריך לאיים על הצד האחר בדרישות חסרות טעם והיגיון".
גם שר המסחר האמריקני ווילבור רוס אמר בריאיון ל-CNBC שלא יהיה זה מפתיע אם הצעדים שנקטו ארצות הברית וסין יובילו לשיחות. עם זאת אמר כי אין עדיין הערכה מתי זה יקרה. הוא ציין שהתגובה בשווקים הייתה חסרת פרופורציות. לדבריו, "אנחנו מדברים על השפעה שולית של 1% מהכלכלה של שתי המדינות. הדאגה הגדולה יותר היא להגנה על נכסי ידע".
סגן שר המסחר הסיני, וונג שוון, אמר לכתבים שהאסטרטגיה התעשייתית "תוצרת סין 2025" פתוחה לחברות זרות, כולל חברות אמריקניות - לא רק לשיתופי פעולה בין המדינות. התוכנית האסטרטגית הסינית מיועדת להציב את סין בחוד החנית של הייצור התעשייתי, כולל מכוניות חשמליות, רובוטים, ציוד תקשורת ועוד. חברות זרות חוששות שהאסטרטגיה החדשה דווקא תגביל את פעילותן בסין.
מכסים סיניים על פולי סויה, כותנה, כלי רכב, בשר וכימיקלים
עם המוצרים שעליהם הטילו הסינים מכסים נמנים פולי סויה, כותנה, מטוסים, מכוניות, בשר קפוא וכימיקלים. הפגיעה בחקלאים עשויה להכות באזורים שבין אייווה לטקסס, אלה שבחרו בטראמפ לנשיאות ב-2016. רשימת המכסים הסינית כוללת מטוסים מדגמים ישנים של בואינג כמו 737 צר גוף, אבל לא גרסאות חדישות יותר כמו 737MAX או מטוסים גדולים יותר של בואינג.
יועץ הסחר של הבית הלבן, פיטר נבארו, אמר בריאיון לרדיו הממלכתי האמריקני (NPR) ש"סין מנסה להחליש אותנו באמצעות פגיעה בחלקים מסוימים של הכלכלה שלנו. בואו נזכור - אנחנו קונים מהם פי חמישה יותר משהם קונים מאיתנו. להם יש הרבה יותר מה להפסיד אם המצב יוחרף".
ג'וליאן אוונס-פריצ'ארד, כלכלן בכיר לענייני סין ב"קפיטל אקונומיקס" אמר כי "ההערכה הייתה שסין תימנע מתגובה קשה במיוחד כדי לא להחריף את המתיחות, ולכן תגובת הסינים הפתיעה כמה אנשים".
לדבריו, המהלכים המתחוללים בין ארצות הברית לסין הם "יותר משחק של 'הליכה על הסף' בתקווה ששני הצדדים יגיעו להסכם ואף אחד מהמכסים לא ייכנס לתוקף". בארצות הברית חוששים שהצרכנים ישלמו יותר על מוצרים כמו טלפונים, מחשבים ניידים, הלבשה והנעלה המיוצרים בסין. ארגוני עסקים הביעו תמיכה בקריאה של הנשיא טראמפ להגן על נכסי ידע, אבל מתנגדים להטלת מכסים.