אתלטיקה - המדריך למשתמש, חלק 2
אחרי שגילינו מי האנשים הכי מהירים בעולם, זה הזמן לגלות מי קופץ הכי גבוה ומי מסוגל להטיל כידון רחוק יותר מכולם. כל מה שרציתם לדעת על מקצועות השדה באתלטיקה הקלה
בשבוע שעבר סקרנו במסגרת המדריך למשתמש את שלל מקצועות הריצה בתחרויות האתלטיקה, וכעת הגיע הזמן לסקור את החצי השני של מלכת הספורט – מקצועות השדה.
רק לא לעבור את הקו! - חוקי הענף
את מקצועות השדה באתלטיקה הקלה אפשר לחלק לשלוש קבוצות, קפיצות, זריקות וקרב-רב. על מקצועות הקפיצות נמנים: קפיצה לרוחק, קפיצה משולשת, קפיצה לגובה וקפיצה במוט. בזריקות ישנם: זריקת דיסקוס, יידוי פטיש, הטלת כידון והדיפת כדור ברזל. ובקרב-רב, ישנו קרב 10 לגברים וקרב 7 לנשים.
מקצועות הקפיצה
קפיצה לרוחק
קפיצה לרוחק היא קפיצה אופקית שבה המטרה היא להגיע רחוק ככל האפשר בזינוק אחד. הקופצים רצים אל עבר קרש ממנו הם מזנקים אל ארגז חול. על הקרש מסומן קו שאותו אסור לקופץ לעבור, אם עבר את הקו הקפיצה תיחשב כפסולה. התוצאה של הקופץ נחשבת על ידי מדידה של המרחק מהקו עד למקום הראשון שבו כל חלק של הגוף או המדים נגעו בחול.
קפיצה משולשת
כפי ששמה מרמז, קפיצה משולשת היא קפיצה אופקית המורכבת משלושה חלקים. בדומה לקפיצה לרוחק, הקופץ רץ אל עבר הקרש, וגם כאן נאסר עליו לעבור את הקו בחזית הקדמית של הקרש. מהקרש מבצע הקופץ פעולה של ניתור על הרגל החזקה, דילוג על אותה הרגל וקפיצה ברגל השנייה אל עבר ארגז החול. גם כאן המרחק נמדד מהקרש ועד לנקודה הראשונה בחול בה נוגע גופו או מדיו של הקופץ.
קפיצה לגובה
הקופץ רץ אל עבר רף וצריך לקפוץ מעליו מבלי להפילו. עקרונית, הקופץ יכול לעשות זאת בכמה סגנונות, אבל כיום הסגנון היחיד שבו משתמשים הוא הסגנון המכונה קפיצת פוסברי, על שם הקופץ דיק פוסברי שחשף את הסגנון לעולם באולימפיאדת מכסיקו 1968 וזכה באמצעותו במדליית הזהב האולימפית. בקפיצת פוסברי הראש והכתפיים הם שעוברים ראשונים את הרף ומיד לאחריהם הגב.
קפיצה במוט
בדומה לקפיצה לגובה גם זו קפיצה אנכית שבמסגרתה הקופץ צריך לעבור רף בגובה מסוים מבלי להפילו. בניגוד לקפיצה לגובה, הקופץ נעזר במוט גמיש המסייע לו בפעולה. בגלל האלמנט הטכני המורכב, קפיצה במוט נחשבת למקצוע המשלב בין כישורים מהאתלטיקה להתעמלות.
מקצועות הזריקה
הטלת כידון
בהטלת כידון, האתלט רץ כשהוא אוחז בכידון שאורכו 2.6-2.7 מ' ומשקלו 800 גרם (נשים מיידות כי¬דון שאורכו 2.2-2.3 מ' ומשקלו 600 גרם) מעל לכתפו ולהטיל אותו למרחק הרב ביותר מבלי לעבור את הקו המסומן. ¬המרחק של ההטלה נמדד מהקו ועד לנקודה הראשונה שבה הכידון נוגע בקרקע.
יידוי פטיש
למרות שמו, לא מדובר ממש בזריקה של פטיש, אלא במעין כדור ברזל המחובר לתיל ובקצהו ידית. משקל הפטיש לגברים הוא 7.26 ק"ג ולנשים 4 ק"ג. האתלטים מסתובבים עם הפטיש בנקודת הזריקה ותוך כדי סיבוב משחררים אותו רחוק ככל האפשר.
הדיפת כדור ברזל
בהדיפת כדור ברזל, האתלט הודף למרחק כדור במשקל 7.26 ק"ג לגברים ו-4 ק"ג לנשים. את הכדור מצמיד ההודף לצווארו קרוב לסנטר והודף אותו תוך כדי סיבוב מתוך עיגול הזריקה.
זריקת דיסקוס
בדומה להדיפת כדור ברזל, גם בזריקת דיסקוס אסור לזורק לצאת ממעגל הזריקה. מתוך המעגל הוא זורק דיסקוס בתנועה סיבובית רחוק ככל האפשר.
קרב-רב
בקרב-רב מתחרים האתלטים על פני יומיים בעשרה מקצועות לגברים ובשבעה מקצועות לנשים. המקצועות לגברים הם: 100 מ', קפיצה לרוחק, הדיפת כדור ברזל, קפיצה לגובה, 400 מ', 110 מ' משוכות, זריקת דיסקוס, קפיצה במוט, הטלת כידון ו-15,00 מ'. נשים: 100 מ' משוכות, קפיצה לגובה, קפיצה לרוחק, הטלת כידון, הדיפת כדור ברזל, 200 מ', 800 מ'. על כל אחד מהמקצועות הללו מקבל האתלט ניקוד בהתאם לתוצאה שהשיג. האתלט שצבר את מירב הנקודות בתום כל המקצועות מוכתר למנצח.
מבנה התחרויות
מקצועות הקפיצה
קפיצה לרוחק וקפיצה משולשת - תחרויות קפיצה לרוחק וקפיצה משולשת מתחילות בשלב המוקדמות שבו לקופצים יש שלושה ניסיונות לעבור מרחק מסוים שנקבע מראש. כל קופץ שעובר את המרחק המדובר מעפיל אוטומטית לגמר. אם בסיום הקפיצות אין 12 קופצים שקבעו את התוצאה הנדרשת, 12 הקופצים בעלי התוצאות הטובות ביותר במוקדמות מעפילים לגמר.
בגמר שנערך ביום אחר, התוצאות מתאפסות והקופצים שוב מבצעים שלוש קפיצות. בתום שלוש הקפיצות הראשונות, ארבעת הקופצים בעלי התוצאות הגרועות ביותר מנופים מהמשך התחרות ולשמונת הקופצים הראשונים ניתנים שלוש קפיצות נוספות. בתום שש הקפיצות, הקופץ בעל התוצאה הטובה ביותר מוכתר למנצח. חשוב לציין כי הקופצים נמדדים אך ורק על פי התוצאה הטובה ביותר שלהם – כך שעל פניו ייתכן שקופץ יבצע קפיצה אחת מוצלחת ויזכה במדליית זהב. רק במקרה שהתוצאה הטובה ביותר של שני קופצים זהה – התוצאה השנייה בטיבה שלהם היא זו שתכריע ביניהם.
קפיצה לגובה וקפיצה במוט - תחרויות קפיצה לגובה וקפיצה במוט מתחילות כשהרף בגובה נמוך יחסית כשלכל אחד מהמתחרים יש שלושה ניסיונות לעבור אותו. למתחרים ניתן החופש לפסוח על גובה מסוים, אך הדבר כרוך בסיכון שכן אם לדוגמא קופץ לגובה יוותר על גובה התחלתי של 2.00 מ' ולאחר מכן יפסול שלוש פעמים בגובה של 2.05 מ', התוצאה שלו תיחשב כ-0. אחרי שכל הקופצים מסיימים את סבב הקפיצות שלהם, הרף מורם ושוב לכל קופץ יש שלוש ניסיונות לעבור את הגובה.
מותר לקופץ לפסוח גם על גובה שאותו כבר ניסה אך במקרה כזה הוא סוחב את הפסילות שלו לגובה הבא. לדוגמא אם קופץ פסל פעם בראשונה בניסיון לעבור 2.00 מ', הוא יכול לנסות להמשיך לגובה הבא של 2.05 מ', אבל אז יהיו לו רק שני ניסיונות לעבור אותו ולא שלושה.
תחרויות קפיצה לגובה וקפיצה במוט מתחילות בשלב המוקדמות שבו נקבע גובה מסוים שאותו כל קופץ שיעבור יעפיל לגמר. אם אין 12 קופצים שעברו את הגובה הנדרש, 12 המדורגים הראשונים במוקדמות מעפילים לגמר.
בגמר התחרות מתחילה שוב מגובה נמוך ונמשכת עד שכל הקופצים נפסלו ונותר קופץ אחרון שהוא המנצח. אם שני קופצים עברו את אותו הגובה, העדיפות תהיה למי שעבר אותו בפחות פסילות. אם לשניהם מספר פסילות זהה בגובה המדובר, העדיפות תהיה לקופץ שנפסל פחות לאורך כל התחרות. אם גם בסעיף הזה יחול שוויון, ייקבע שוויון בין הקופצים ובמצב כזה תיתכן אפשרות שבה יותר מקופץ אחד יזכה במדליה. כך למשל באולימפיאדת לונדון 2012 חולקו שלוש מדליות ארד בתחרות הקפיצה לגובה לגברים.
המצב היחיד שבו לא ייתכן שוויון הוא בקרב על המקום הראשון. אם ישנו תיקו מוחלט על המקום הראשון, נערך בין הקופצים קרב הכרעה - בו הם מנסים לעבור גובה אחד מעל הגובה שאותו הצליחו בתחרות. אם שניהם מצליחים, הרף מועלה בשני סנטימטרים, אם הם נכשלים הרף מונמך בשני סנטימטרים. הראשון שמצליח לעבור את הרף, בעוד יריבו נכשל - מוכתר למנצח.
מקצועות הזריקה
להטלת כידון, יידוי פטיש והדיפת כדור ברזל יש פורמט תחרות זהה לזה של הקפיצות האופקיות. התחרות מתחילה בשלב מוקדמות שבו נקבע מרחק מסוים שכל זורק שקובע אותו מעפיל אוטומטית לגמר. לכל זורק יש שלושה ניסיונות לקבוע את התוצאה הנדרשת. אם אין 12 זורקים שמשיגים את המרחק המדובר, אזי 12 המדורגים הראשונים במוקדמות מעפילים לגמר.
בגמר לקופצים ניתנות שלוש זריקות נוספות בסיומן מנופים ארבעת הזורקים בעלי התוצאות הנמוכות ביותר. לשמונת המדורגים הראשונים ניתנות שלוש זריקות נוספות, בסיומן מי שקבע את התוצאה הטובה ביותר מוכתר כמנצח.
איך בנוי הסבב
עונת האתלטיקה מתחלקת לשתיים: עונת החורף ועונת הקיץ, בעונת הקיץ שנחשבת לחלק העיקרי והחשוב של העונה מתחרים באצטדיון פתוח בעוד בעונת החורף התחרויות נערכות באולם.
התחרות החשובה ביותר של הענף למעט התחרות האולימפית היא אליפות העולם באצטדיון פתוח הנערכת אחת לשנתיים בשנים אי זוגיות. אליפות העולם הבאה תיערך ב-2019 בדוחא, קטאר. אליפות העולם באולם נערכת גם כן אחת לשנתיים אך בשנים זוגיות, האליפות האחרונה נערכה בתחילת החודש בבירמינגהאם, אנגליה.
אליפות אירופה באתלטיקה נערכת אחת לשנתיים בשנים זוגיות כשהאליפות הקרובה תיפתח ב-7 באוגוסט בברלין. אליפות אירופה נערכת גם בשנים אולימפיות, בסמוך מאוד לאולימפיאדה ולרוב היא גם ההזדמנות האחרונה עבור הספורטאים הישראלים לקבוע את הקריטריון להשתתפות במשחקים האולימפיים.
סבב התחרויות היוקרתי ביותר של האתלטיקה הוא ליגת היהלום. בליגת היהלום משתתפים ספורטאי העילית בכל ענף וההשתתפות בו מותנית בהזמנה מהמארגנים - בשנים האחרונות קופצת המשולשת הישראלית חנה קנייזבה מיננקו השתתפה בכמה תחרויות במסגרת הסבב. ליגת היהלום מורכבת מ-14 תחרויות, אך בכל אחת מהן מיוצגים רק חלק ממקצועות האתלטיקה האולימפיים. בסופו של דבר כל מקצוע זוכה להופיע בין ארבע לשש פעמים בתחרויות הליגה השונות.
על התברגות בין שמונת הראשונים בכל אחת מהתחרויות הללו האתלטים זוכים בניקוד ובפרס כספי הנע בין 1,000 ל-10,000 דולר.
בסיום העונה שמונת האתלטים שצברו את הניקוד הרב ביותר בכל מקצוע מעפילים לאירועי הגמר שייערכו בציריך ובבריסל. המנצח בתחרות הגמר בכל אחד מהמקצועות השונים מוכתר לאלוף ליגת היהלום וזוכה בגביע ובפרס כספי נוסף בסך 50 אלף דולר.
חוץ מליגת היהלום ישנו גם סבב נוסף המכונה: "האתגר העולמי" וכמובן עוד אינספור תחרויות נוספות קטנות, בינוניות וגדולות..
איפה אפשר לצפות בתחרויות?
ליגת היהלום משודרת במלואה בערוצי הספורט של צ'רלטון (ספורט 1-4), אליפות העולם ואליפות אירופה לרוב משודרות באחד מגופי השידור הישראליים ובנוסף גם ביורוספורט. כמו כן, ניתן מפעם לפעם לתפוס תחרויות מחוץ לליגת היהלום ביורוספורט. אליפות ישראל משודרת מדי שנה בערוץ הספורט.
כמו כן שווה לעקוב אחרי אתר הבית של התאחדות האתלטיקה הבינלאומית שלפעמים מעבירה שידורים ועדכונים חיים מתחרויות ספציפיות.
איך מעפילים לאולימפיאדה?
הקריטריון לקראת אולימפיאדת טוקיו טרם פורסם, אך כבר עכשיו ברור כי ההעפלה לאולימפיאדה תהיה על סמך עמידה בתוצאת סף.
לקראת האולימפיאדה התאחדות האתלטיקה הבינלאומית תפרסם רשימה של תוצאות מינימום בכל אחד מהמקצועות השונים. כל ספורטאי שיעמוד בתוצאות הסף הללו בתחרות מוכרת מראש יוכל להשתתף באולימפיאדה, כשבכל מקרה כל מדינה יכולה לשלוח לכל היותר שלושה ספורטאים בכל מקצוע.
קטארי מקורי ומטוס צרפתי: הכוכבים הגדולים בעולם
מקצועות הקפיצה
הכוכב הגדול של הקפיצה המשולשת הוא כריסטיאן טיילור האמריקאי ששולט במקצוע בשנים האחרונות ללא עוררין. טיילור זכה במדליית הזהב בשתי האולימפיאדות האחרונות ובנוסף הוא אלוף העולם שלוש פעמים. שיאו האישי 18.21 מ', מציב אותו במקום השני בהיסטוריה אחרי שיאן העולם הבריטי ג'ונתן אדוארדס - 18.29 מ'. אצל הנשים, המקצוע נמצא בשליטה דרום אמריקאית כששתי הקופצות הדומיננטיות הן קתרין איברגואן הקולומביאנית ויולימאר רוחאס מוונצואלה.
הקפיצה לרוחק לגברים הייתה בשפל מסוים בשנים האחרונות עם תוצאות חלשות וללא כוכבים מסעירים, אבל נראה שנמצא האתלט שעשוי להעיר אותו. לובו מאניונגה הדרום אפריקאי השתלט על התחום, זכה באליפות העולם האחרונה ומחזיק בשיא אישי יפה של 8.65 מ'. אצל הנשים בריטני ריס וטיאנה ברטולטה האמריקאיות הן הכוחות הדומיננטים במקצוע.
בקפיצה לגובה, בולט בשנים האחרונות הקופץ הקטארי (born and raised, לא ייבוא ממדינה אחרת!) מוטאז אסה ברשים, אלוף העולם המכהן, המחזיק בשיא אישי של 2.43 מ', רק שני סנטימטרים פחות משיא העולם של חאבייר סוטומאיור הקובני. לצדו ניתן למנות גם את דרק דרואין, האלוף האולימפי מקנדה, שכבר עבר 2.40 מ' וסבל מפציעה בעונה שעברה ואת דניל ליסנקו הרוסי (שיא אישי: 2.38 מ'). אצל הנשים השם הלוהט הוא מריה לציצקינה הרוסייה. לציצקינה שבצעירותה הייתה מגיעה להדר יוסף להתחרות כספורטאית אורחת באליפות ישראל, זכתה בשתי אליפויות העולם האחרונות (החמיצה את האולימפיאדה בגלל ההשעיה הגורפת של האתלטים הרוסיים) ומחזיקה בשיא אישי של 2.06 מ', שלושה סנטימטרים נמוך משיא העולם של סטפקה קוסטדינובה הבולגרייה.
בקפיצה במוט ניתנה לנו הזכות להנות מצפייה בשיאן עולם מכהן, רנו לאווילני הצרפתי ששבר ב-2014 את שיא העולם של סרגיי בובקה האגדי והעמיד אותו על 6.16 מ'. למרות שהוא ללא עוררין הקופץ במוט הטוב בעולם, ללאווילני יש נאחס מסוים באליפויות העולם והוא טרם הוכתר כאלוף העולם באצטדיון פתוח. מי שנהנה מהתואר הוא סם קנדריקס האמריקאי. ראוי לציון גם האלוף האולימפי מברזיל, תיאגו דה סילבה ששבר את השיא האולימפי - 6.03 מ'.
מקצועות הזריקה
גרמניה וצ'כיה נחשבות למדינות הדומיננטיות כיום בהטלת כידון, ובעיקר יוהאנס פטר, אלוף העולם ובעל שיא אישי אדיר של 94.44 מ'. לצדו נמצא בן ארצו תומס רוהלר, האלוף האולימפי המכהן. צ'כיה המדינה ממנה יצא שיאן העולם יאן ז'לז'ני - מחזיקה כיום בשני מטילים מעולים יאקוב ואדלך ופטר פרידריך. עוד שם מעניין מאוד יוליוס יגו המגיע מקניה, מדינה ללא מסורת במקצועות הזריקה, שזכה באליפות העולם ב-2015. לצ'כיה יש גם מטילת כידון מעולה, ברבורה שפוטקובה, אלופת העולם המכהנת שנהנית מתחרות בריאה מול שרה קולאק, האלופה האולימפית מקרואטיה.
למרות הופעה רעה באליפות העולם האחרונה, ראיין קראוזר האמריקאי הוא כיום הודף כדור הברזל הטוב בעולם ובשנה שעברה השיג שבע מתוך עשר התוצאות הטובות בעולם ב-2017. גם בן ארצו ג'ו קובאץ' ואלוף העולם מניו זילנד תומאס וולש הם כוחות משמעותיים. דויד שטורל הגרמני שנראה בעבר כמי שמשתלט על הענף נמצא בנסיגה אך ייתכן וטרם אמר את המילה האחרונה.
אצל הנשים שלטה במקצוע ואלרי אדאמס הניו זילנדית, אחותו של הכדורסלן מאוקלהומה ת'אנדר סטיבן אדאמס, שזכתה באליפות העולם ארבע פעמים ברציפות ובשתי אולימפיאדות. אדאמס לקחה הפסקה זמנית מהספורט כדי להביא לעולם את בתה הבכורה, ובהיעדרה התפתחו כמה כוחות נוספים במקצוע כמו גונג ליג'יאו הסינית, מישל קרטר האמריקאית שכבר ניצחה את אדאמס באולימפיאדה האחרונה ואניטה מרטון ההונגרייה.
ביידוי פטיש הכוכבת הבלתי מעורערת היא אניטה ולודרצ'יק הפולנייה, אלופה אולימפית פעמיים ברציפות, שלוש פעמים אלופת העולם והאישה היחידה בהיסטוריה שעברה מרחק של 80 מ' - 82.98 מ'. פולין שולטת גם בגברים עם פאבל פיידק, אלוף העולם שלוש פעמים ברציפות. זריקת דיסקוס לנשים הוא גם כן כמעט מקצוע של אישה אחת - סנדרה פרקוביץ' הקרואטית שזכתה בשתי האולימפיאדות האחרונות ובשתיים משלוש אליפויות עולם. אצל הגברים שני הזורקים החזקים כיום הם דניאל סטאל השוודי שעלה בשנה שעברה למקום התשיעי בכל הזמנים (71.29 מ') ואלוף העולם מליטא, אנדריוס גודזיוס.
קרב-רב
קרב ה-10 לגברים עבר טלטלה אחרי פרישתו המפתיעה של שיאן העולם אשטון איטון. ללא איטון שהיה שליט יחיד, התחרות בקרב 10 נפתחה מחדש ונראה שמי שלעת עתה תפס את הבכורה הוא קווין מאייר הצרפתי שזכה באליפות העולם האחרונה עם 8,768 נקודות.
הכוכבת הגדולה בקרב 7 לנשים היא נסיפוטו ת'יאם הבלגית שזכתה גם באולימפיאדה וגם באליפות העולם האחרונה ונבחרה לאתלטית השנה בעולם ב-2017.
לא רק חנה: הספורטאים הבולטים בישראל
מקצועות הקפיצה
קופצת המשולשת חנה קנייזבה-מיננקו היא ללא ספק הכוכבת הגדולה כיום של האתלטיקה הישראלית. קנייזבה-מיננקו שעלתה לישראל בעקבות נישואיה לאתלט המקומי אנטולי מיננקו כבר רשמה מספר הישגים אדירים תחת מדי ישראל. היא זכתה במדליית כסף באליפות העולם ב-2015, מדליית כסף באליפות אירופה ב-2016 וסיימה חמישית באולימפיאדת ריו, שווה להישג כל הזמנים של אתלט ישראלי במשחקים האולימפיים. קנייזבה מיננקו מחזיקה גם בשיא הישראלי בקפיצה לרוחק, 6.52 מ'.
דימה קרויטר שזכה בעבר באליפות העולם לקדטים ובאולימפיאדת הנוער בקפיצה לגובה הוא הספורטאי הישראלי הבולט במקצוע ומחזיק בשיא ישראלי של 2.29 מ'. אצל הנשים, שיאנית ישראל דניאל פרנקל (1.94 מ') מנסה בתקופה זו לחזור לכושר אחרי שתי פציעות קשות שעברה. מעין שחף, בעלת שיא אישי של 1.92 מ', חוזרת אף היא לאימונים ותחרויות אחרי שילדה תאומים. עוד שם מסקרן הוא ורוניקה צ'יינוב, רק בת 15 וכבר עברה 1.77 מ'.
קפיצה במוט הוא מקצוע שהביא לישראל בעבר הישגים מופלאים, בעיקר בזכותו של אלכס אברבוך. כיום השמות הבולטים במקצוע הם לב סקוריש (שיא אישי: 5.41 מ') ואיתמר באסטקר (5.31 מ').
מקצועות הזריקה
מטילת הכידון מרגריטה דורוז'ון שעלתה לישראל מאוקראינה בעקבות נישואיה למאמן ישראלי, נראתה כהבטחה לאולימפיאדת ריו כשקבעה תוצאה מצוינת של 64.56 מ' במסגרת ליגת היהלום, אבל בהמשך רשמה דעיכה משמעותית ולא השתתפה בסופו של דבר באולימפיאדה. באליפות העולם בשנה שעברה היא סיימה במקום ה-14.
איתמר לוי שבר לאחרונה את השיא הישראלי בהדיפת כדור ברזל - 19.36 מ' והוא מתחיל להתקרב לקריטריון להשתתפות באליפות אירופה (19.90 מ').