עכשיו זה מוכח: סיגריה אלקטרונית מסרטנת
היא אולי מזיקה פחות מסיגריה רגילה, אך בכל זאת עלולה לגרום לסרטן. מסקנות ממחקר חדש
סיגריה אלקטרונית היא מוצר עישון שמחליף את שריפת הניקוטין בתהליך אידוי, באמצעות חימום אלקטרוני. בהיעדר תהליך הבעירה הצליחה הסיגריה האלקטרונית להפוך למוצר עישון פופולרי, גם בקרב צעירים שטרם נחשפו לעישון, ורבים מהם נשבו בקסם ההבטחות למוצר עישון בריא כביכול. לצד הפופולריות הגוברת, הסיגריה האלקטרונית נהנית מכך שטרם נקבע נחרצות אם מוצר העישון החדש אכן מזיק לבריאות.
לעומת האלקטרונית, סיגריה רגילה מחדירה לגוף המעשן יותר מ-7,000 חומרים כימיים, חלקם תוצר לוואי של תהליך הבעירה, ובהם ניטרוזמין ופחמימנים ארומטיים, שרבים מהם חומרים קרצינוגניים, כלומר מסרטנים. לכן ישנה תמימות דעים על כך שסיגריית בעירה מעלה משמעותית את הסיכון לסרטן לא רק למעשן עצמו, אלא גם לסובביו. במחקר אמריקני חדש ניתן לראות שאכן סיגריה אלקטרונית מאפשרת להימנע משאיפתם של חומרים מסרטנים רבים, אבל זה לא אומר שהיא לא מזיקה; גם בסיגריה אלקטרונית יש חומרים כימיים (גם אם בשיעור נמוך יותר) המסכנים את המעשן ומעלים את סיכוייו לחלות בסרטן.
כעת, לראשונה, מחקר מעבדה שבוצע על עכברים ותאי אדם מוכיח כי סיגריה אלקטרונית מכילה חומרים כימיים, הגורמים לשינויים גנטיים ולהיווצרות מוטציות. במילים אחרות, המחקר מוכיח כי סיגריה אלקטרונית מעלה את הסיכון להתפתחות של גידולים סרטניים בריאות ובשלפוחית השתן. למשל, עשרה אחוזים מהניקוטין הופך בתהליך מטבולי בגוף לניטרוסמין, חומר כימי הידוע כמסרטן. מעבר לפגיעה בדנ"א של המעשן, אותם חומרים פוגעים ביכולת של הגוף לתקן את אותם שינויים גנטיים, כלומר את המוטציות החדשות. כמות גדולה מדי של מוטציות בגוף עלולה להוביל להתפתחותם של תאים מסרטנים.
כדי לבדוק את ההשפעה של סיגריה אלקטרונית לטווח הרחוק, נחשפו עכברי המעבדה לחומרים הנפלטים מסיגריה אלקטרונית ולתוצרי הלוואי שלה בגוף במשך 12 שבועות. שיעור החשיפה לאותם חומרים כימיים ומשך זמן החשיפה זהה לעישון של סיגריה אלקטרונית על ידי אדם בוגר במשך עשר שנים. כמו כן, המחקר הראה כי סיגריה אלקטרונית מעלה גם את הסיכוי למחלות כרוניות שונות, בהן מחלות לב. המחקר בוצע באוניברסיטת ניו־יורק ופורסם בכתב העת היוקרתי "PNAS". זהו מחקר המעבדה הראשון והמתקדם ביותר בנושא זה.
לא מוצר תמים
אל לנו להמתין לתוצאות מחקרי תצפית גדולים על אלפי בני אדם שייקחו שנים רבות כדי להסיק את המסקנה המתבקשת, שסיגריה אלקטרונית מזיקה לבריאותנו. אנשים רבים מדי מאמינים באופן שגוי שסיגריה אלקטרונית היא מוצר תמים ובטוח יותר לשימוש, ולזה צריך לשים סוף. הטענה כי סיגריה אלקטרונית היא מוצר עישון פחות מזיק לבריאות מסיגריה רגילה - כנראה נכונה. אך עם זאת, על בסיס ההנחה השגויה והנפוצה שסיגריה אלקטרונית כלל אינה מזיקה לבריאות היא מצליחה לחדור לקהלים צעירים, שטרם נחשפו לעישון, ולהפוך לתחביב התמכרותי חדש. יש לעשות הבחנה ברורה בין סיגריה אלקטרונית כתחליף לסיגריה רגילה - אם אין ברירה והמעשן מתקשה להפסיק - ובין אימוץ הסיגריה האלקטרונית כתחביב חדש בקרב אנשים שמעולם לפני כן לא עישנו.
נקודה מעניינת נוספת העולה מהמחקר היא כי כיום 18 מיליון אזרחים אמריקאים מעשנים סיגריה אלקטרונית, וכן 16% מתלמידי התיכון בארצות־הברית. נתונים אלה אינם משאירים מקום לספק: הסיגריה האלקטרונית, כמו בישראל, הופכת אט־אט למוצר צריכה לגיטימי. אם לא נגביל גם את עישון הסיגריה האלקטרונית בציבור ולא נפעל לחשיפת פניו האמיתיים של מוצר העישון החדש, אם נמשיך לשבת על הגדר ולהמתין לתוצאות מחקרים ארוכי טווח - אנשים רבים יאבדו את חייהם בטרם עת, ואת זה אנחנו יכולים היום למנוע.
ד"ר עבד אגבאריה הוא מנהל המכון האונקולוגי בבי"ח אסותא, חיפה
הכתבה התפרסמה ב"ידיעות אחרונות"