שתף קטע נבחר
 

המהפכה בניתוחי החלפת מפרק הירך כבר כאן- שיפור איכות החיים מעולם לא היה קל ומהיר יותר

ניתוח החלפת מפרק ירך שינה את חייהם של ישראלים רבים בעשורים האחרונים. לאחר תקופת ההחלמה, המטופלים מדווחים על חזרה לחיים פעילים ורגילים לחלוטין. מהם הגורמים להצלחה הגדולה של ניתוחים אלו? ומהם החידושים האחרונים בתחום? הכל על המהפכה הטיפולית שמשפרת את איכות החיים של ישראלים במגוון גילאים

רבות דובר ונכתב על ההצלחה של ניתוחי החלפת מפרק ירך, שנועדו לשפר את איכות החיים של המטופלים, להפחית כאב ולהשיב את יכולת התנועה למי שסובל משחיקת סחוס או מהרס מפרק הירך מסיבות אחרות.

 

עוד על יתרונות הגישה הניתוחית הקדמית בניתוחי החלפת מפרק ירך, סרטוני הדגמה ואילוסטרציה, חוות דעת של מטופלים, ומידע אודות ההכנות לקראת הניתוח, קראו כאן>> 

 

שיעורי ההצלחה הגבוהים הפכו את הניתוח לאחד ההליכים המוצלחים בכירורגיה המודרנית: מנתחי הירך בארץ כבר התרגלו לראות מטופלים מאושרים החוזרים לפעילות יומיומית רגילה ושוכחים לחלוטין כי מפרק הירך שלהם הוחלף בשתל מלאכותי.

 

  (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)
 

הגורמים המאפשרים את הצלחת הניתוח ואת יכולתם של המטופלים לשוב לחיים פעילים ונורמטיביים הם רבים, וביניהם ניתן למנות את כמות המנותחים ההולכת וגדלה המבוצעת מדי שנה, ניסיון המנתחים שנצבר בשל כך, גישת ההתערבות הניתוחית, סוגי המשתלים ומיקומם האופטימלי, פרוטוקולי הטיפול בכאב (הכנה לניתוח, טיפול בכאב-טרום, תוך ובתר ניתוחי), שיטות להפחתת דימום במהלך הניתוח ולאחריו, הפוטנציאל השיקומי ועוד.

 

השינויים והעדכונים מתרחשים על רקע ההתקדמות הטכנולוגית, הידע שנצבר במהלך השנים ומחקר תדיר ששופך אור על היכולת למקסם את שביעות רצון המטופלים.

 

בנוסף, וחשוב לא פחות, ניתן כיום דגש מיוחד על הכנת המטופל לניתוח במספר היבטים (סטטוס תזונתי, איזון מחלות רקע כגון סכרת, המלצה על הפסקת עישון ועוד), ובמיוחד על הכנה מנטלית, בתור גורם מרכזי בהפחתת החרדה סביב ההתערבות הניתוחית. מטרה זו מושגת באמצעות מתן מידע מלא והדרכה מקסימלית ביחס לכל שלב ושלב הצפוי לו - לקראת, במהלך ובתום הפרוצדורה.

  

  (צילום: גבע טלמור)
(צילום: גבע טלמור)

המטופלים רוצים לחזור לחיים רגילים במהירות - והמהפכה הטיפולית לא אחרה לבוא

על רקע תהליכי העדכון והשיפור בהיבטים שונים של הניתוח, מתרחשת במהלך העשור האחרון מהפכה שקטה בדרישות המטופלים מניתוח החלפת הירך.

 

ד"ר רמי כרדוש, סגן מנהל המחלקה האורתופדית בביה"ח אסף הרופא, מנתח בכיר במדיקל סנטר ומחלוצי החלפת מפרק הירך בגישה הקדמית הזעיר פולשנית בארץ, מסביר כי "אם רק לפני כעשור, הגיל הממוצע של המטופלים שעברו ניתוח החלפת ירך היה 75, זמן הניתוח ערך מספר שעות, המשתלים המלאכותיים קובעו לעצם באמצעות דבק רפואי (צמנט) והיו מורכבים ממתכת ומפלסטיק פשוט, זמן השיקום עמד על חודשים ארוכים ובמהלך החודשים הראשונים לשיקום המטופלים הוגבלו תפקודית באופן משמעותי על מנת לאפשר את החלמת הרקמות והשרירים ובמיוחד על מנת למנוע פריקות, הרי שכיום אנו נמצאים בעיצומו של עידן אחר לחלוטין, יש אשר יגדירו אותו מהפכה טיפולית של ממש. אנו רואים באופן יומיומי מטופלים צעירים ופעילים אשר מבקשים לעבור את הניתוח, וניתן לומר כי הגיל הממוצע כיום כבר ירד מ-70, ומטופלים בעשור הרביעי, החמישי והשישי לחייהם אינם בגדר חריג. המטופלים דורשים חזרה מהירה עד כדי מידית לחיים פעילים, מעוניינים לשוב לעבודתם מוקדם ככל האפשר, לנהוג, לרכב על אופניים או לעסוק בכל פעילות ספורטיבית שאליה היו רגילים. שינויים אלו מחייבים אותנו להתאים את הניתוח לעידן המודרני ולדרישות הטבעיות לשיקום מהיר ביותר”.

  (צילום: גבע טלמור)
(צילום: גבע טלמור)

עוד אומר ד"ר כרדוש, כי "כיום הזמן הניתוחי התקצר באופן משמעותי, פרוטוקולי הטיפול הותאמו לדרישות המודרניות מצד המטופלים, המשתלים המלאכותיים הונדסו לעמוד בצרכים החדשים, וכך במרבית הניתוחים המשתלים מקובעים לעצם ללא דבק רפואי ובאמצעות מתכות חדישות המאפשרות את צמיחת וחביקת העצם את המשתל, ומסבי החיכוך של המפרק בנויים בין השאר מחומרים קרמיים עמידים במיוחד בפני שחיקה ומפוליטילן חדיש ועמיד במיוחד."

 

ההתפתחויות הטכנולוגיות מקצרות פלאים את הזמן ההחלמה

הבנת התהליכים הללו הובילה את ד"ר כרדוש והצוות שלו כבר לפני מספר שנים לחקור, ללמוד ולהטמיע גישה כירורגית מתקדמת (הגישה הקדמית הישירה) המאפשרת לבצע את הניתוח ללא פגיעה בשרירים ובגידים מייצבי המפרק. "כתוצאה מכך אנו זוכים לראות מדי יום שיפור משמעותי ביכולת ההחלמה המהירה של המטופלים, וכל זאת ללא צורך במגבלות המסורתיות שניתנו להם בעבר", אומר ד"ר כרדוש.

 

  (צילום: 123rf.com)
(צילום: 123rf.com)

"בשורה מעודדת נוספת היא שכיום אנו נמצאים בלב לבו של שיפור נוסף ביכולת הניתוחית לבצע את הניתוח בגישה קדמית זעיר פולשנית, וזאת בזמן ניתוחי קצר ביותר ובאופן שלא רק שאינו פוגע בשרירים ובעצבים (פגיעה בלתי נמנעת בגישות האחרות), אלא גם משמרת באופן מיטבי את מבנה הרקמות הרכות. כך אנו עדים להפחתה נוספת של הכאבים לאחר הניתוח, ולהשבה מוקדמת של יכולת התנועה בקרב מטופלים.

 

שיפור נוסף זה מתרחש בזכות מכשור חדיש ומשתלים חדישים (שתוכננו ונבנו במיוחד לטובת ביצוע הניתוח בגישה קדמית זעיר פולשנית משמרת רקמות) שמאפשרים את ביצוע הניתוח בצורה זו. אנו שמחים לראות כיצד יכולת ההחלמה המהירה מיטיבה עם מטופלינו."

 


  (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

עוד מציין ד"ר כרדוש, כי "הניסיון החיובי הרב שנצבר על ידינו במהלך אלפי הניתוחים שביצענו בחמשת השנים האחרונות בשימוש בגישה הקדמית הזעיר פולשנית זוכה לגיבוי מחקרי בינלאומי, המדגיש את התוצאות הניתוחיות שאנו רואים מדי יום ביומו ועיקרן מטופלים מאושרים החוזרים באופן מהיר ביותר לשגרת יומם".

 

בני בורנלי, בן 52, עבר ניתוח להחלפת ירך ימין ורשם החלמה מהירה במיוחד. "החלפתי את מפרק ירך ימין אצל ד״ר כרדוש באוקטובר האחרון. נכנסתי בחשש גדול, לא חלמתי שהשיקום יהיה מהיר ובכל יום יש שיפור. ממליץ בחום למי שסובל, לא לדחות יותר וללכת על זה באומץ - שווה לחיות טוב". צפו בסרטון שלו כחודשיים לאחר הניתוח:

 

 

   (צילום: ניצן בורנלי)

   (צילום: ניצן בורנלי)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 

גם המחקרים קובעים – הגישה הקדמית מובילה לחזרה מהירה וטבעית יותר לחיים הרגילים

תוצאות מחקר חדש שהוצג השנה בכינוס האקדמיה האמריקאית לכירורגיה אורתופדית (AAOS 2017) מדגים היטב את היתרונות המרכזיים של הגישה הקדמית לניתוחי החלפת מפרק הירך ומדגיש יתרון ברור במהלך התקופה הראשונית בקרב מטופלים שעברו ניתוח בגישה קדמית. המחקר השווה 52 מטופלים שעברו ניתוח בגישה קדמית אל מול 49 מטופלים שעברו ניתוח בגישה אחורית זעיר פולשנית. בשתי הקבוצות שנבדקו הגיל הממוצע היה 64. לכל מטופל הוצמדו 5 מוניטורים (סנסורים) שעקבו אחר הפעילות היומיומית וכן מולאו שאלונים על ידי המטופלים עצמם.

 

תוצאות המחקר מראות באופן חד משמעי כי במהלך האשפוז בקבוצת הגישה הקדמית, צריכת משככי הכאבים (מקבוצת המורפיום) היתה נמוכה יותר, דירוג הכאב היה נמוך יותר, יכולתם ללכת היתה גבוהה יותר (ב-1800 צעדים ליום) ותבנית ההליכה שלהם היתה טבעית יותר. בנוסף, גם לאחר תקופת האשפוז, ובמהלך חודשיים אחרי הניתוח, מטופלים שעברו את הניתוח בגישה הקדמית הגיעו מהר יותר ליעדי ניידות עצמאית וצרכו פחות משככי כאבים.

 

ד"ר כרדוש מסכם: "תוצאות המחקר מדברות בעד עצמן, ותואמות לחלוטין את מה שאנו כבר רגילים לראות במהלך השנים האחרונות. אנו מקווים כי ההתקדמות בתחום זה תמשיך ותתפתח, ותעזור למטופלים רבים נוספים לחזור לשגרת חיים ולאיכות חיים טובות ומספקות מהר ככל האפשר".

 

עוד על יתרונות הגישה הניתוחית הקדמית בניתוחי החלפת מפרק ירך, סרטוני הדגמה ואילוסטרציה, חוות דעת של מטופלים, ומידע אודות ההכנות לקראת הניתוח, קראו כאן>>

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים