יהדות ארה"ב כבר לא בכיס של נתניהו
התמיכה האוטומטית בממשלת ישראל נסדקת על רקע הקיפאון בתהליך מול הפלסטינים, ואפילו איפא"ק כבר מדברת בקול על פתרון שתי המדינות. מנהלת "ג'יי סטריט" בארץ טוענת שאמריקה מתוודעת לפרו-ישראליות חדשה
הסנאטור היהודי בן קרדין ממרילנד היה ב-2015 אחד מארבעת הסנאטורים הדמוקרטים הבודדים שהתנגדו להסכם הגרעין של המעצמות עם איראן. עוד קודם לכן, ב-2012, הוא יזם עם עמיתתו הסנאטורית הרפובליקנית סוזאן קולינס מכתב לנשיא ברק אובמה שקרא לו להימנע מתמיכה כלכלית בממשלת האחדות הפלסטינית.
הסנאטור ברני סנדרס מוורמונט, יהודי גם הוא, שהתמודד בהצלחה לא מבוטלת מול הילרי קלינטון בפריימריז הדמוקרטיים לקראת בחירות 2016, היה מתומכי הסכם הגרעין, והוא זכור גם כאחד משמונת הסנאטורים שהעדיפו להיעדר מהאולם בזמן נאומו של בנימין נתניהו בקונגרס לפני הבחירות בישראל ב-2015.
קרדין וסנדרס מייצגים גישות שונות בתוך המפלגה הדמוקרטית, לעיתים מנוגדות, ביחס לסכסוך הישראלי-פלסטיני, אבל לא במקרה עתידים שניהם להשתתף - יחד עם סנאטורים וחברי קונגרס נוספים - בוועידת העשור של השדולה הפרו-ישראלית "ג'יי סטריט" שתתקיים בשבוע הבא בוושינגטון.
לאורך עשר שנות קיומה הייתה ג'יי סטריט האחות הקטנה של איפא"ק הגדולה והעוצמתית. היא מאתגרת את המוסכמה שבמשך שנים הייתה בלתי ניתנת לערעור, ולפיה פרו-ישראליות משמעה תמיכה ללא ביקורת בכל מהלכיה של ממשלת ישראל.
ג'יי סטריט הכניסה לשיח היהודי-אמריקני פרו-ישראליות מסוג חדש, כזו שרואה את משימתה העיקרית בקידום פתרון שתי מדינות לשני עמים כצעד הכרחי לביצורה של מדינת ישראל יהודית ודמוקרטית, וכאינטרס הישראלי החשוב ביותר לפי תפיסת עולמה - גם אם הדבר עומד בניגוד לתפיסת עולמה של ממשלת נתניהו.
עשר שנים לאחר הקמתה של ג'יי סטריט החליטה גם איפא"ק בוועידתה האחרונה להפוך פומבית את תמיכתה בפתרון שתי המדינות. "מה שנדרש כעת זה לייצר שתי מדינות לשני עמים: מדינה יהודית שחיה בביטחון ובגבולות בני-הגנה, ומדינה פלסטינית שמייצגת דגל, לאום ועתיד", אמר בוועידה מנכ"ל השדולה הווארד קור. האמירה הזו זיכתה את איפא"ק במתקפות מהימין הישראלי, שראה בה שבירה של התמיכה הבלתי מסתייגת בממשלת ישראל, זו שעושה כל שביכולתה בכדי לסכל את הפתרון.
החוט המקשר בין ההופעה המשותפת של הסנאטורים קרדין וסנדרס בוועידת ג'יי סטריט לבין החשיבות שניתנה באיפא"ק לציון תמיכתה בפתרון שתי המדינות, הוא שמשהו נסדק בתמיכה הבלתי מותנית של ההנהגה היהודית-אמריקנית במדיניות ממשלת ישראל. וככל שנתניהו וממשלתו חוגגים את ממשל טראמפ - אולי הממשל הכי פחות אהוב על יהדות ארה"ב, בלשון המעטה - כך הולך הסדק ומתרחב.
ההנהגה היהודית, גם זו השמרנית יותר, שכוללת את ראשי איפא"ק וסנאטורים פחות פרוגרסיביים דוגמת בן קרדין, קשובה לקולות העולים מהציבור היהודי-אמריקני, שרובו הגדול לא שבע רצון מהקיפאון המדיני המובל על ידי ממשלת נתניהו. שומעת ומקשיבה.
נכון, בצד הימני של המפה הפוליטית האמריקנית התמיכה בישראל נמצאת בשיא, אבל פחות מ-30% מקרב יהדות ארה"ב נוטה לכיוון המפלגה הרפובליקנית, וישראל לא יכולה להרשות לעצמה לאבד לא רק את יהודי אמריקה, אלא גם את ההנהגה הפוליטית שלהם.
במקום לטמון את הראש בחול, על קברניטי ממשלת ישראל להבין שתמיכתה של יהדות ארה"ב ושל הנהגתה, שהייתה תמיד מובנת מאליה, לא תמשיך להיות חד-משמעית אם לא תשכיל להפסיק להיות סרבנית הידברות.
יעל פתיר היא מנהלת "ג'יי סטריט" ישראל
יעל פתיר
J Street
מומלצים