סעודיה מאיימת להפוך את קטאר לאי
לפי דיווחים בסעודיה, הממלכה תשקול הצעה לחפור תעלה לאורך הגבול עם השכנה השנואה כדי להקים אתר פסולת גרעינית. אם סעודיה תעשה זאת היא תהפוך את שכנתה למדינת אי, וקטאר תהיה מבודדת עוד יותר
הפרויקט לא קיבל אישור רשמי ועומד בפני מכשולים רבים. ובכל זאת, ההצעה מצביעה על שפל חדש בסכסוך בין סעודיה לקטאר – שהחל לפני עשרה חודשים בחרם של כמה מדינות ערביות על קטאר. סעודיה, מצרים, איחוד האמירויות ובחריין האשימו את קטאר בתמיכה בטרור והתנגדו לברית שלה עם איראן. קטאר הכחישה שהיא תומכת בארגוני טרור באזור, ומסרה כי החרם נועד לפגוע בריבונות שלה.
בעיתונים הסעודיים סאבק ואל-ריאד פורסמו אתמול דיווחים כמעט זהים, ונכתב שבמסגרת ההצעה תהפוך סעודיה חלק מהגבול שלה עם קטאר לבסיס צבאי. חלק נוסף יהפוך לאתר לפסולת גרעינית, שתגיע מהכורים הגרעיניים שהממלכה רוצה לבנות. במקביל תבנה איחוד האמירויות גם היא אתר פסולת גרעינית בנקודה הקרובה ביותר לגבול שלה עם קטאר.
בדיווח קודם של סאבק נכתב שפרויקט חפירת התעלה "יהפוך את קטאר לאי", ולהשלמתו תידרש שנה אחת בלבד. לפי הדיווח בסעודיה מי שיממן את הפרויקט יהיו משקיעים מסעודיה ואיחוד האמירויות, וחברות מצריות שלקחו חלק בפרויקט תעלת סואץ 2 יחפרו את התעלה בגבול סעודיה וקטאר.
סאבק דיווח שהתעלה תהיה לכל אורך הגבול עם קטאר, ובקו החוף יהיו אתרי נופש וחופים פרטיים. העלות המשוערת של בניית התעלה מוערכת ב-2.8 מיליארד ריאל (750 מיליון דולר). הרוחב שלה יהיה 200 מטר, אורכה 60 ק"מ והעומק שלה 20 מטר.
שר החוץ של איחוד האמירויות, אנוואר גרגאש, היה הבכיר הראשון שהגיב להצעה. בסדרת ציוצים בטוויטר הוא אמר שהפרויקט הוא "הוכחה לכישלונה של קטאר לפעול לפתרון המשבר", וששתיקתה של דוחא בנוגע לפרויקט התעלה היא "הוכחה לפחד ולבלבול שלה".
סעודיה וחברותיה פתחו בחרם על קטאר בחודש יוני. סעודיה סגרה את מעבר הגבול היבשתי היחיד של קטאר, וקטעה נתיב מרכזי של ייבוא מזון וחומרי בנייה לשכנתה. ארבע המדינות גירשו אזרחים קטארים, וקראו לאזרחיהן לשוב הביתה. הן אסרו על מטוסים קטאריים להיכנס למרחב האווירי שלהן, ותמכו במתנגדי השלטון הקטארי שחיים בגלות.