"אני טעיתי, האחריות שלי". צוקרברג העיד בקונגרס
מנכ"ל פייסבוק הגיע לעדות דרמטית בשיאו של משבר אמון עולמי וצניחה במניות החברה. צוקרברג הודה שלא עשה מספיק כדי למנוע מהחברה שעבדה עבור טראמפ לאסוף מידע של עשרות מיליוני משתמשים. אמש הודיעה פייסבוק: ייתכן שנחשף מידע של 47 אלף ישראלים
מנכ"ל פייסבוק מארק צוקרברג הגיע אמש (יום ג') לעדות בקונגרס האמריקני, במסגרת שימוע ראשון מתוך שניים של ועדות המשפט והמסחר של הסנאט בשיאה של סערת "קיימברידג' אנליטיקה". בעדות בפני 44 סנאטורים אמר צוקרברג כי ברור שפייסבוק לא עשתה מספיק כדי למנוע שימוש בכלים שגרמו נזק ולקח אחריות. צוקרברג הביע חרטה שהחברה שהקים לא נאבקה כהלכה ב"פייק ניוז", בהתערבות הזרה בבחירות, בנאומי שנאה וגם בהפרת המידע. צוקרברג העיד בפני הקונגרס במשך כחמש שעות.
"לא נקטנו השקפת עולם רחבה לגבי האחריות שלנו, וזאת הייתה טעות גדולה. זאת הייתה הטעות שלי ואני מצטער. אני הקמתי את פייסבוק, אני מנהל אותה, ואני אחראי למה שקרה", אמר. "העדיפות העליונה שלי תמיד הייתה המשימה החברתית שלנו - לחבר בין אנשים, לבנות קהילה ולקרב את העולם יחד. המפרסמים והמפתחים לעולם לא ינצלו את זה כל עוד אני מנהל את פייסבוק".
צוקרברג הוסיף שכרגע פייסבוק "יורדת לשורש העניין" כדי לקבוע מה בדיוק עשו במכון המחקר הבריטי "קיימברידג' אנליטיקה", ושהחברה החלה להודיע למשתמשיה שייתכן שמידע אישי שלהם נחשף. צוקרברג התייחס גם לחקירת ההתערבות הרוסית בבחירות, ולפעילות שעשו גורמים רוסים ברשת החברתית כדי לסייע לניצחונו של דונלד טראמפ. צוקרברג סיפר שאחת החרטות הכי גדולות שלו היא שהחברה זיהתה באיחור את הפעילות של רוסיה ב-2016. הוא סיפר על "מירוץ חימוש" נגד רוסיה כדי להגן על המידע של הגולשים.
צוקרברג אמר שפייסבוק פתחה כלים לאתר בצורה יעילה יותר פרופילים מזויפים, ושבחברה מנסים "להסיר את החשבונות האלה לפני שיהיו עלולים לגרום נזק משמעותי". הוא הוסיף שפייסבוק משתפת פעולה עם התובע המיוחד רוברט מולר בחקירת ההתערבות הרוסית. בפברואר מולר האשים 13 רוסים ושלוש חברות רוסיות בניסיון להתערב בבחירות באמצעות פעילות ברשתות החברתיות.
הסקרנות סביב עדותו של צוקרברג בארה"ב וברחבי העולם גדולה, ושעות לפני השימוע כבר השתרך תור ארוך בבניין הארט, אחד מבנייני הסנאט. במחאה נגד מייסד פייסבוק הוצבו מחוץ לבניין כמאה דמויות מקרטון של צוקרברג עם הכיתוב "תקן את 'פייקבוק'". בניסיון למנוע אפשרות של רגולציות חדשות אמר המנכ"ל לסנאטורים שפייסבוק מנסה לשנות את דרכה לאור הביקורת.
צוקרברג, שהקים את פייסבוק כשהיה סטודנט בהרווארד ב-2004, נאבק להוכיח למבקריו שהוא האיש המתאים להוביל את הרשת החברתית שהפכה לאחת החברות הגדולות בעולם. פייסבוק חווה משבר אמון של גולשים, מפרסמים, משקיעים וגם של עובדי החברה, אחרי שהודתה שמידע אישי של עד 87 מיליון משתמשים נאסף מהרשת החברתית על ידי מכון המחקר "קיימברידג' אנליטיקה", שעבד עבור הקמפיין של דונלד טראמפ בבחירות לנשיאות.
כפי שציין צוקרברג, אתמול החלה פייסבוק היום להתריע בפני חלק מגולשיה שנעשה שימוש במידע שלהם על ידי "קיימברידג' אנליטיקה". בהודעה שהופיעה לחלק המשתמשים סיפרה פייסבוק לגולשים ש"אחד מחבריהם" השתמש בפייסבוק כדי להתקין את אפליקציית הסקרים "זה העולם הדיגיטלי שלך", וכך ייתכן שהמידע האישי שלהם נאסף. אותה אפליקציה השתמשה במידע של הגולשים – הפרופילים, עמודים שאהבו, עיר מגורים ויום ההולדת שלהם, ושיתפה את המידע עם "קיימברידג' אנליטיקה".
באמצעות המידע על הגולשים יצרה חברת "קיימברידג' אנליטיקה" "פרופילים פסיכולוגיים", והציגה בין השאר לאותם גולשים מודעות פוליטיות לטובת טראמפ. יותר מ-70 מיליון מהגולשים שבמידע שלהם נעשה שימוש מגיעים מארה"ב. פייסבוק מואשמת שלא הגנה ולא פיקחה באופן מספק על המידע הפרטי של לקוחותיה. צוקרברג אמר הערב שפייסבוק תבחן את פעילותן של אפליקציות חיצוניות, וייתכן שייבדקו "עשרות אלפי אפליקציות".
כשהסנאטור ג'ון ת'ון אמר לצוקרברג שלחברה שלו יש היסטוריה של 14 שנה של התנצלויות על החלטות שנוגעות לפגיעה בפרטיות. "איך ההתנצלות היום שונה?", שאל. צוקרברג השיב: "עשינו הרבה טעויות בניהול החברה. אני חושבת שבלתי אפשרי להקים חברה בחדר שלך במעונות ולהגיע למימדים שלנו היום בלי לעשות כמה טעויות".
אחד הסנאטורים, דיק דרבין, שאל את צוקרברג על סוגיית הפגיעה בפרטיות. "האם תרגיש בנוח לשתף אותנו בשם המלון שבו שהית בלילה שעבר?", הקשה הסנאטור וצוקרברג השיב בשלילה. דרבין שאל אם צוקרברג מוכן לחלוק עם הסנאטורים את שמות האנשים שאיתם שוחח בשבוע שעבר. גם הפעם השיב צוקרברג בשלילה. "אני חושב שזה כל העניין", אמר דרבין. צוקרברג הדגיש בתגובה שהגולשים בפייסבוק בוחרים לחלוק את המידע עם הרשת החברתית.
צוקרברג, שמעולם לא העיד בפני הקונגרס עד אתמול, מסר בעדות כתובה שהוא עשה טעויות והחזיק בהשקפת עולם "צרה מדי" לגבי תפקידה של הרשת החברתית בחברה. פייסבוק שכרה כמה יועצים חיצוניים כדי לסייע לצוקרברג, שאף ערכו איתו סימולציות לקראת השאלות של חברי הקונגרס. מאז חשיפת הפרשה צנחו מניות פייסבוק ביותר מ-14%.
בפוסט לקראת עדותו הערב כתב צוקרברג: "אעשה כל שביכולתי כדי להפוך את פייסבוק למקום שבו כל אחד יוכל להיות קרוב יותר לאנשים שחשובים לו, ולוודא שזה כוח חיובי בעולם". בסוף השבוע הביע צוקרברג תמיכה בהצעה לדרוש מהרשתות החברתיות לחשוף את זהותם של רוכשי המודעות הפוליטיות.
אמש התייחסה חברת פייסבוק לגולשים הישראלים שייתכן שהמידע שלהם דלף: "לאחר בדיקה יסודית ומקיפה ככל שניתן, להלן ההערכה שלנו הן לגבי מספר האנשים שהתקינו את האפליקציה והן לגבי מספר האנשים שייתכן שהמידע של חבריהם נחשף: 28 ישראלים בלבד התקינו את האפליקציה וייתכן והושפעו סך הכל 47,014".