תסמונת השחלות הפוליציסטיות – התזונה שמסייעת בריפוי
בין 4 ל-18 אחוזים מהנשים סובלות מ-PCOS - תסמונת השחלות הפוליציסטיות, שעלולה לפגוע בפוריות, להעלות את הסיכון לסוכרת ולגרום להשמנה. איך מטפלים בתסמונת באמצעות שינויים בתפריט? דיאטנית מסבירה
תסמונת השחלות הפוליציסטיות (Polycystic Ovary Syndrome - PCOS) היא תסמונת אנדוקרינית (שמקורה במערכת הבלוטות שמפרישות לדם הורמונים), שמשפיעה על 18-4 אחוזים מכלל הנשים.
היא משפיעה על נשים שסובלות מעודף משקל ועל נשים שנמצאות במשקל תקין, ועלולה לפגוע בפוריות, לגרום להשמנה ולעודד התפתחות של סוכרת. בשנים האחרונות מצטברות עוד ועוד עשויות על השפעת התזונה על התסמונת, וכיום היא מהווה חלק בלתי נפרד מהטיפול.
נשים הסובלות מתסמונת השחלות הפוליצסטיות נמצאות בסיכון מוגבר לפתח בעתיד סינדרום מטבולי וסוכרת סוג 2, כך שבין אם את בעודף משקל או משקל תקין, תזונה נכונה, אורח חיים בריא ופעילות גופנית יכולים לסייע ולהפחית את הסיכון וכמו כן את התסמינים.
כיצד מאבחנים PCOS?
האבחנה מתבצעת על ידי רופא/ת נשים, כאשר מתקיימים 2 מתוך 3 קריטריונים:
1. חוסר בביוץ או ביוץ מועט (נשים שמקבלות מחזור בתדירות נמוכה מאחת לשלושה חודשים).
2. רמות גבוהות של אנדרוגנים (הורמוני מין זכריים). מאבחנים אותן בבדיקות דם, אך את השפעתם ניתן לראות גם בצורת שיעור יתר, נשירה קדמית בשיער הראש ואקנה.
3. מבנה פוליציסטי של השחלות בבדיקת אולטרסאונד. חשוב לציין כי לא כל אשה אשר סובלת משחלות פוליציסטיות סובלת גם מהתסמונת.
הגורם לתסמונת אינו ידוע, אך ידוע כי היא מושפעת מאינסולין. היפראינסולינמיה (עודף אינסולין), גורמת לעלייה בהורמונים האנדרוגניים ולעלייה בהורמון ה-LH. עלייה זו מתבטאת בציסטות בשחלות, ביוץ לא סדיר, שיעור יתר, נשירת שיער, אקנה והשמנה.
קו טיפול ראשוני - תזונה
לנשים שסובלות מעודף משקל או השמנה, הפחתה של 10-5 אחוזים ממשקלן יכולה להביא לשיפור בתסמינים, בהם שיעור היתר, האקנה ואי סדירות הביוץ והמחזור. לכן ראשית חשוב לעשות שינויים באורח חיים.
בנוסף לכך, קיים טיפול תרופתי המותאם על ידי רופא/ת הנשים בהתאם לתלונות המטופלת ומטרתה.
איזו תזונה מומלצת?
סקירה ספרותית שהשוותה בין דיאטה דלת פחמימות, דיאטה עשירה בשומן חד בלתי רווי ודיאטת אינדקס גליקמי נמוך הראתה שלא היו הבדלים משמעותיים בן הדיאטות השונות, ושכולן הביאו לשיפור בתסמינים אלו ואחרים המקושרים לתסמונת. המסקנה הייתה שירידה במשקל משפרת את התסמינים של PCOS ללא קשר להרכב הדיאטה.
ובכל זאת, חשוב להקפיד על מספר מאפיינים לדיאטה:
דלת פחמימות (בפרט פחמימות פשוטות) – יש להמעיט בסוכר לבן וחום, קמח לבן, דבש, שתייה מתוקה וממתקים. הפחמימות הפשוטות מעודדות את התנגודת לאינסולין ועלולות להחריף את התסמינים.
עשירה בחלבון - ביצים, מוצרי חלב, דגים, עוף, בשר, קטניות, סויה ומוצריה וסייטן.
עשירה בשומן חד בלתי רווי - שמן זית, אבוקדו, שקדים, אגוזים, שומשום - טחינה ודגים.
מכילה דגנים מלאים – לחם מלא, שיבולת שועל (קוואקר), אורז מלא, כוסמת, בורגול וקוסקוס מלא.
להמעיט ככל האפשר שומן טראנס – יש להמעיט בצריכה של בצק עלים הנמצא בבורקס, ג'חנון, מלאווח. שומן טארנס יכול להימצא בחלק מהעוגיות, ופלים, קרואסונים, גלידות ופיצות תעשיתיות. שומן הטראנס מעודד טרשת עורקים ועמידות לאינסולין.
נשים רזות עם PCOS
התסמונת אינה פוסחת על נשים רזות. יש נשים במשקל תקין שסובלות מהתסמינים השונים של התסמונת שאינם השמנה עודף משקל.
כ-75% מהנשים הרזות עם PCOS עלולות לסבול מעמידות לאינסולין. אף על פי שלא דרושה ירידה במשקל, התערבות של אורח חיים בריא - תזונה נכונה ושילוב פעילות גופנית יכולים לסייע לאיזון ההורמונלי.
ומה עם הנפש?
פן לא פחות חשוב שלא תמיד עולה בטיפול. נערות ונשים עם התסמונת חשות לעיתים תסכול וצריכות להתמודד עם שיעור יתר, אקנה, נשירת שיער, ביוץ לא סדיר ועוד תופעות בלתי נעימות שפוגעות לעיתים בתחושת הנשיות, ומלוות בקשיים ומתחים בתהליך הניסיון להרות.
א' מתארת: "אני מרגישה שהתהפך עלי עולמי ועצבות רבה, עד לאחרונה לא הרגשתי שמשהו לא בסדר אבל כל ביקור במרפאה הוא מפח נפש ואם זה לא מספיק אני מרגישה שאני לא מכירה את הגוף שלי ומתבאסת להסתכל במראה".
כדאי לדעת שקיימות קבוצות תמיכה ופורומים שונים באינטרנט ובפייסבוק בהן אפשר לשתף בתחושות ולהתייעץ עם נשות מקצוע.
הכותבת היא דיאטנית קלינית בחברת מותר לי