שתף קטע נבחר

להתאהב בבית שאן

מהפארק הפתוח והירוק, דרך ממצאי הארכיאולוגיה הנדירים ועד לאוכל הטוב ולחיי הקהילה הנעימים - השבוע יצאתי לטייל בעיר הצפונית וחזרתי מוקסמת

 

יש מה לראות בבית שאן    (חופש - טיול ב בית שאן יעל לרנר)

יש מה לראות בבית שאן    (חופש - טיול ב בית שאן יעל לרנר)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

בית שאן, אחת הערים העתיקות בארץ, חווה בשנים האחרונות התעוררות תיירותית, והיא כבר מזמן לא עוד עיר מנומנמת. נסעתי לשם כדי להציג לפניכם את המקומות, האנשים והטעמים. בואו נצא לדרך.


 

גינת השלום (צילום: יעל לרנר)
גינת השלום, פינת חמד בבית שאן(צילום: יעל לרנר)
 

מוזיאון בית שאן

בית שאן זכתה במהלך ההיסטוריה לשגשוג ואריכות ימים בזכות מיקומה האסטרטגי על צומת דרכים חשוב - במקום המפגש של בקעת הירדן ועמק יזראעל, ועל הצירים הראשיים המובילים מירושלים לטבריה ומהבקעה אל הים התיכון. יתרונות גיאוגרפיים נוספים שתרמו לשגשוגה הם שפע המים והמעיינות הנובעים לרגלי הר הגלבוע והאדמה הפורייה של האזור.

 

העיר ממוקמת במרכז עמק בית שאן ומשתרעת על שטח של כ-7,000 דונם. כ-1,500 מהם, בצפון העיר, הוכרזו גן לאומי, ובהם אפשר להתרשם מגלגוליה הרבים של העיר המרתקת הזו, המיושבת ברציפות מראשית התקופה הכלכוליתית (4,000 לפנה"ס) ועד ימינו. על ההסיטוריה של העיר תוכלו לשמוע וללמוד במוזיאון בית שאן, ששוכן במבנה יפהפה משומר, ששימש בית הדואר בתקופה הבריטית.

מוזיאון בית שאן (צילום: יעל לרנר)
(צילום: יעל לרנר)

מוזיאון בית שאן (צילום: יעל לרנר)
(צילום: יעל לרנר)
 

את המוזיאון מתפעלים מתנדבים, ואחת מהם היא מירי דוידוביץ', המתגוררת בבית שאן זה 52 שנים. במצגת שמירי הראתה לנו היא משלבת תמונות נפלאות מחיי הקהילה העשירים שהיו במקום, מספרת את סיפור העיר והמרקם החברתי הייחודי שלה, עם הגעתם של עולים מצפון אפריקה, תימן ועוד. בקומה השנייה של המוזיאון תוכלו לעקוב אחר סיפור העיר לפי עשורים ולהכיר את אנשי התרבות, הפוליטיקה והרוח שיצאו מהעיר. המוזיאון פתוח בימים א' עד ד' בין השעות 10:00 עד 13:00. מחיר כניסה: 10 שקלים.

 

גן לאומי בית שאן

אחד האתרים הארכיאולוגיים המרשימים ביותר בישראל, שכולל את תל בית שאן, חפירות העיר לתקופותיה והתיאטרון הרומי המפואר, שהשתמר באופן מעורר התפעלות. הממצאים החשובים והמרשימים ביותר כוללים את שרידיה של עיר הסקיתים, או סקיתופוליס. בסיור ברחבי הגן תוכלו להתפעל משרידיו של מרכז עירוני מפואר שבו בתי מרחץ, תיאטרון רומי גדול עם אלפי מקומות ישיבה, רחובות שלמים, עמודים, כיכרות, מקדשים, מערכות מים וביוב מרשימות, מזרקה ובזיליקה.

הגן הלאומי בית שאן (צילום: ויקי פבלוב, מתוך ויקיפדיה)
הגן הלאומי בית שאן(צילום: ויקי פבלוב, מתוך ויקיפדיה)

גן לאומי בית שאן (צילום: דורון ניסים)
האמפיתיאטרון בגן הלאומי(צילום: דורון ניסים)

המקום מרשים מאוד ביום, אך בלילה מתעוררת העיר הקדומה לחיים במיצג אור-קולי אדיר, "לילות שאן". לפתע עולים ומופיעים דמויות מופלאות, בעלי חיים והמון אדם, ובית שאן כאילו קמה לתחייה: בשוק מציעים סוחרים ממולחים את מרכולתם, בית המרחץ מתמלא באנשים, באמפי פארק המפואר מתנהלים קרבות ומשחקים מול המונים, ורעידות האדמה בתל בית שאן, שגרמו להרס העיר, מרעידות אותה שוב.

 

לילות שאן    (צילום ועריכה: רשות הטבע והגנים)

לילות שאן    (צילום ועריכה: רשות הטבע והגנים)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

אם לא שבעתם מהמופע ומסיפור המעשה תוכלו להלך בין העתיקות, להציץ בכל חדר, בכל פסיפס, הכול תחת כיפת השמיים, ולשמוע סיפורים מפי מדריך מלווה. חשוב לציין שהאתר נגיש לנכים ולעגלות ילדים, כך שכולכם מוזמנים להגיע לביקור.

 

מחיר כניסה בשעות היום: 28 שקלים למבוגר, 14 שקלים לילד מעל גיל 3. מחיר כניסה ללילות שאן בשעות הערב: 55 שקלים למבוגר, 45 שקלים לילד. לפרטים נוספים – הקליקו.

  

פארק שכולו טבע 

בכניסה הצפונית של בית שאן ישנו פארק נחמד אשר נמצא לגדותיו של נחל חרוד, שזורם גם בימים אלה. הנחל זורם לאורך כ-32 קילומטרים ממרגלות גבעת המורה ועד להתחברותו לאפיק נהר הירדן בעמק בית שאן. במהלך המסע הזה יורד הנחל מרום של 180 מטרים מעל לפני הים ועד לגובה של 280 מטרים מתחת לפני הים. הנחל מנקז את האזור המשתרע בין רכס הרי הגלבוע בדרום לרמות יששכר וגבעת המורה בצפון.

בית שאן (צילום: יעל לרנר)
פארק בית שאן(צילום: יעל לרנר)
 

פארק בית שאן (צילום: יעל לרנר)
פארק בית שאן(צילום: יעל לרנר)
 

גם לאומי בית שאן (צילום: יעל לרנר)
הפארק בבית שאן(צילום: יעל לרנר)
 

מקורות המים המרכזיים בנחל היו בעבר מעיינות ונביעות למרגלות רכס הגלבוע, וכיום מקור המים הזורמים בנחל הוא ניקוז השטחים החקלאיים באזור ובריכות הדגים. כדי להיכנס לפארק יש לעבור מתחת לגשר (להנאת הילדים). בצידו המזרחי של הכביש יש טחנת קמח עתיקה שהופעלה בעבר בכוח המים של נחל חרוד.

 

על שתי גדותיו של הנחל תמצאו שולחנות ישיבה, מתקני שעשועים ופינות צל. מהפארק יש תצפית יפה על תל בית שאן, והוא מתחבר לשביל המעיינות הירוק, שבו תוכלו לצעוד בהנאה רבה במסלול נגיש מתחנת הרכבת עד לגשר הקנטרה, גשר עתיק (משוחזר בחלקו) המתנשא לגובה רב מעל נחל חרוד. מניחים כי הגשר הוקם בתקופה הממלוכית, במאה ה-13 לספירה, לשם הובלת מים לשטחים חקלאיים מצפון לערוץ נחל חרוד.


 

מסלול הקארטינג הארוך בארץ

האם ידעתם שבבית שאן קיימת אחת האטרקציות המהנות ביותר שתוכלו לחוות? כוונתי היא למגה קארטינג, 600 מטרים אורכו, שבו תוכלו לנהוג במסלול מרוץ מפותל על רקע נוף נהדר. מוקי אדיב היה קבלן בניין עד שנחשף לספורט המוטורי. במהלך השנים הוא זכה באליפות ישראל בקארטינג ומונה ליו"ר עמותת הקארטינג בישראל. בהמשך עזב את הקבלנות ופתח את הקארטינג בקניון פתח תקווה. לפני שנה הוא פתח את מסלול הקארטינג בבית שאן.

קארטינג בית שאן (צילום: אורנה בן חיים)
מסלול הקארטינג בבית שאן(צילום: אורנה בן חיים)
 

המקום מטופח מאוד, ויש בו מזנון ממוזג ומקורה המשקיף היישר למסלול המרוצים. חוויית הנהיגה מופלאה. שימו לב, הנהיגה היא לילדים מגיל 8, שגובהם מעל 1.35 מטרים. המקום פתוח בסופי שבוע מ-12:00 ועד 21:00 וביום שישי עד השעה 17:00, כך שניתן גם להגיע לנהיגת לילה.

 

פתוח בימים ראשון עד חמישי ובשבת מ-11:00 עד 21:00. ביום שישי פתוח בין 11:00 ל-17:00. מחיר: 65 שקלים למקצה החווייתי (10 דקות' נסיעה), 90 שקלים למקצה תחרותי (10 דק' נסיעה, ותחרות של 5 הקפות כשהזוכה מקבל מדליה. מומלץ להתקשר לפני שמגיעים לוודא שהמקום פתוח ופנוי. 04-607-7011. לפרטים נוספים – הקליקו.

 

הגלריה של בלה

בלה אופיר, אומנית רב תחומית, מציעה בביתה סיור מרתק בין אוסף יצירות הרקמה שלה, שמספרות את סיפור חייה ואת סיפורן של בית שאן והסביבה. בחצר הרחבה הגישה לנו בלה תקרובת נפלאה של ריבות ובלינצ'סים מעשה ידיה וסיפרה לנו את הסיפור המשפחתי, שמשקף במידה רבה את סיפורה של בית שאן. אביה הגיע מאושוויץ והשתתף בכיבוש בית שאן. הוא פגש את אמה כשנהג במסגרת תפקידו כנהג משאית האשפה הראשון בבית שאן, וראה אותה הולכת בשדות.

הגלריה של בלה (צילום: יעל לרנר)
הגלריה של בלה(צילום: יעל לרנר)
 

השניים התאהבו ונישאו בחתונה הראשונה בבית שאן והקימו בית עם חמישה ילדים. בלה מספרת שבשנות ה-60 החלו להגיע העולים ממרוקו לבית שאן, ובגדיהם הרקומים הקסימו אותה והיא החלה להתעניין בתחום. כיום היא מציגה בגלריה יותר ממאה רקמות, בהן רקמה פרסית, כורדית, מרוקנית, רומנית, אפגנית, פקיסטנית, יפנית, איטלקית ועוד.

 

מחיר סיור בגלריה של בלה: 30 שקלים, כולל קפה, שתייה קרה, עוגה וכיבוד קל.

 

להכיר מקרוב, סירים וסיפורים

בכלל, בית שאן, על תמהיל האנשים הנפלא שבה, היא מקום מכניס אורחים במיוחד. אין דרך טובה יותר להכיר מקום חדש מאשר דרך האנשים החיים בו, האוכל והסיפורים. אחד מהמיזמים המרגשים ביותר שיצא לי לפגוש הוא "סירים וסיפורים", מיזם שהקימה אביטל קופלזדה. היא מספרת שהסכימה להתחתן עם בעלה רק אם יעברו מבית שאן בתוך שלושה חודשים. אך הזמן עבר והיא התאהבה במקום ובאנשיו.

 

לאחר שעסקה בדברים שונים פנתה אביטל לתיירות ויזמה את הסקיתומרקט, שוק ויריד מופלא המתקיים מדי קיץ בחאן הסראיה בבית שאן. קופלזדה החלה בהקמת סירים וסיפורים, מיזם שבמסגרתו ניתן להגיע, בתיאום מראש, לבתי בשלניות מופלאות המתגוררות כאן, לסעוד בביתן ולשמוע את סיפורן האישי וסיפורן המשפחתי.

 

כך הגענו לביתה היפהפה של אסתר אשכנזי, שעלתה לכאן מהונגריה ומכינה מטעמים וקינוחים מהמטבח ההונגרי בקונדיטוריה שבחצר ביתה. על הפרק: קיורטוש נימוח, עוגת הז'רבו ההונגרית הקלאסי (שכבות בצק חמאתי וביניהן מילוי אגוזים וריבה), צ'ופה דיוש (עוגיית אגוזים ומרנג ללא גלוטן) ועוד ועוד.

חצר ביתה של אסתר אשכנזי (צילום: יעל לרנר)
חצר ביתה של אסתר אשכנזי(צילום: יעל לרנר)

אסתר אשכנזי (צילום: יעל לרנר)
אסתר אשכנזי עם מבחר קינוחים שהכינה(צילום: יעל לרנר)
 

לצד האירוח המקסים תוכלו לשמוע את סיפורה האישי המרתק ולשבת בחצר מוריקה ומטופחת. אם תחפצו באוכל טוניסאי אותנטי (ללקק את האצבעות), תוכלו להגיע לביתה של מיכל דיין, אלופת הסיגרים והפסטלים, שמספרת לנו שכבר בגיל 10 למדה להכינם מאימה, מרסל.

 

מחיר: בין 120 ל-170 שקלים לאדם, תלוי בכמות המשתתפים ובמתכונת האירוח. לפרטים נוספים על הפרויקט - הקליקו או התקשרו לאביטל 050-6866444.

 

ועכשיו - קפה 

בית הקפה "רוזליה" שוכן במבנה העתיק ששימש ביתו של ראש העיר הטורקי של בית שאן בשנות ה-20 של המאה הקודמת. את בית הקפה הקסום הקימו חנה ונתנאל עגיב והוא קרוי על שמה של רוז'י, סבתה של חנה, שממנה קבלה את ההשראה וממנה למדה לאפות את מטעמיה. תוכלו להגיע לכאן וליהנות ממאפים ייחודיים, מתוקים ומלוחים, עוגות ותפריט מקסים שבו משולבים מתכונים ישנים מבית סבתא. קסם של מקום. לפרטים נוספים – הקליקו.

בית קפה רוזילה (צילום: יעל לרנר)
בית קפה רוזליה(צילום: יעל לרנר)
 

 

אוכל ביתי

בכלל לא היינו אמורים להגיע לכאן, אבל ראינו מסעדה מפוצצת באנשים והייתי חייבת להיכנס. מסעדת "אמא", רבותיי, איזה תענוג. רועי, הבעלים, עמד מעל סירים מהבילים על פתיליות. עוד לא הספקנו לשאול "מה יש לאכול", והוא כבר התחיל למלא את הצלחת בכל טוב. "את זה אתם תאהבו, את זה את חייבת לנסות" ועוד. לאחר כמה כפות התמלאה הצלחת שלנו באוכל הנפלא שמבשלת אימו של רועי: קובה אדומה, שעועית בתיבול נפלא, במיה ובורגול קציצות. בכל יום מוגש אותו התפריט, עד שנגמר. פשוט תענוג צרוף. מסעדת "אמא". פתוח בימים א'-ה' בין 12:00 ל-16:00.

מסעדת
הסירים במסעדת "אמא"(צילום: יעל לרנר)

 

להמלצות נוספות ועדכונים שוטפים הצטרפו לקבוצת הפייסבוק "רגעים קטנים - מטיילים עם יעל לרנר ".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יעל לרנר
פינת חמד בבית שאן
צילום: יעל לרנר
מומלצים