שתף קטע נבחר
צילום: shutterstock

התערוכה שמנציחה את הילדים שגורשו מהולנד ונרצחו

תצלומי כ-3,000 ילדים יהודים וצוענים שנספו בשואה מוצגים בימים אלה בתערוכה במוזיאון בית לוחמי הגטאות. פרד אלטמן, ניצול שואה שתמונות אחיו מופיעות בתערוכה, לא מסוגל מבחינה נפשית לבקר בה. "השיטה שלי זה לסגור את הטלוויזיה בערב יום הזיכרון", סיפר בשיחה עם ynet

 

פרד אלטמן עם תמונת שני אחיו    (צלם: שמיר אלבז)

פרד אלטמן עם תמונת שני אחיו    (צלם: שמיר אלבז)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

במוזיאון בית לוחמי הגטאות שבגליל המערבי מוצגת בימים אלה תערוכה חדשה לזכרם של הילדים היהודים והצוענים שגורשו מהולנד ונרצחו בין השנים 1945-1942. התערוכה כוללת שמותיהם של 17,964 הילדים והנערים שנרצחו, מקומות מגוריהם והמקומות והתאריכים שבהם הם נולדו ונספו. בנוסף, מוצגים תצלומים של 3,000 מבין אותם ילדים.

 

סיורים ומוזיאונים ליום השואה

 

באותן השנים בזמן מלחמת העולם השנייה למעלה מ-19 אלף ילדים ונערים מתחת לגיל 18 גורשו מהולנד ב-102 טרנספורטים. שקרוב ל-18 אלף מהם נרצחו ורק מעט יותר מ-1,000 שבו.

 

התערוכה מבוססת על ספר באותו שם (לזכרם: הילדים היהודים והצוענים שגורשו מהולנד ונרצחו, 1945-1942) מאת חוס לאוטרס ואלינה פנווארד. היא הוצגה באמסטרדם בשנת 2012 ומאז נאספו עוד כ-700 שמות של ילדים שלא היו ידועים ופרטים חדשים על חלק מילדי התערוכה.

תערוכה ילדי הולנד שנרצחו בשואה (צילום: יעקב מדר)
לזכרם: הילדים היהודים והצוענים שגורשו מהולנד ונרצחו, 1945-1942(צילום: יעקב מדר)
 

לזכרם: הילדים היהודים והצוענים שגורשו מהולנד ונרצחו, 1945-1942 (צילום: יעקב מדר)
תמונות הילדים שנרצחו(צילום: יעקב מדר)

בראיון באולפן ynet סיפרה אוצרת התערוכה יערה גלאור כי "התערוכה התחילה בסיטואציה שחווה ילד בן 5 ב-1947 כששנסע לטיול אופניים עם אבא שלו אחרי המלחמה והגיע לשכונה שכל הדלתות בה שבורות. הוא ירד מהאופניים ושאל את אבא שלו איפה כולם? הריק הזה שהוא חווה היה לו כל כך חזק שהוא נעמד באמצע השכונה ושאל. במשך שנים הוא נשא עימו את התחושה הזו.

 

"הוא הפך להיות סופר מפורסם בהולנד והוא החליט לאסוף את השמות של כל הילדים, היהודים והצוענים, שנשלחו אל מותם. פרויקט שלקח לו כשש שנים. הוא לא האמין שיהיה לו כל כך קשה למצוא פרטים על הילדים האלה. בסופו של דבר כמובן שהרשימות המלאות היו ברישומים של הגרמנים, ברשימות השילוח שהועלו לרכבות ותויקו אחרי זה בשלושה עותקים בכל מיני מקומות".

 

פרד אלטמן, ניצול שואה ששני אחיו שנרצחו בשואה (כשהיו בני כ-3 וכ-5) הם בין הילדים שתצלומיהם מופיעים בתערוכה, סיפר בשיחה נרגשת עם ynet כי הוא לא יכול ללכת לתערוכה או ליד ושם. "קיבלתי את הספר וזה צריך להספיק", אמר. "יד ושם זה בשביל הילדים והנכדים שלי ולא בשביל הדור שלנו. השיטה שלי זה לסגור את הטלוויזיה בערב יום הזיכרון".

 

לפרטים נוספים על התערוכה – הקליקו .

 

בהכנת הידיעה השתתף גלעד כרמלי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יעקב מדר
לזכרם: הילדים היהודים והצוענים שגורשו מהולנד ונרצחו, 1945-1942
צילום: יעקב מדר
מומלצים